Goedkope all-in-one inkjetprinters voor thuis(kantoor)

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

Als je veel thuis werkt, moet je de juiste printer kiezen: een allround-model voor het hele gezin die goede foto’s print, of snel veel tekst kunnen printen en grote papierlades hebben? We vergelijken vijf all-in-one inkjetprinters.

Als het kantoorhoekje binnen je eigen vier muren door de thuiswerkboom plotseling in je hoofdwerkplek is veranderd, mis je al gauw het gemak van professionele kantoorapparatuur, zoals de afdelingsprinter.

Je hebt je eigen multifunctionele printer nodig – bij voorkeur een die foto’s van goede kwaliteit afdrukt, geschikt is voor gebruik met het gezin, weinig ruimte inneemt en niet te duur is. Helaas is de vraag groot en zijn sommige printers nauwelijks meer op voorraad.

We hebben vijf betaalbare multifunctionele inkjet­printers tussen 90 en 160 euro getest: de Brother MFC-J497DW, Canon Pixma TS5350, Epson WorkForce Pro WF-4820DWF en de HP modellen Envy Pro 6420 en DeskJet Plus 4120.

In de test hebben we ons vooral gericht op de geschiktheid voor thuiskantoren, maar ook op de kwaliteit van fotoafdrukken.

Koopadvies

Als je dringend een printer nodig hebt voor je werk, heb je vaak niet veel keuze en moet je nemen wat er op korte termijn beschikbaar is. Als je gewoon de goedkoopste printer koopt, zul je je misschien ergeren aan de slechte werking van de printer of ontbrekende functies.

Vaak heb je dan ook inktpatronen die na 50 pagina’s al leeg zijn en waarvan de kosten al na de tweede vervanging hoger zijn dan de aankoopprijs van de printer. Het is daarom de moeite waard de volgende vragen te beantwoorden voordat je tot aankoop overgaat: hoe vaak en hoeveel moet ik printen?

Heb ik echt randloze fotoafdrukken nodig? Moet ik vaak veel afzonderlijke pagina’s scannen of kopiëren of afdrukken op enveloppen en verschillende papierformaten?

Als je slechts zelden en slechts een paar pagina’s per jaar afdrukt, is een laserprinter de moeite waard. De toner daarvan droogt niet uit, zelfs niet na maanden van inactiviteit, en de printer is altijd beschikbaar als je hem nodig hebt.


Meer vergelijkende hardwaretests lezen? Blijf op de hoogte via onze wekelijkse nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Eenvoudige modellen zonder scanner zijn vaak tegen spotprijzen verkrijgbaar. Maar kleurenlaserprinters nemen veel plaats in, en bij sommige budgetmodellen kost een set originele inktpatronen meer dan een nieuwe printer.

Controleer dus voor aanschaf hoeveel pagina’s de geleverde toner meegaat: bij minder dan duizend pagina’s maak je snel veel extra kosten.

Als je weinig, maar regelmatig afdrukt (een paar pagina’s per maand) of een groter afdrukvolume hebt, is een inkjetprinter meestal goedkoper. Inkt is bijna altijd goedkoper dan toner – tenzij de fabrikanten hun printers uitrusten met inktpatronen die alleen inkt in homeopathische doses bevatten.

Op zijn minst moeten de (hopelijk beschikbare) XL-cartridges genoeg inkt bevatten voor minstens 500 pagina’s. Printers met navulbare inkttanks mogen dan indruk maken met sensationeel lage inktkosten, maar ze hebben een hoge aanschafprijs en zijn alleen de moeite waard als je veel afdrukt met een volume van ruim boven de 1000 pagina’s per jaar.

Als je slechts een paar documenten of brochures moet afdrukken en af en toe een certificaat moet kopiëren, is een 3-in-1 multifunctioneel apparaat zonder fax en documentinvoer voldoende. Als je echter elke dag grote hoeveelheden post moet digitaliseren, loont het de moeite een duurdere kantoorprinter te kopen met een duplex-documentinvoer of een afzonderlijke documentscanner.

Dat kan je veel tijd besparen als hij eenmaal is ingesteld. Beter uitgeruste printers hebben bovendien meerdere papierladen of een extra invoer voor speciale papierformaten, fotopapier of enveloppen.

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Uitrusting

Met uitzondering van de Canon Pixma, die als 3-in-1 apparaat alleen over een flatbedscanner beschikt en dus tot de typische thuismodellen behoort, beschikken alle testkandidaten over een ADF (Automatic Document Feeder) op de scannerklep, die echter alleen de voorzijde van de originelen automatisch scant.

Anderzijds is de Pixma met twee papierladen ook geschikt om bijvoorbeeld makkelijk ook enveloppen te bedrukken. Bij alle andere moet je het gewone papier uit de enkele lade verwijderen voordat je kunt afdrukken op fotopapier, etiketten of enveloppen.

Als je grotere afdrukopdrachten hebt, is het de moeite waard een apparaat te kopen met een grotere papiercapaciteit. Alleen de lade van de Epson WorkForce kan de 250 vellen normaal papier bevatten die voor een kantoorprinters een basiseis zijn.

inkjet multifunctionals verbruikskosten inkt

De opvangbak moet ook groot genoeg zijn. In de test beperkten we ons tot opdrachten voor 50 vel – bij meer professionele apparaten is dat 100 of zelfs 200 vel – maar zelfs dat kon niet worden opgevangen bij de HP modellen. Na ongeveer 30 vellen belandden de eerste afdrukken al op de vloer.

Bij de goedkope printers besparen de fabrikanten ook graag op de bediening. Alleen de Epson Work­Force kan comfortabel via een groot aanraakscherm worden bediend. Brother en Canon hebben hun modellen ten minste uitgerust met kleine displays en een bedieningspaneel, waardoor ze vrij intuïtief te gebruiken zijn.

HP is erg zuinig: de goedkope DeskJet geeft het inktniveau, de wifi-functie en het 1-cijferige aantal kopieën weer op een piepklein monochroom lcd-scherm met vaste pictogrammen; er is geen menu voor de bediening.

De Envy Pro heeft helemaal geen display; een pulserende lichtbalk boven de uitvoer geeft de status weer. HP besteedt de setup en instellingen uit aan een app en de webinterface.

inkjetprinters multifunctionals energieverbruik

Alle printers in de test kunnen in het thuisnetwerk worden geïntegreerd via wifi en de WPS-functie ­(Wi-Fi Protected Setup). Met uitzondering van de HP DeskJet maken ze allemaal verbinding met routers waarop WPA mixed mode (WPA2 + WPA3) is ingeschakeld, hoewel alleen de Epson-printer WPA3 ondersteunt.

De Epson WorkForce heeft bovendien een aansluiting voor een netwerkkabel. De twee HP-apparaten nemen een speciale plek in, omdat de setup-instructies zwijgen over hoe WPS wordt geactiveerd.

Je moet daarvoor de app HP Smart gebruiken, die alle netwerkgegevens van de pc of smartphone verzamelt en gebruikt om de printer in te stellen.

Als je daarbij het verzoek van de app om gegevens te bewaren niet afwijst, kunnen ze op een HP-server terechtkomen – wat in elk geval niet wenselijk is als je bij thuisgebruik inlogt op het netwerk van je werkgever.

Brother MFC-J497DW

Brother MFC-J497DW

Het compacte apparaat van Brother heeft slechts een papier­lade voor 100 vel. Je raakt snel gewend aan de bediening via het kantelbare voorpaneel met een klein kleurendisplay en bedieningspaneel.

Het scannerdeksel heeft twee centimeter speling in de scharnieren, wat het scannen van boeken vergemakkelijkt. Drivers worden niet meegeleverd, die kun je net als de software downloaden.

De wifi-verbinding maken levert geen problemen op. Daarna is de webinterface toegankelijk via de browser, het wachtwoord staat op het typeplaatje. Die interface biedt echter weinig bruikbaars.

De software in de vorm van scannertool ‘Control Center4’ en PaperPort 14SE biedt meer mogelijkheden. De J497DW werkt vlot met de nog goed leesbare snelle afdrukstand en de normale kwaliteit is prima geschikt voor de meeste afdruktaken.

Als je de inktbesparingsmodus activeert, werkt de printer trager: tekst blijft leesbaar, maar gekleurde gebieden worden slechts omlijnd – een goed compromis. De hoge en beste kwaliteitsniveaus vergen veel tijd. De stille modus wordt op het display aangegeven. Bij dubbelzijdig afdrukken vertraagt de duplexer de printer aanmerkelijk.

De J497DW drukt afbeeldingen netjes af op papier. Om op enveloppen te printen, moet je ze in de papierlade leggen met de envelopklep naar links maar dat wordt op de lade niet aange­geven. De Brother drukt foto’s ook randloos af op normaal papier. Op fotopapier leverde hij in de test een behoorlijke kwaliteit, behalve het gebrek aan detail in donkere delen van het beeld.

Er is geen inktspaarstand voor kopiëren. Het aantal kopieën voer je makkelijk in via het numerieke toetsenbord. De J497DW doet aanzienlijk langer over kleur- en ADF-kopieën dan zwart-wit. Hij kopieerde afbeeldingen gedetailleerd, alleen het c’t-blauw vonden we te bleek.

Zwart-witkopieën van tekst op gekleurd papier lukken heel goed met de optie voor achtergrond verwijderen en lagere densiteit. Bij bewerken met een markeerstift 30 seconden na afdrukken, smeerde de inkt niet uit.

Kopieën van foto’s vertoonden een groenzweem en weinig details in donkere delen. De Twain-module biedt veel filters voor het scannen van documenten; foto’s deden het minder goed, met een blauw-groene zweem. Scans van afbeeldingen gaven fijne details goed weer.

Dankzij de goede tekstherkenning leverde de J497DW doorzoekbare pdf’s met weinig fouten. Bij het verzenden van faxen krijg je verzendrapporten met een afbeelding van de eerste pagina, en de fax-hulpprogramma bewaart ontvangen faxen op als pdf’s op de pc.

Pluspunten

  • bruikbare fotoprints
  • goede kantoorfuncties

Minpunten

  • een enkele papierlade
  • hoge printkosten

Specificaties en prijs

Canon Pixma TS5350

Canon Pixma TS5350

De Pixma TS5350 neemt zeer weinig ruimte in beslag. Naast de voorste papierlade voor 100 vel heeft het apparaat een achterste invoerlade voor fotopapier of nog eens 100 vel normaal papier. Een documentinvoer ontbreekt.

De klep van de flatbedscanner heeft bij de scharnieren 1,5 centimeter speling voor het scannen van boeken. De bediening via het kleine mono­chrome display en de acht toetsen is even wennen. Als je op de verlichte QR-toets drukt, verschijnt er een QR-code die verwijst naar de op dat moment relevante positie in de online-­handleiding.

De Pixma kan snel in het netwerk worden geïntegreerd dankzij de WPS-functie. Het serienummer dient ook als wachtwoord voor de webinterface. Daar vind je een aantal onderhouds- en apparaatfuncties, zoals stil afdrukken en de spuitmondjes reinigen, evenals netwerk- en cloud-opties.

De registratie bij het ­Canon IJ Cloud Printing Center werkt, maar de cloudfuncties zijn niet toegankelijk op dit apparaat. Afdrukken vanaf mobiele apparaten werkte zonder problemen.

De TS5350 is niet snel. In concept- en standaardkwaliteit haalt hij ongeveer 10 zeer goed leesbare pagina’s per minuut. Hij wordt pas erg traag bij hoge afdrukkwaliteit. Er is geen indicator voor de stille modus. De Pixma heeft meer tijd nodig voor dubbelzijdig afdrukken.

De invoer aan de achterzijde is handig voor het printen op enveloppen tussen andere afdrukken door. Ook fotopapier kan daar mooi in, terwijl gewoon papier in de voorste lade blijft. De foto’s in de test hadden een lichte roodzweem, die vooral zichtbaar was op gezichten – een kwestie van smaak.

Bij het kopiëren kun je het aantal alleen stapsgewijs aanpassen via de toetsen omhoog/omlaag. De tekst werd gekopieerd met iets dikkere letters, maar betrekkelijk zuiver. Bij het kopiëren van afbeeldingen waren er hinderlijke vlekken in grijze delen, kopieën van foto’s zijn alleen beschikbaar met randen.

Zwart-witkopieën van tekst op gekleurde achtergronden zijn leesbaar, maar met streperige grijze achtergronden. Als je tekst 30 seconden na het afdrukken met een markeerstift bewerkt, blijft die leesbaar, maar de inkt vlekt gemakkelijk uit.

Voor scannen op de pc is als Twain-driver de klassieke ScanGear-tool beschikbaar met veel opties en handmatige witbalans. Fotoscans vertoonden een lichte blauwzweem en weinig details in donkere delen van het beeld.

Beelden die door de TS5350 werden gescand waren rijk aan details, maar donkerrode tekst werd zwart. De tekstherkenning in de Scan Utility maakte veel fouten, kleine tabel-lettertypen werden slechts gedeeltelijk herkend.

Pluspunten

  • twee papierlades
  • ruimtebesparend
  • goede afdrukkwaliteit

Minpunten

  • alleen flatbedscanner

Specificaties en prijs

Kostbare inkt

Ook in deze test blijkt de vuistregel te kloppen: des te goedkoper de printer, des te hoger de printkosten – met één uitzondering. De Canon Pixma TS5350 koop je voor minder dan 90 euro, met XL-patronen kost een ISO-kleurenpagina (volgens ISO/IEC 24711/12) 14,3 cent.

Alleen de Epson WorkForce print met goed gevulde XL-patronen (met een opgegeven capaciteit van 1100 ISO-pagina’s) nog een stuk goedkoper: 11 cent per ISO-kleuren­pagina, het zwartaandeel bedraagt maar 4 cent.

De HP DeskJet Plus is het duurst met 18,65 cent per ISO-kleurenpagina (zwart 8,9 cent). Die kosten ben je al kwijt met de XL-­patronen! De capaciteit van de gewone HP-305-cartridges die bij de HP-modellen wordt geleverd is belachelijk laag.

Ze haalden niet eens het einde van ons testparcours zonder de inkt-intensieve test van 50 pagina’s. Die laatste test bevat een bonte mengeling van sjablonen zoals sollicitatiebrieven, zakelijke grafieken, maar ook tijdschriftpagina’s met foto’s en brochurepagina’s.

inkjetprinters multifunctionals geluidsniveau

Bij deze test ­gingen de extra aangeschafte XL-cartridges (200 kleurenpagina’s) voor meer dan de helft leeg. Voor de HP Envy Pro is er nog wel een XXL-cartridge HP 307 met een bereik van 400 pagina’s – maar alleen voor zwart. Ter vergelijking: de standaard zwarte cartridge die bij de Epson WorkForce Pro wordt geleverd, gaat 350 ISO-pagina’s mee.

HP’s nogal extreme cartridgeprijzen hebben nog een andere reden: de koper wordt verondersteld een Instant-Ink-abonnement af te sluiten. Wie een HP-model koopt, kan daadwerkelijk veel geld besparen met een abonnement voor printpagina’s. HP heeft de voorheen gratis aanbieding van 15 pagina’s per maand stopgezet en rekent nu één euro per maand voor 15 pagina’s.

In ruil daarvoor kun je dat quotum opsparen tot een maximum van 45 pagina’s, wat niet kon bij het gratis abonnement. Als je de 15 pagina’s opgebruikt, kost een afgedrukte pagina 6,7 cent – ongeacht de hoeveelheid inkt die wordt gebruikt.

Voor de inkt die tijdens het schoonmaken wordt gebruikt betaal je ook niet. Wie meer pagina’s per maand ­nodig heeft, kan abonnementen nemen van 50 pagina’s (3 euro) tot 700 pagina’s (25 euro).

Epson biedt ook een soortgelijk inkt­abonnement aan, ReadyPrint genaamd (vanaf 30 pagina’s per maand voor 2 euro), maar helaas slechts voor enkele modellen; de WorkForce Pro WF-4820 hoort daar niet bij.

inkjetprinters multifunctionals afdruksnelheid

Als je regelmatig meer dan 100 pagina’s per maand afdrukt, kun je beter een printer met een navulbare inkttank overwegen. Als de hoge aanschafprijs je afschrikt, is Epsons all-inclusive ‘ReadyPrint EcoTank’ leaseprogramma misschien een alternatief.

Afhankelijk van de printer die je kiest, betaal je een eenmalig bedrag van 80 tot 130 euro en een maandelijks bedrag afhankelijk van het aantal pagina’s. In ruil daarvoor krijg je de printer en de inkt. Er is zelfs een flat­rate van 15 euro per maand. Als je geen kleur ­nodig hebt, levert Epson ook printers met alleen zwarte inkt; de flatrate is dan 11 euro.

Epson WorkForce Pro WF-4820DWF

Epson WorkForce Pro WF-4820DWF

De vrij hoge WF-4820DWF maakt een robuuste indruk. De enkele papierlade biedt plaats aan 250 vel normaal papier. Het scannerdeksel heeft nauwelijks speling in de scharnieren, wat het scannen van boeken bemoeilijkt.

Het kantelbare bedieningspaneel met zijn grote en heldere touchscreen is een blikvanger. Als enige printer in de test heeft de WorkForce aansluitingen voor Ethernet en een usb-geheugenstick.

De bijgeleverde cartridges bevatten gepigmenteerde DuraBrite inkt en hebben met 300 pagina’s een grotere capaciteit dan de XL-cartridges van de HP-modellen in de test. De webinterface biedt netwerkfuncties en SMTP-client-instellingen voor het verzenden van scans per e-mail. Goed voor de beveiliging: de eerste keer dat je het toestel oproept, moet je een wachtwoord instellen.

Wie in de cloud werkt, vindt in Epson Connect een praktische service, en ook afdrukken vanaf een smartphone werkt zonder problemen. De WorkForce drukt vrij snel af in de bleke maar leesbare concept- en goede standaardkwaliteit.

Het wordt alleen traag met de extra sterke kwaliteitsinstelling. De snelle duplexer vertraagt de printer niet. In de test leverde de WF-4820DWF een goede kwaliteit.

DL-enveloppen werden pas correct bedrukt nadat in het stuurprogramma de optie voor marges verkleinen was geactiveerd. Het Epson-apparaat drukt foto’s ook randloos af op normaal papier, op fotopapier vertoonden de afdrukken veel details, kleuren waren erg subtiel en iets te helder.

Vanaf een usb-stick drukt de WorkForce alleen foto’s af in JPEG- en TIFF-formaat. Een typisch Epson-foutje: op 10 × 15 papier waren gekleurde strepen te zien.

De WF-4820DWF maakt kopieën 50 procent sneller in zwart-wit dan in kleur. De langzame documentinvoer vertraagt de printer aanzienlijk, maar kan goed overweg met papiervouwen.

Bij het bewerken met een markeerstift, was de inkt streepvast 30 seconden na het afdrukken. Bij zwart-witkopieën van tekst op gekleurd papier bleef alleen bij rood papier een grijze achtergrond over. De Epson-printer kopieerde foto’s niet randloos en met een blauwzweem.

Ook de verder goede fotoscans zagen er blauwig uit. De kleur kan echter worden aangepast in het Epson Scan2 scanprogramma en de Twain-module. Epson biedt geen tekstherkenning.

Het fax-verzendrapport bevat de verkleinde eerste faxpagina of het eerste kwart in het groot. Inkomende faxen kunnen ook op een usb-stick worden opgeslagen.

Pluspunten

  • groot touchscreen
  • goede kantoorfuncties

Minpunten

  • 10 × 15 foto’s met strepen
  • een enkele papierlade

Specificaties en prijs

HP Envy Pro 6420

HP Envy Pro 6420

De platte HP Envy Pro neemt meer ruimte in dan de grote Epson WorkForce. De enkele papierlade heeft een capaciteit van 100 vel. Er is geen display, maar alleen een paar sensortoetsen.

Een lichtbalk in Knight-Rider-stijl verandert van kleur om de status aan te geven, maar welke? De scannerklep met de inklapbare ­documentinvoer kan niet bij de scharnieren worden opgetild.

Volgens de korte instructies is het voldoende om de printer aan te zetten en de HP Smart app te starten om hem te installeren. Het feit dat je op de achterkant een piepklein wifi-knopje moet indrukken, wordt pas in een ander boekje onthuld.

De app vraagt je om een cloud-account in te stellen en is nauwelijks bruikbaar zonder. Het feit dat de printer zonder hulp van de app via WPS met het netwerk kan worden verbonden door tegelijkertijd de wifi- en de aan/uit-knop op de achterkant in te drukken, wordt alleen vermeld in de niet meegeleverde pdf-handleiding.

De pincode-beveiligde webinterface is de enige plaats waar instellingen zoals papierformaten kunnen worden gewijzigd; de app opent ze ook via de browser. Naast de netwerk- en servicefuncties is er een scanfunctie via de browser (webscan).

De Envy Pro drukt snel af in de leesbare conceptkwaliteit, maar haalt minder dan acht pagina’s per minuut in de standaardmodus. In ruil daarvoor is hij de snelste op het hoogste kwaliteitsniveau.

Maar het vergrootglas toonde rafelige letters. De Envy drukte ook beelden onzuiver af. Goed: de juiste stand in de papierlade voor het bedrukken van enveloppen wordt aangegeven.

In tegenstelling tot de HP DeskJet drukt de Envy foto’s randloos af op fotopapier, maar ze zagen er verbleekt uit en donkere gebieden waren een melkachtig zwart zonder detail.

Bij het kopiëren moet je negen keer op de sensortoets tikken voor negen kopieën (het maximum). Er zijn geen opties zoals dichtheid (helderheid) of kwaliteit. Hoewel de printer geschikt is voor dubbelzijdig afdrukken, kun je geen twee pagina’s op één vel kopiëren.

De modderige en streperige kopieën van foto’s ­zagen er in de test slecht uit. Hetzelfde gold voor grafieken: onscherp, rode grijsvlakken, gekartelde dunne lijnen. Prints moeten enkele minuten drogen voordat je er met een markeerstift op schrijft, anders vlekt de inkt een beetje uit.

Als je de HP Smart app met zijn accountvereiste niet wilt gebruiken om te scannen, kun je het eenvoudige WIA-stuurprogramma van Windows gebruiken. Fotoscans zijn over het algemeen oververscherpt en erg weinig gedetailleerd, en we vonden ook scherpte-artefacten bij fijne lettertypes en lijnen.

Pluspunten

  • voordelig inkt-abonnement

Minpunten

  • nauwelijks instellingen
  • erg lage inktcapaciteit
  • onhandige bediening

Specificaties en prijs

Cloud-printen

Vier van onze testmodellen zijn niet geschikt voor grotere afdrukvolumes: ze hebben slechts kleine papierladen en cartridges met weinig capaciteit en printen nogal traag. Ze nemen echter ook weinig plaats in. Vooral de Brother en Canon printers nemen niet veel plaats in – ideaal voor krappe werkplekken. Alleen de Epson Work­Force speelt in een andere klasse bij het afdrukken, maar ook wat betreft de afmetingen van het apparaat.

Als de multifunctionele apparaten niet via een usb-kabel met een pc zijn verbonden, kunnen ze via het thuisnetwerk vanaf meerdere computers worden gebruikt, maar ook vanaf tablets en smart­phones.

Alle testkandidaten accepteren printopdrachten van iOS-apparaten via AirPrint. Afdrukken vanaf Android-smartphones werkt via de Mopria (Mobile Printing Alliance) plug-in en de eigen plug-ins en apps van de fabrikant.

Die laatste ontvangen ook scans van de all-in-ones, de Brother MFC-J497DW kan eventueel pdf’s die vanuit de app zijn verstuurd als fax verzenden voor wie daar behoefte aan heeft. De Epson WorkForce heeft ook een ingebouwde faxmodem.

inkjet multifunctionals kopieersnelheid

Bij de HP DeskJet Plus 4120 en Envy Pro 6420 werken veel functies via de cloud, ze hebben ook een cloudservice om faxen te verzenden.
Over de cloud gesproken: Google heeft zijn Cloud-Print-dienst eind 2020 stopgezet.

Met uitzondering van de Epson WorkForce, die blijkbaar een redelijk up-to-date web front-end heeft, bieden alle testapparaten hiervoor echter nog steeds een registratie.

De cloud­diensten van de fabrikant zouden een alternatief zijn, maar in het geval van Canon werken ze niet met het door ons geteste model: de ­Canon TS5350 mist de functie om toegang tot cloud-opslag te krijgen in het apparaatmenu. Bij de Brother MFC-J497 kun je in elk geval cloud­opslag selecteren als scanbestemming.

HP app inkjetprinters multifunctional cloudverplichting

De app HP Smart vereist om te scannen een HP-account en verwerkt scans in de cloud.

Epson biedt zijn Epson-Connect-service, waarmee gebruikers via e-mail afdruktaken naar hun printer kunnen sturen en toegang hebben tot cloudopslag zoals Dropbox, Google Drive of OneDrive.

HP wil blijkbaar zijn HP Smart service – voorheen bekend als HP Connected, en daarvoor als HP ePrint – samenvoegen met de gelijknamige app en die als de standaard gebruikersinterface instellen.

Dat is misschien handig voor een printer die alleen in het gezin wordt gebruikt, maar minder geschikt voor het kantoor aan huis: vraag je werkgever eerst of hij het goed vindt dat zakelijke brieven via de HP Cloud gaan.

HP DeskJet Plus 4120

HP DeskJet Plus 4120

De gammele HP DeskJet ziet er goedkoop uit en heeft veel ruimte nodig. De papierinvoer aan de achterzijde heeft een capaciteit van slechts 60 vel. Op de scannerdeur zonder speling in de scharnieren zit een eenvoudige documentinvoer.

De 4120 wordt bediend via een kleine paneel met zes membraantoetsen en een piepklein monochroom LCD-scherm, dat behalve een ééncijferig numeriek display alleen symbolen voor wifi en inktniveau toont.

Net als bij de Envy Pro 6420 verwijst HP alleen naar de Smart App voor de installatie en verzwijgt de WPS-functie (wifi-knop minstens vijf seconden ingedrukt houden). Als het wifi-symbool op het scherm niet meer knippert, is de verbinding tot stand gebracht.

Windows installeert automatisch hetzelfde stuurprogramma dat HP online beschikbaar stelt samen met de Smart App. De pincode-beveiligde webinterface is de enige plaats voor instellingen.

HP heeft ook bespaard op het printen: de DeskJet kan niet randloos of automatisch dubbelzijdig afdrukken. Qua snelheid is hij vergelijkbaar met de Envy. Maar als je de stille modus via de webinterface activeert, drukt hij erg langzaam af, in tegen­stelling tot de Envy.

De afdrukkwaliteit van de DeskJet is vergelijkbaar bij tekst, maar nog slechter dan de Envy als het op beelden aankomt. Foto’s hebben een brede, ongelijkmatige rand, zelfs op fotopapier. Donkere beeldgedeelten werden geprint in een melk­achtig zwart, met ook nog transportsporen.

Speci­ale papierformaten, zoals voor enveloppen, kent de printer niet. DL-enveloppen werden echter correct bedrukt als we het liggende formaat instelden in Office, niet in het stuurprogramma.

Om het aantal kopieën te verhogen druk je meerdere keren op de kopieertoets. Het cijfer op het display wordt dan opgehoogd tot maximaal ‘6’. De DeskJet trok documenten met een vouw soms gedeeltelijk scheef in de invoer.

Kopieën van onze grafiekpagina zagen er, afgezien van de veel te lichte grijsvlakken, zelfs beter uit dan de kopieën van de Envy. Hetzelfde geldt voor foto’s (voor fotopapier moet je de instellingen in de web­interface controleren).

Als je geen HP-account wilt aanmaken om te scannen, blijft de WIA-driver over. Scans van foto’s waren oververscherpt, inclusief randartefacten, en hadden weinig detail. De verscherpingsartefacten vielen soms ook op bij scans van onze grafiekpagina.

Schuine lijnen vertoonden fijne golven. Als er een vel op de flatbedscanner ligt, schakelt de scansensor met een hoop geluid in 3 seconden over van ADF naar flatbedscanner.

Pluspunten

  • voordelig inkt-abonnement

Minpunten

  • erg lage inktcapaciteit
  • geen randloze afdruk
  • geen duplexprinten

Specificaties en prijs

Conclusie

Als je op zoek bent naar een betrouwbare multifunctionele printer voor het thuiskantoor met redelijke inktkosten, dan is de Epson WorkForce Pro WF-4820 een goede keuze. Als alternatief kunnen we de Maxify-modellen van Canon aanbevelen, maar die waren in elk geval tijdens de testperiode nauwelijks verkrijgbaar.

Die drukken ook relatief goedkoop af met goed gevulde cartridges. Dat geldt niet voor de Brother MFCJ497DW, die verder goed is uitgerust. Het apparaat is meer geschikt voor thuiswerkers met een laag printvolume.

De Canon Pixma TS5350 is een goede en betaalbare gezinsprinter die ook in het thuiskantoor kan worden gebruikt. De HP DeskJet Plus 4120 en vooral de Envy Pro 6420 moeten worden vermeden, ook al zijn ze voor een lage prijs te vinden.

De karige uitrusting, belachelijk lage capaciteit en de gebruikersinterface zullen snel tot frustratie leiden. Als je wilt profiteren van het aantrekkelijke Instant-Ink-aanbod, is het de moeite waard te kijken naar oudere en beter uitgeruste HP-modellen met touchscreenbediening, waarvoor je ook zo’n abonnement kunt nemen.

Of je gaat voor een model van de concurrentie, waarbij je nog zelf kunt kiezen of je jouw gegevens in de cloud wilt laten verwerken of niet.

(informatie afkomstig uit het artikel van Rudolf Opitz en Marco den Teuling, bewerkt door Alieke van Sommeren,  c’t magazine 5/2021, p. 92)

Meer uitgebreide tests c't 08-09/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Zwart-wit printer voor zakelijk gebruik: toner vs. inkt

Er zijn interessante zwart-wit printers met inkt die de concurrenten uit het laserkamp prima kunnen verslaan. Een zwart-wit printer voor zakelijk gebr...

Hoe verhouden huismerk inktcartridges zich tegenover originele cartridges?

Printers kosten niet zo heel veel meer tegenwoordig. Dat komt omdat printerfabrikanten voornamelijk hun geld verdienen met de verkoop van inktcartridg...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er