De HP PageWide Pro 777z is een snelle A3-formaat all-in-one voor werkgroepen. Het is een inkjet, maar met zijn vaste printkop print hij sneller en goedkoper dan de meeste laserprinters.
Kleureninkjets met een vaste printkop die paginabreed is, halen snelheden vergelijkbaar met die van snelle laserprinters of zelfs net daarboven. De grootste uitvoering kwam tot DIN A4, maar de HP PageWide Pro 777z gebruikt deze techniek nu als eerste voor A3-prints.
Deze A3-formaat all-in-one heeft drie optionele cassettes (550 pagina’s per stuk) en komt daarmee op vier A3-cassettes voor totaal 2200 pagina’s. Deze extra papieropslag heb je wel nodig, want in de snelste stand leegt hij in 8,5 minuten een cassette.
Behalve een powerknop zit er alleen een sciencefiction-achtig glazen paneel op met een 20 centimeter groot touchscreen. Verder zit er ook nog NFC ingebouwd. Links van het paneel zit een poort voor usb-sticks waar je Word- en PowerPoint-bestanden, foto’s en pdf’s vanaf kunt printen. De stick als doellocatie voor je scans gebruiken kan ook. Voor het printen op bijzondere media en bijvoorbeeld fotopapier moet je aan de linkerkant een speciale invoer uitklappen.
Printsnelheid
Al bij de standaard snelle afdrukkwaliteit komen er prima prints tevoorschijn. Een zuinige modus ontbreekt, maar via de uitgebreide opties kun je de verzadiging terugschroeven zonder dat dat de leesbaarheid negatief beïnvloedt. Bij de optie voor presentaties print hij trager. De kwaliteit is niet helemaal zoals bij een laserprinter, maar dat merk je pas als je er een loep bij pakt. Beeldmateriaal print deze A3-formaat all-in-one netjes. Alleen kaarsrechte lijnen waren niet altijd helemaal zuiver.
200 pdf-pagina’s met veel afbeeldingen werden in iets meer dan 7 minuten geprint. Vooral het renderen kostte tijd. Bij enkelzijdig of dubbelzijdig printen op A3 bleef de snelheid hoog. De A3-formaat all-in-one is niet geschikt voor foto’s. Op fotopapier zagen we duidelijke dikke transportlijnen en veel kleuren waren verwassen. 20 A4-kopietjes lagen na 30 seconden in de uitvoerbak, voor A3-formaat kostte dat 50 seconden.
Tekstkwaliteit en meer
De scanner toverde bij foto’s (600 dpi) sterk kunstmatig verscherpte en detailarme resultaten tevoorschijn. De kleuren kloppen wel goed. Bij zwarte tekst op een grijs vlak zagen we witte randen, veroorzaakt door de overdreven verscherping. Verder zagen de grijze vlakken en kleurvlakken er prima uit. Voor doorzoekbare pdf’s in goede kwaliteit moet je de hulp inroepen van een pc. We hadden eigenlijk wel een geïntegreerde tekstherkenning verwacht. Scans direct op usb-stick opslaan kan alleen als afbeelding in PDF, JPG, TIF en XPS.
Scans zijn per e-mail te versturen of op shares of SharePoint-servers op te slaan. Via de webinterface van de printer downloaden kan ook (webscan). Er wordt door HP flink nadruk gelegd op veiligheid. De ondertekende firmware wordt bij elke start gecheckt, de uitgebreide maar overzichtelijke webinterface vereist een admin-wachtwoord. Kritische functies als Wifi Direct staan standaard uitgeschakeld. SSL voor netwerkdiensten, LDAP-authenticatie en het veilig printen met een pincode en een firewall maken het veiligheidspakket van deze A3-formaat all-in-one compleet. Documentmanagement ontbreekt, maar dat moet in de Enterprise Flow-versie van de printer alsnog worden geregeld.
Conclusie
De HP PageWide Pro 777z kost ongeveer 3700 euro (in de HP Store). Dat is aanzienlijk meer dan een A3-inkjetprinter zoals de Epson Ecotank ET-14000, die ook voor zzp’ers of thuisgebruikers interessant is. Maar de HP doet mee in een klasse waarin duidelijk duurdere laserprinters zitten en overtreft ze als het gaat om snelheid en printkosten. De typische krulling van papier die je bij laserprinters ziet treedt niet op bij de HP, maar hij kan ze bij tekst printen net niet bijbenen. En de betrouwbaarheid van de nieuwe printtechniek moet zich nog bewijzen.
(Rudulf Opitz / Alieke van Sommeren, c’t magazine 12/2017)