2-in-1 laptop met Iris Plus G7 graphics: Asus ZenBook Flip 13 UX363J

Marco den Teuling
0

De ZenBook Flip-serie onderscheidt zich van de ZenBook-serie en meer traditionele laptops doordat je het scherm helemaal om kunt flippen of de laptop in ‘tentstand’ kunt neerzetten. Bij de nieuwe Flip 13 wordt dat gecombineerd met flinke hardware en verbeterde grafische prestaties.

De ZenBook Flip 13 lijkt op het eerste gezicht veel op de normale ZenBook 13 (zie c’t 9/2020, p. 21). Het slanke design en ook de afmetingen zijn bijna gelijk, maar met 1,3 kg is hij duidelijk zwaarder dan de gewone ZenBook (1,07 kg). Dat gewichtsverschil zal misschien deels in de constructie van het scharnier zitten, het draagt in elk geval bij aan een robuuste indruk.

2-in-1 laptop Asus ZenBook Flip 13 UX363J

2-in-1 laptop

Net als bij de gewone ZenBook tilt het scharnier de laptop iets op als je het scherm openklapt, zodat de koeling en speakers beter hun werk kunnen doen. Bij de Flip kun je echter het scherm helemaal doorklappen naar achteren tot het tegen de onderkant van de laptop ligt, of de laptop in een tussenliggende ‘tentstand’ neerzetten om bijvoorbeeld video’s te kijken. De webcam met infrarood en Windows Hello werkt ook in die ondersteboven positie voor snel inloggen bij Windows. Het 13,3-inch full-hd-touchscreen met zijn dunne schermranden kun je in tent- of tabletstand gebruiken voor de bediening. Zoals alle touchscreens spiegelt het scherm wel.

Hardware en software

Ons testmodel was uitgerust met een Intel Core i7-1065G7, 16 GB LPDDR4 werkgeheugen en een PCIe-ssd van 512 GB. Daarvan was na ingebruikname volgens Windows 10 Home nog 432 GB vrij. Behalve de Windows-partitie staat er een EFI-systeempartitie en een herstelpartitie van 1,17 GB op de ssd. Asus levert wat beveiligingssoftware van McAfee, een Office-trial en een eigen Windows-app mee. Die MyASUS-app biedt in elk geval praktische functies voor het bijwerken van drivers, aanpassen van de ventilatorstand enzovoort. De rest kun je verwijderen als je er geen behoefte aan hebt.

MyAsus software ZenBook

Via de MyAsus-software kun je bijvoorbeeld de ventilator- en laadmodus van de 2-in-1 laptop aanpassen.

De Core i7-1065G7 zorgt voor vlotte prestaties, met een Cinebench R20 score van 439 / 1565 (1T / MT). De vier cpu-cores draaien standaard op een stroombesparende 1,3 GHz, maar bieden 3,5 GHz turbo voor zwaarder werk (of 3,9 GHz voor een enkele core). Bij licht gebruik zou de accu het volgens Asus tot 16 uur volhouden.

Voor consumeren van media, waar de tentstand van de Flip ideaal voor is, zijn de prestaties eigenlijk overkill. Ze komen wel van pas bij zwaardere taken en bijvoorbeeld creatieve toepassingen. Die laatste kun je ook in tabletstand gebruiken op het touchscreen met een drukgevoelige Asus Pen, maar die wordt helaas niet meegeleverd (circa € 70). De geïntegreerde Iris Plus G7 grafische kaart kan wel zorgen voor betere prestaties in dit soort applicaties.

In games voldoen de prestaties daarvan (3DMark FireStrike 2538 / Time Spy 753) voor moderne 3D-games nog enigszins op 720p met lage details. Een casual game of lichtere titels zoals Rocket League kun je echter prima spelen in full-hd. Games met touchbediening (bijvoorbeeld uit de Windows Store) kun je ook in tabletmodus spelen, maar vanwege het formaat en gewicht van de laptop zul je hem zo toch niet lang willen vasthouden.

2-in-1 laptop ZenBook Flip in tablet stand

De 2-in-1 laptop ZenBook Flip 13 in tabletmodus.

Aansluitingen en gebruik

Qua aansluitingen biedt de Flip 13 twee Thunderbolt 3 usb-C-aansluitingen (met DisplayPort dus) en HDMI links, plus een usb-A-poort (3.1 Gen1) rechts. De poort rechts is handig als je als rechtshandige een muis wilt aansluiten, maar de usb-C-laadkabel kan dus alleen links. Je kunt wel in geval van nood een andere netadapter met Power Delivery gebruiken en zelfs laders zonder PD om met maximaal 4,5 W te laden.

Het verlichte toetsenbord beslaat de hele breedte van de laptop en tikt redelijk. De extra kolom toetsen rechts is even wennen, maar handig voor bladeren en verplaatsen van de cursor bij typen. De brede touchpad kun je bovendien gebruiken als numeriek toetsenblok.

De ZenBook Flip 13 is iets duurder dan een gewone ZenBook 13, maar als de flexibiliteit van het Flip-design je aanspreekt is dat het relatief geringe prijsverschil zeker waard. De prestaties zijn genoeg voor zwaardere toepassingen en in combinatie met de Iris Plus 7 graphics is de Flip ook een prettige laptop voor (casual) games en creatieve toepassingen.

 

Asus ZenBook Flip 13 UX363J

2-in-1 laptop
FabrikantAsus, www.asus.com/nl
Cpu / geheugenIntel Core i7-1065G7 / 16 GB LPDDR4
Gpugeïntegreerde Intel Iris Plus G7
Display13,3” full-hd IPS, touch
DraadloosWi-Fi 6, (2×2), Bluetooth 5.0
Aansluitingen

 

HDMI, 2 × USB Type-C Thunderbolt 3, 1 × 3.1 Gen1 Type-A
afmetingen, gewicht305 × 211 × 13,9 mm, 1,3 kg
Prijs en shoplinkZenbook Flip 13 UX363JA, circa € 1200

 

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Lees uitgebreide achtergrondinfo en workshops op je gemak in c't okt/2020

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

GitVote review: democratisch stemmen voor ontwikkelaars versimpeld

Wanneer je software ontwikkelt in een team, ontstaan er vroeg of laat verschillende meningen. De GitVote-app, die we in deze review bespreken, helpt t...

Zint review: offline 145 verschillende QR- en barcodes genereren

In deze review bekijken we de opensourcetool Zint, waarmee je offline 145 verschillende QR- en barcodes kunt genereren. Dit kan handig via een GUI of ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er