All-in-one printers met inkt voor 6000 pagina’s – review

Alieke van Sommeren
0

Na printers voor thuis, met grote reservoirs die je kunt bijvullen, is het nu tijd voor een test van all-in-one ­printers met inkt, met een zake­lijke uitrusting. Ze hebben lichtbestendige pigmentinkt in hun inkttanks of inktpatronen met grote capaciteit. Dat zorgt voor verschillen in de te behalen besparing.


all-in-one printers inkt


Inktprijs per pagina bij all-in-one printers met inkt

Voor printers geldt de vuistregel: hoe meer pagina’s de inktvulling van een cartridge voor elkaar krijgt, des te goedkoper de inktprijs per afgedrukte pagina. Zonder cartridgesysteem dalen die kosten nog verder, maar een ontwerp met inkttanks voor het bijvullen verhoogt de prijs van het apparaat.

Navulbare thuisprinters

Tot dusver hebben de fabrikanten vooral navulbare thuisprinters met vloeibare kleurstof­inkten (dye inkt) op de markt gebracht, en die vrij karig uitgerust om de printerprijzen niet al te zeer de pan uit te laten rijzen. Gemiddeld zijn ze drie tot vier keer zo duur als een printer met cartridge. Bij de zakelijke versies die we hier testen krijg je bovendien snel dubbelzijdig afdrukken, faxen, dubbelzijdig scannen en pigmentinkt.

Brother, Canon, (Epson); All-in-one printers met inkt

Epson maakte een begin met de EcoTank ET-5800, die in dit opzicht voorbeeldig is, maar duur. Nu volgt Canon dat voorbeeld met de Maxify GX7050 office all-in-one, die vergelijkbaar goed is uitgerust, maar ietsjes goedkoper is.

We hebben ook de Brother MFC-J5945DW getest, waarvan de XL-cartridges een vergelijkbare hoeveelheid pagina’s kunnen uitspugen: 5000 tot 6000 pagina’s. Hij kan zelfs afdrukken op media tot A3, maar kan alleen automatisch dubbelzijdig printen, scannen en kopiëren tot A4.

–De reviews van de twee geteste printers staan aan het eind van dit artikel en zijn via de links direct bereikbaar–

De eerder geteste Epson ET-5800 kost zo’n 800 euro, maar de fabrikant heeft ondertussen ook goedkopere inkttankprinters in de vorm van de ET-5150 (500 euro) en ET-5170 (530 euro) in het ­assortiment. Helaas waren die tijdens het uitvoeren van deze test niet beschikbaar.

Volledig uitgeruste all-in-one printers met inkt

De hier geteste Canon en Brother zijn geschikt voor gebruik op kantoor.

 • Voor de papiervoorziening zijn er twee lades voor 250 vellen voor normaal papier.
 • Een multifunctionele invoer voor speciale media of nog eens 100 vellen normaal ­papier.
 • De documentinvoer heeft een tweede scanunit voor de snelle digitalisering van beide zijden van documentpagina’s in één keer.
 • Voor netwerkconnectiviteit is er de keuze uit een ­bedrade aansluiting of wifi.
 • Geheugensticks die op de usb-hostpoorten aan de voorkant zijn aangesloten, kunnen als doellocatie voor scans worden gekozen. Het Brother-­model drukt JPG-afbeeldingen en PDF-documenten die zijn opgeslagen op usb-sticks direct af, terwijl de Canon GX7050 in de test alleen overweg kon met JPG- en TIFF-bestanden.
 • De Canon kan ook PDF’s afdrukken, maar accepteert alleen door hemzelf gescande bestanden en weigert andere met een foutmelding.
 • Een faxmodem is ook bij beide multifunctionals terug te vinden, inclusief faxgeheugen en een contactlijst.
 • Beide drukken zendbevestigingen af met een ­kopie van de eerste faxpagina.

Inkt in de tank meegeleverd?

De Brother MFC-J5945DW is goedkoper dan de ­Canon Maxify, maar eigenlijk ook weer niet. Canon levert een volledige tankvulling voor 6000 pagina’s, in de Brother zitten slechts spaarzaam gevulde normale cartridges, die snel leeg raken, vooral bij het printen van afbeeldingen in kleur met grote kleurvlakken. Bij de aankoopprijs van de Brother moet je daarom eigenlijk nog een set XL-cartridges optellen, wat neerkomt op zo’n 200 euro en bijna het prijsverschil tussen onze testapparaten goedmaakt.


De inktflessen en vulmonden voor de Canon Maxify GX7050 hebben een verschillende vorm, afhankelijk van de kleur, zodat elke fles alleen op de juiste inkttank past.


Canon op termijn goedkoper dan Brother

Pas na de eerste navulling van de Canon-inkttanks en de aanschaf van de Brother XL-cartridges, drukt de Canon Maxify goedkoper af. Met de ­Brother en XL-cartridges kost een ISO-kleuren­pagina (volgens ISO/IEC 24711) 5,83 cent aan inkt, en is het aandeel zwarte inkt 1,33 cent. Dat is zeer goedkoop voor een cartridgeprinter, maar niet als je dat vergelijkt met een inkttankmodel.


 

all-in-one printers inkt

Klik op de afbeelding voor een pdf-download


De inktkosten per ISO-kleurenpagina bij de Canon Maxify GX7050 komen uit op slechts 1,14 cent (zwartaandeel 0,6 cent). Dat betekent dat de Canon-­printer afdrukt voor een vijfde van de prijs van het Brother-apparaat met cartridges. Vergeleken met de Epson EcoTank kost een ISO-pagina met de Canon slechts marginaal meer.

De verschillen tussen de inktkosten van verschillende inkttankprinters worden echter pas merkbaar bij extreem hoge printvolumes van ­enkele duizenden pagina’s per maand.

Verdwijnende kleuren

Op kantoor tellen echter ook functies, snelheid en last-but-not-least: de kwaliteit. De eerste inkttank-printers printten sensationeel goedkoop, maar ook traag en de kleuren vervaagden snel in de zon. Dat gaat ondertussen beter. De pigment­inkt van de geteste modellen vervaagde niet na 100 uur in de daglichtsimulator, wat overeenkomt met een jaar in zonlicht, wat overigens ook geldt voor de Epson-inkt.

Canon pas na 200 uur vervaagd

Pas na 200 uur vervaagden de gele tinten van de Canon-inkten nog net zichtbaar. We merkten dat vooral bij de fotopapier-sample, omdat het normale papier ook verouderde en vergeelde in de belichter, waardoor de gele verbleking enigszins gemaskeerd werd.

Geen laserprinter-kwaliteit bij all-in-one printers met inkt

De Brother- en Canon-printer drukten tekst af in goede kwaliteit. Alleen toen we er een vergrootglas bij pakten zagen we dat ze niet helemaal de tekstafdrukkwaliteit van een goede laserprinter haalden. Bij inkjetprinters heeft het soort papier een grotere invloed op de kwaliteit van de tekst.

Op normaal papier, dat is geoptimaliseerd voor printen met inkt, leverden beide printers in de test bijna optimale resultaten, zelfs met de standaardinstelling. Ze drukten dan ongeveer 20 pagina’s per minuut af. De zeer langzame, beste kwaliteit als instelling leverde nauwelijks verbetering op.

All-in-one printers met inkt: kwaliteit voor kantoortaken

Beide printers zijn goed uitgerust voor de gebruikelijke kantoortaken. Met elk drie papier­invoeren is het eenvoudig om een verscheidenheid aan media te verwerken. Ze etiketteerden enveloppen netjes. Problemen die typisch zijn voor laserprinters, zoals het kreuken van enveloppen door de fuser-units en het rimpelen van het papier, doen zich bij inktprinters niet voor.

Afdrukken en papierverwerking

Laserprinters leggen vellen met de bedrukte zijde naar beneden, terwijl inktprinters de bedrukte ­zijde naar boven hebben. Om een correct gesorteerde stapel te krijgen, drukken ze eerst de laatste pagina af. Beide testsamples slaan ook een goed figuur als kopieerapparaten. Ze maken snel dubbelzijdige kopieën en kunnen ook gevouwen pagina’s aan.

Er waren geen sporen van kreukels op de kopieën te bespeuren. Tekst kon 30 seconden na het afdrukken met een marker worden bewerkt zonder dat de inkt uitliep. Alleen meerdere keren markeren resulteerde in strepen, maar de tekst bleef leesbaar.

Kopieermachine

Beide all-in-ones werken snel als kopieer­machine en leveren goede kwaliteit. Er waren alleen verschillen in detail: de Maxify kopieerde sneller vanaf de flatbedscanner, terwijl het Brother-­apparaat een voorsprong had bij dubbel­zijdig kopiëren vanaf de documentinvoer. Beide slaan ook scans op een usb-stick op als JPG of PDF, op netwerkshares of verzenden ze als bijlage per e-mail.

De printers communiceren met clouddiensten via services van de fabrikanten. Zo is Dropbox-­opslag als scanbestemming rechtstreeks toegankelijk via de touchscreens van de printers. Dat werkt bij Brother makkelijker dan bij Canon, omdat je je bij de Maxify ook via het touchscreen moet aanmelden bij de cloudservice.

De handigste en meest flexibele manier om toegang te krijgen tot clouddiensten is via een ­iPhone- of Android-smartphone en de app van de betreffende printerfabrikant. Die bieden toegang tot printen, ontvangen scans van de all-in-one en slaan die lokaal op of sturen ze door naar cloudstorage.


all-in-one printers inkt

Klik op de afbeelding voor een pdf-download (vergroting)


Conclusie All-in-one printers met inkt

Als je vele duizenden pagina’s per jaar print, bespaar je met de Canon Maxify GX7050 enorm op inktkosten en krijg je bij dat apparaat netjes met­een inkt voor 6000 pagina’s. De Brother MFCJ5945DW is ook gericht op als er veel wordt geprint. Als je ‘slechts’ 1000 tot 1500 pagina’s per jaar print ben je beter af met die printer, afhankelijk van je eisen. Je hebt dan geen aparte A3-­printer nodig voor incidentele prints op groot formaat, en je hoeft geen extra OCR-software aan te schaffen, aangezien die van de Brother al behoorlijk goed werkt.

Wat de geschiktheid voor de dagelijkse kantoortaken betreft, verschillen beide printers slechts op kleine details. Wie nog steeds huiverig is voor het zelf bijvullen van een inkttank, kan kiezen voor inktcatridges met grote capaciteit zoals bij Brother.
Het vullen en hervullen van moderne inkttankprinters zoals de Maxify is echter nauwelijks ingewikkelder dan het plaatsen van een inktcartridge en in geen enkel opzicht te vergelijken met het gepruts en gepriegel bij de vroegere navulsets.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


(Deze informatie is afkomstig uit het artikel van Rudolf Opitz en Alieke van Sommeren, en verscheen eerder in c’t 10, 2021, p96)


Brother MFC-J5945DW review

Brother MFC-J5945DW

 • De forse J5945DW heeft veel ruimte nodig, maar kan ook op A3-papier afdrukken.
 • De papiercassettes kunnen worden uitgetrokken, maar beschermen dan niet meer tegen stof.
 • Auto­matisch dubbelzijdig printen werkt alleen tot A4, net als de scanner en documentinvoer.
 • Het scannerdeksel heeft 1,7 centimeter speling in de scharnieren: praktisch voor het scannen van boeken.

De bediening via het te kantelen bedieningspaneel is eenvoudig. Het aanraakscherm toont duidelijke menu’s en er is een numeriek toetsenbord voor het invoeren van getallen. Het NFC-deel herkent ook smartcards voor verificatie. Je kunt apparaat- en netwerkinstellingen configureren en de lijst met contactpersonen bewerken via de uitgebreide web­interface.

De J5945DW biedt veel beveiligingsfuncties, Wi-Fi Direct is standaard uitgeschakeld. Printen vanaf mobiele apparaten binnen hetzelfde netwerk is geen probleem via de app of eigen opties van Android en iOS.

De zeer snelle en leesbare standaard print-instelling voldoet voor alledaagse prints. De voor Brother typische inkt­besparingsoptie, die kleurvlakken omlijnt in plaats van ze te vullen, kan voor alle kwaliteitsniveaus worden aangezet. De hoge snelheid voor grote afdruktaken was aangenaam.

Grafieken waren netjes en met consistente kleuren. De ­Brother drukte ook foto’s zonder randen af op normaal papier. Afgezien van een lichte neiging naar rood waren de kleuren aangenaam en bleven donkere details zichtbaar. Op fotopapier waren de sporen van het papiertransport echter hinderlijk zichtbaar.

Bij het kopiëren deed de J5945DW er veel langer over dan bij het printen. De snelle en nauwkeurige documentinvoer vertraagde hem echter niet verder.

De kopieën van lastige originelen, zoals gevouwen bladzijden en tekst op gekleurd papier, waren bijzonder goed gelukt. De printer filterde ongewenste achtergronden op een voorbeeldige manier.

Kopieën van grafische afbeeldingen waren goed met de instelling voor foto’s, maar foto’s werden niet randloos gekopieerd, met een groenzweem en zonder donkere details.

De J5945DW scande in een snel tempo. Donkere details ontbraken in fotoscans, afbeeldingen werden netjes gescand.

De geïntegreerde tekstherkenning maakte alleen enkele fouten met kleine lettertypes en ook met initialen ging alles prima.

Plus- en minpunten

+ A3-prints
+ goede OCR
– neemt veel ruimte in beslag

Bekijk het product

 

Canon Maxify GX7050 review

Canon Maxify GX7050

Deze compacte all-in-one met inkttanks maakt een robuuste indruk. Grote vensters geven het inktniveau in de tanks aan, en ook de papiercassettes hebben kijkvensters. Het scannerdeksel laat 1,4 centimeter speling in de scharnieren voor het scannen van ­boeken. Het kleine bedieningspaneel kan worden gekanteld, maar kan slechts in twee standen goed worden bediend. In de tussenstand kantelt hij tijdens het typen.

Het vullen van de tanks levert geen problemen op. Flessen en vulopeningen zijn gecodeerd, de flessen passen alleen op de tank voor die specifieke kleur.

De webinterface biedt slechts enkele appa­raat- en netwerk­instellingen, andere functies zoals de fax moeten op het apparaat zelf worden ingesteld. De energiebesparende slaapstand wordt altijd na vijf minuten geactiveerd, alleen het automatische uitschakelen is instelbaar, optioneel ook op gezette tijden.

Printen vanaf mobiele apparaten werkt via de Canon-app, het Android-printsysteem of via AirPrint voor iOS-apparaten. De Maxify drukt snel af vanaf een pc en al leesbaar met de zuinige instelling. Het duurde echter vijf keer zo lang in de stille modus vergeleken met de standaardmodus. De kwaliteitsinstelling hoog is nog langzamer, maar de voordelen daarvan zijn bij tekst nauwelijks zichtbaar. Grote printopdrachten kosten tijd.

De prints van grafieken waren strak en gedetailleerd. De Maxify print foto’s alleen met marges. Op normaal papier werden ze erg donker, op fotopapier leken de donkere delen lichter waardoor details beter zichtbaar werden, maar ze zagen er onnatuurlijk uit. De kleuren waren consistent, op wat dof rood na.

De Maxify maakt kopieën snel en, afgezien van enkele losse druppels tussen de letters, in een behoorlijke kwaliteit. De documentinvoer werkte snel, maar de duplexer vertraagde het apparaat een beetje bij het dubbelzijdig kopiëren. Bij zwart-witkopieën bleven de achtergronden zichtbaar als een grijze waas, maar de tekst was altijd leesbaar.

Fotokopieën waren niet scherp en hadden geen donkere details. Fotoscans boden verder weinig donkere details en hadden een lichte blauwzweem. De tekstherkenning is alleen goed voor standaardformaten. Grote titels of initialen en onze tabel werden slechts gedeeltelijk herkend.

Plus- en minpunten

+ compact
+ lage inktkosten
– pdf-prints vanaf usb-stick lopen spaak

Bekijk het product

 

Lees meer reviews in c't 06/2024

Meer over

Printers

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

All-in-one printer: voordelige en compacte kleurenprinters getest

Op zoek naar een compacte en voordelige all-in-one-printer? We zetten een aantal goedkope multifunctionele kleurenprinters naast elkaar.

All-in-one printer: vier modellen kleurenlaser getest

Kleurenlasers zijn snel, betrouwbaar, met goede printkwaliteit. Een all-in-one printer maakt ook kopieën voor thuis of op kantoor. We testen vier mode...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er