Acer Chromebook Plus 515 review: krachtige allrounder

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

  Zowel qua hardware als qua software zijn moderne Chromebooks flink geëvolueerd sinds de oorspronkelijke ‘browser met een toetsenbord’. Chromebook Plus zou een volgende stap moeten markeren en wij vertellen er meer over in deze Acer Chromebook Plus 515 review.

  Evolutie van Chromebooks

  Er is heel wat veranderd aan Chromebooks sinds het eenvoudige begin, zowel qua software als qua hardware. Behalve de Chrome-browser met alle online toepassingen, kun je tegenwoordig op een Chromebook ook Android-apps gebruiken uit Googles Play Store en Linux-toepassingen. Voor die apps is een touchscreen echter wel praktisch en voor Linux moet de hardware krachtig genoeg zijn. En doordat hiermee de oorspronkelijke ‘online only’ laptop veel meer data lokaal opslaat, voldoet de beperkte opslagruimte van eerdere Chromebooks ook niet meer.

  Minimumeisen van Chromebook Plus

  Het label ‘Chromebook Plus’ van Acers Chromebook maakt duidelijk dat dit model aan bepaalde minimumeisen voldoet qua cpu, werkgeheugen en opslag. De 8GB RAM is volgens de eisen en de processor en 256 GB opslag zitten er ruim boven. Daarmee is het draaien van Linux-applicaties en installeren van een groot aantal apps geen enkel probleem. Ook het full-hd IPS-panel (hier met touch) en de 1080p-webcam zijn volgens de eisen. Die webcam is voorzien van een schuifje om hem te blinderen. Voor een IPS-scherm is de horizontale kijkhoek vrij klein maar het scherm reageert vlot op touch.

  Prestaties en geschiktheid voor Gaming

  Dat de hardware van deze Chromebook krachtig genoeg is, blijkt verder uit het feit dat het ‘Steam-installatieprogramma’ standaard in de launcher wordt aangeboden. Niet dat je zware 3D-games erop kunt draaien, maar de geïntegreerde Intel Iris Xe graphics in combinatie met de andere hardware voldoet prima voor casual of lichtere games. Ook een wat zwaardere game zoals Civilization V draaide goed, al kostte het starten wat tijd. Veel Windows-versies van games draaien tegenwoordig op Linux/Chrome OS met de Proton-emulatielaag.

  Connectiviteit en geluidskwaliteit

  Qua hardware is de Chromebook Plus 515 van Acer verder uitgerust met twee USB-C-aansluitingen (voor beeld, opladen en data). Prettig is dat er een aan weerszijden zit, zodat de voeding links of rechts aangesloten kan worden. Een HDMI-poort, USB-A (USB 3.2 Gen 1) en 3,5-mm audiojack en twee naar boven gerichte speakers maken het plaatje compleet. De positie van de speakers zorgt voor een duidelijker geluid, wat bijvoorbeeld bij videoconferenties prettig is.

  Prestaties en koeling

  De hardware van Acers Chromebook Plus 515 draait Chrome OS vlot zoals je mag verwachten. Ook tijdens het draaien van zwaardere toepassingen blijft de laptop stil. Daarbij helpt dat bij openklappen van het deksel de onderkant van de laptop automatisch iets wordt opgetild. De cpu-temperatuur kwam tijdens tests niet hoger dan 60 graden en de laptop werd aan de onderkant draaglijk warm voor op schoot houden. De 53Wh-accu houdt het met het lichte Chrome OS makkelijk een werkdag vol, tenzij je gaat gamen of zware Linux-software draait.

  Ontwerp en gewicht

  Aan de doorsnee donkergrijze plastic behuizing zie je het verschil tussen deze Chromebook Plus en een ‘gewone’ Chromebook niet. ‘Plus’ betekent niet per se een ‘Premium’ uiterlijk of design. Het plastic helpt wel om het gewicht met 1,4 kg vrij laag te houden voor een 15inch-laptop. De Acer Chromebook Plus 515 presteert bovendien zoals je van een krachtige Chromebook mag verwachten. Je krijgt daarnaast Wi-Fi 6E en toetsenbordverlichting, wat voor de prijs ook wel mag.

  Extra’s van Chrome OS Plus

  Op een Chromebook Plus zou verder Chrome OS extra’s moeten bieden. Behalve een proefversie van Adobe Photoshop online krijg je een paar andere extra’s, zoals de premium-versie van Adobe Express en video- en geluidsverbeteringen in bepaalde videoconferentie-apps. In de Google Foto’s-app kun je de Magische gum gebruiken die ook op Googles Pixel-smartphones beschikbaar is en je kunt met bestandssynchronisatie de grotere opslagruimte benutten om bestanden offline te benaderen. Dat er in Chrome OS verder nog weinig meerwaarde van het Plus-label valt te ontdekken is Googles verantwoordelijkheid. Misschien komt daar verandering in als de beloofde ‘powerful AI capabilities’ daadwerkelijk beschikbaar komen.

  Conclusie Acer Chromebook Plus 515 review

  Al met al biedt de Acer Chromebook Plus 515 krachtige hardware en handige extra’s die voldoen aan de eisen van moderne gebruikers, hoewel de meerwaarde van het Plus-label in Chrome OS nog beperkt is. Met zijn goede prestaties en uitgebreide connectiviteitsopties is deze Chromebook een uitstekende keuze voor zowel werk als casual gebruik.

  Acer Chromebook Plus 515 review: plus- en minpunten

  +Prima prestaties
  +Stil en draagbaar
  Nog weinig ‘Plus’ in Chrome OS

  Acer Chromebook Plus 515 specificaties

  FabrikantAcer
  ProcessorIntel Core i5-1335U (10 cores)
  Werkgeheugen8 GB LPDDR5X
  Opslag256 GB ssd
  Aansluitingen

  3 × USB 3.2 Gen 1 (1 x type-A, 2 x type-C), HDMI 1.4, 3,5mm-audio

  Afmetingen

  238,5 × 360,6 × 19,99 mm

  Gewicht

  1,4 kg

  Shoplink & prijsBol.com, circa 659 euro

  Meer van zulke hardware reviews?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Deel dit artikel

  Marco den Teuling
  Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

  Lees ook

  Streamingdienst voor films en series: Netflix, Amazon & co vergeleken

  Behalve Netflix als streamingdienst voor films en series, heb je nu ook Apple TV+, Disney+, Amazon Prime Video en lokale aanbieders. We vergelijken de...

  Beste streaming box of streaming stick voor Netflix, HBO Max en meer

  Netflix, ViaPlay of meer streamen, maar je tv heeft geen (goede) apps? Bekijk de vergelijkende review en kies de beste streaming box.

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er