Acer Predator Z57 review: meer dan alleen voor gamen

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

    De Predator Z57 die we in deze review onder de loep nemen is volgens Acer een monitor met een dikke nadruk op gaming: en daar is hij (met wat kanttekeningen) ook zeker prima voor. Maar het is ook een uitstekende optie voor als je zeer productief wilt zijn met extreem veel werkruimte en overzicht.

    Goed om vooraf te weten

    Een 57 inch Acer Predator Z57 uitpakken is geen klus voor in je eentje: niet alleen is de doos gigantisch, het scherm uit de verpakking halen en op de voet zetten of de voet alvast vastklikken en het geheel verplaatsen is door de breedte van het scherm (plus de kromming) een aardige uitdaging.

    Je krijgt er keurig alle kabels bijgeleverd om ermee aan de slag te gaan: voedingskabel, HDMI, USB-C en de kabel voor de usb-hub.

    Bouwkwaliteit

    De voet heeft twee fikse naar voren uitstekende vorken, en aan de achterkant (achter het draaipunt) nog een uitstulpsel naar achteren. Dit zorgt ervoor dat het scherm zeer stabiel op je bureau staat geparkeerd, maar ook erg veel ruimte inneemt (daarover later meer). Er zit een ruime uitsparing in de voet om de kabels doorheen weg te werken, met een handige afdekplaat die magnetisch vastklikt. De hoogte verstellen gaat eenvoudig, en eventueel draaien en kantelen geeft voldoende nuttige weerstand en het scherm blijft precies op de stand die jij kiest staan.

    De buitenranden van de behuizing van het scherm hebben een rooster-effect gekregen, net als de bovenkant van de monitorvoet die je bijna laat denken dat je naar een ventilatierooster kijkt. Rondom de VESA-aansluiting voor de voet zit een ledring verstopt, die in uitgeschakelde stand bijna volledig wegvalt in het design.

    De onderrand van het scherm heeft een halve centimeter tussen het zichtbare beeld en de rand van de behuizing, de overige drie zijdes hebben een centimeter aan “zwartruimte” tussen het panel en de rand.

    De behuizing is mat, net als het paneel, en heeft geen overdreven opzichtige gaming-elementen afgezien van de ledring aan de achterkant en een groot Predator-logo onderaan op de voet die je eigenlijk niet ziet als je achter het scherm zit. Zodra je hem op een monitor-arm plaatst oogt hij (behalve gigantisch door zijn formaat) ingetogen.

    Wennen aan de kromming

    Vanaf de zijkant gezien is de kromming van 1000R best flink, maar zodra je recht voor het scherm gaat zitten is het gevoel dat je naar een sterk gekromd scherm aan het kijken bent in no time verdwenen.

    Wel is het belangrijk dat je voldoende afstand houdt tot het scherm (armlengte is meestal een goede indicator). Bij een standaard bureau zul je bij dit scherm echter snel aanlopen tegen het feit dat je er te dicht op zit: doordat de voet van het scherm een stukje naar achter uitsteekt ten opzichte van het draaipunt, komt het scherm net wat te ver naar voren wat je nek absoluut niet gaat waarderen.

    Bij een monitor van dit formaat is echter een monitor-arm eigenlijk een must: zo krijg je weer veel bureauruimte terug die niet wordt gekaapt door de diverse uitstekende delen van de monitorvoet, en zal de Ambient Light sfeerled-ring ook wat meer sfeerlicht richting je muur kunnen werpen.

    Het schermoppervlak is mat, wat voor minder hinderlijke reflecties zorgt. Door de kromming van het scherm moet je goed letten op de lichtinval op je scherm, aangezien de kromming de lichtstralen wat bundelt, wat voor wat vervelende lichteffecten kan zorgen.

    Menu-opties

    In het midden van de onderrand zit een verlichte joystick voor de menubediening. Met een druk op de knop krijg je de (snel)keuze tussen Mode, Brightness, Input en Menu, waardoor je zonder eerst diep het menu in moet duiken bijvoorbeeld snel van modus (User, Action, Racing, Sports, Standard, Eco, Graphics, HDR) en input wisselt.

    Het bedienen via de joystick gaat simpel en vlot, en alles wat je maar nodig hebt van gaming-gerelateerde opties (crosshair in beeld of niet, FreeSync Premium) tot KVM aan/uit of wel of niet usb-poorten inzetten om te laden is te vinden.


    Meer van zulke hardware reviews?

    Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    Ultiem gamen, met een disclaimer

    Om de volledige resolutie (DUHD, 7680 × 2160) van het VA-paneel in games met 120 Hz aan te sturen heb je een krachtige grafische kaart nodig: maar iets zegt ons dat je een deftige (gaming)workstation hebt staan als je besluit er een 57″ ultrawide aan te knopen.

    De meeste games ondersteunden de DUHD-resolutie al native, en anders wordt het scherm wat opgerekt, maar dit levert geen hinderlijke kartels of vertekening op. En zo wel: schaal dan terug naar een resolutie waarbij je rechts en links balken krijgt: alsnog scherp beeld en van de balken merk je na enkele tellen niets meer.

    Bij shooters of andere games waarbij onderdelen van de interface in de hoeken van het scherm zitten gedrukt kan het steeds draaien van je hoofd richting de interface-onderdelen vermoeiend worden. Sommige games bieden de optie om interface-onderdelen meer richting het midden te plaatsen, maar dat is eerder een uitzondering.

    Niet voor niets spelen de e-sports professionals op 24″- of 27″-schermen met het liefst full hd en een ultrahoge refreshrate: alles zit precies in de sweetspot van je zicht.

    Alhoewel het per persoon zal verschillen in hoeverre je dit als hinderlijk ervaart, kunnen we er niet omheen dat misschien 57 inch toch net een tikje te groot is om ontspannen bepaalde snelle games te kunnen spelen. Het scherm leent zich wel uitermate goed voor race(sim)games, waarbij je sowieso vooral de ogen letterlijk op de weg moet houden.

    Immersie

    De kromming zorgt voor een fantastisch gevoel van immersie: tijdens bijvoorbeeld een sessie Ghost of Tsushima kregen we veel meer tegelijk mee van de omgeving, wat zowel tijdens het rondrijden te paard langs de kust met schepen in de verte als tijdens missies waarbij je meerdere vijanden sneaky de andere wereld in moest helpen zowel nuttig als mooi was.

    De immersie werkt ook fijn bij andere content: films en series kijken met deze monitor is geen straf (HDR kan ook nog aan). Hij kan ook zeker dienen als een vorm van 2e tv voor in je thuiskantoor.

    Niet alleen voor gamen

    Door het formaat en resolutie is het alsof je werkt met twee 32 inch 4K-schermen. Dit maakt de Z57 een onderdeel van een ultieme multitasking set-up. Als je een workflow hebt waarbij je meer dan gemiddeld veel programma’s open hebt staan, of bijvoorbeeld video-editing waarbij je zo veel mogelijk tijdlijn in beeld wilt,  krijg je alles overzichtelijk voor je neus. Het VA-paneel is dan wel niet zo kleurecht als een ips-paneel of van-het-scherm-spattend als een oled: de kleuren zagen er prima uit en we zagen geen verkleuringen of onregelmatige verlichtingsgebieden. Tekst was haarscherp, alhoewel je voor goede leesbaarheid minimaal naar 125% schaling zult moeten schakelen omdat je anders wel heel erg gaat turen (Windows zelf raad 150% aan)

    Bij het arrangeren van de diverse vensters kun je gaan voor een splitsing in drie bijvoorbeeld waarbij je in het midden als het ware een 4K-scherm hebt, met links en rechts nog wat smallere stroken voor de overige vensters. FancyZones binnen de gratis Windows PowerToys is een aanrader voor je eigen aangepaste lay-out. Voor MacOS heb je ook vergelijkbare apps voor meerdere lay-outs, bijvoorbeeld BentoBox.


    Meer van zulke hardware reviews?

    Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    Extra's

    Als je meerdere pc’s gebruikt zul je KVM-switch die zit ingebouwd erg kunnen waarderen. Er zitten ook speakers ingebouwd (10 watt) die verrassend goed klinken voor monitor-speakers: YouTube en/of muziek luisteren klonk prima. Naast HDMI (2x) en DisplayPort is aansluiten via USB-C ook mogelijk, en krijg je 90W aan Power Delivery.

    Conclusie Acer Predator Z57 review

    De Z57 is op basis van zijn eigenschappen een monitor die in theorie vooral voor gaming moet sprankelen, maar daar zitten wel kleine haken en ogen aan, alhoewel het grotendeels uitkomt op lekker genieten. De kleurechtheid redt het dan wel niet ten opzichte van een ips-paneel: maar bij veel taken maakt dit niet veel uit en de kleuren komen goed over en zijn prima voor de meeste dagelijkse taken die je er op loslaat.

    Acer Predator Z57 review: plus- en minpunten

    +Ultieme productiviteit, prima kleuren
    +Connectiviteit
    ± Niet voor elke game even comfortabel

    Acer Predator Z57 specificaties

    FabrikantAcer
    Display

    57 inch VA (mat)

    Resolutie7680 × 2160
    Panel oled (10 bit, HDR10, mat)
    Refreshrate120 Hz (FreeSync Premium)
    Responstijd1ms
    Beeldverhouding

    32:9

    Kromming1000R
    HDRHDR10
    Aansluitingen & extra’s

    2 × HDMI 2.1, DisplayPort 1.4, 3,5mm-jack, USB type C Gen 3.2 (90W PD), usb-hub (1 upstream, 4 downstream)

    Meegeleverd

    HDMI-kabel, USB-C kabel, voedingskabel, usb 3.0 voor hub

    Extra’s

    KVM-switch, speakers (10 W)

    Shoplink & prijsAlternate, circa 2499 euro

    Meer van zulke hardware reviews?

    Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

    Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

    Deel dit artikel

    Alieke van Sommeren
    Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

    Lees ook

    Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

    Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...

    Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer

    Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er