Wi-Fi 7 komt eraan en dit moet je weten over deze nieuwe standaard

c't-partner
0

Inhoudsopgave

  Er komt weer een nieuwe standaard voor je draadloze netwerk aan: Wi-Fi 7! Ben je al op de hoogte van deze ontwikkeling en ken je de verbeteringen?

  In dit artikel leggen we je wat aspecten uit over Wi-Fi 7 en wat je ervan kunt verwachten. We zullen ook twee nieuwe routers toelichten die deze nieuwe standaard voor draadloze netwerken zullen ondersteunen.

  Wi-Fi 7 komt eraan en dit moet je weten over deze nieuwe standaard

  Wat is Wi-Fi 7?

  Wi-Fi 7, ook bekend als IEEE 802.11be, is de opkomende wifi-standaard een breder spectrum benut, aangezien hij alle drie banden ondersteunt (2,4 GHz, 5 GHz en 6 GHz). Terwijl Wi-Fi 6 werd ontwikkeld als reactie op het groeiende aantal draadloze apparaten, heeft Wi-Fi 7 als doel hogere snelheden op een efficiëntere manier naar elk apparaat te brengen. Als je veel hinder ondervindt van buffering, latentie of congestie, kan een Wi-Fi 7-router binnenkort wellicht de oplossing bieden waar je naar op zoek bent.

  Wat is Wi-Fi 7?


  Op de hoogte blijven omtrent de nieuwe Wi-Fi standaard?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Wat zijn de voordelen van Wi-Fi 7?

  De nieuwe Wi-Fi 7 standaard biedt verschillende handige voordelen ten opzichte van eerdere versies. Laten we enkele van deze voordelen van op een rij zetten:

  Hogere snelheden

  Wi-Fi 7 kan tot wel 46 gigabit per seconde verwerken, wat aanzienlijk sneller is dan oudere Wi-Fi-versies. Dit impliceert dat gegevens veel sneller verstuurd kunnen worden, wat met name handig is voor toepassingen die veel bandbreedte vereisen.

  Geplande datatransmissie

  De Wi-Fi 7-uitbreiding Restricted Target Wake Time (r-TWT) valt binnen het toepassingsgebied van Time Sensitive Networking (TSN) van IEEE-groep 802.1. Met r-TWT mogen alleen bepaalde datadiensten op bepaalde tijdstippen uitzenden, zodat pakketten van tijdkritische diensten op tijd aankomen. Dit is interessant voor zakelijke gebruikers die voor realtime toepassingen tot nu toe waren aangewezen op dure private 5G-netwerken.

  Grotere kanaalbreedte

  Wi-Fi 7 gebruikt bredere kanalen dan vorige versies, wat betekent dat het meer gegevens kan verzenden. Kort gezegd kun je dit als volgt voorstellen: Wi-Fi 6E is als een smal riviertje met enkele kleine boten, terwijl Wi-Fi 7 meer lijkt op een brede rivier met gegevenssnelwegen. Hierdoor kan Wi-Fi 7 aanzienlijk meer informatie verzenden.

  Quadrature Amplitude Modulation (QAM)

  Wi-Fi 7 gebruikt een hogere QAM om gegevens efficiënter te verzenden. Zie in dit geval Wi-Fi-signalen als pakketjes die naar je apparaat worden gestuurd. Wi-Fi 7 gebruikt kleinere pakketjes en kan er meer tegelijk versturen, maar het vereist een sterker signaal voor een goede ontvangst als je verder weg bent.

  Multi-Link Operation (MLO)

  MLO betekent een enorme upgrade in Wi-Fi 7, omdat deze technologie de mogelijkheid biedt om alle frequentiebanden gelijktijdig te benutten voor gegevensoverdracht. Hierdoor kan theoretisch een maximale doorvoersnelheid van 46 Gbit/s worden bereikt, samengesteld uit zestien spatial streams van elk 2,88 Gbit/s. Dit snelheidspotentieel is aanzienlijk hoger dan dat van Wi-Fi 6(E), dat slechts acht streams van 1,2 Gbit/s kan combineren voor een totaal van 9,6 Gbit/s. Omdat de snelheid per stream theoretisch verdubbelt, betekent dit dat Wi-Fi 7-apparatuur met dezelfde hoeveelheid antennes het potentieel heeft om aanzienlijk sneller te zijn.

  Dankzij multilink-werking moet Wi-Fi 7 stabielere wifiverbindingen bieden. Ook zou het bij toenemende belasting van het netwerk ook de latentie binnen de perken moeten houden. In deze tabel is blauw Wi-Fi 6 en de overige kleuren zijn Wi-Fi 7 met drie soorten multilink.

  Preamble Puncturing

  Wi-Fi 7 ondersteunt ook preamble puncturing, wat betekent dat specifiek deel van het spectrum dat door een ander apparaat wordt gebruikt, wordt genegeerd om interferentie te voorkomen. Dit zorgt voor efficiënter gebruik van beschikbare bandbreedte.

  Meer ondersteuning voor gelijktijdig gebruik

  Wi-Fi 7 biedt ondersteuning voor meer gelijktijdig gebruik. Het aantal streams voor gelijktijdig gebruik wordt verhoogd van 8 naar 16, en er is ook ondersteuning voor automatische overschakeling tussen frequentiebanden en kanalen, wat een naadloze verbinding oplevert.

  Dit zijn de belangrijkste voordelen van Wi-Fi 7. Het maakt draadloze communicatie sneller, betrouwbaarder en efficiënter voor allerlei toepassingen.

  Wi-Fi 7 vs Wi-Fi 6E & voorgangers

  Hieronder hebben we een tabel voor je samengesteld waarin je een overzicht hebt van de verschillende soorten Wi-Fi protocollen.

  Wi-Fi 4Wi-Fi 5Wi-Fi 6Wi-Fi 6EWi-Fi 7
  Lanceringdatum20072013201920212024
  IEEE-standaard802.11n802.11ac802.11ax802.11ax802.11be
  Max. gegevenssnelheid1,2 Gbps3,5 Gbps9,6 Gbps9,6 Gbps46 Gbps
  Banden2,4 GHz, 5 GHz5 GHz2,4 GHz, 5 GHz6 GHz2,4 GHz, 5 GHz, 6 Hz
  Kanaalbreedte20, 40 MHz20, 40, 80, 80+80, 160 MHz20, 40, 80, 80+80, 160 MHz20, 40, 80, 80+80, 160 MHzTot 320 MHz
  Modulatie64-QAM256-QAM1024-QAM1024-QAM4096-QAM
  MIMO4×4 MIMO4×4 MIMO, DL MU-MIMO8×8 UL/DL MU-MIMO8×8 UL/DL MU-MIMO16×16 UL/DL MU-MIMO

  Waar moet je op letten als je een Wi-Fi 7 router wilt kopen?

  Als je binnenkort wilt overstappen naar Wi-Fi 7 zodra het mogelijk is, is het belangrijk dat je eerst grondig onderzoekt welke internetverbinding momenteel actief is in jouw huis en welke verbinding je provider gebruikt om jou van internet te voorzien. In Nederland heb je drie mogelijke opties:

  • DSL
  • Kabelverbinding (coax)
  • Glasvezel

  Zodra je hebt vastgesteld welke verbinding in jouw woning wordt gebruikt, kun je de verschillende mogelijkheden overwegen voor een toekomstige overstap naar een Wi-Fi 7-router. Hieronder noemen we minstens twee opties die je kunt overwegen als je momenteel DSL en/of glasvezel gebruikt of als je een kabelverbinding hebt.


  Op de hoogte blijven omtrent de nieuwe Wi-Fi standaard?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Wi-Fi 7 met de nieuwe FRITZ!Box 5690 Pro voor glasvezel en DSL

  De nieuwe FRITZ!Box 5690 Pro van AVM combineert DSL en glasvezel in één enkel apparaat, wat je de ultieme flexibiliteit geeft om moeiteloos over te stappen van DSL naar glasvezel. Als je momenteel een DSL- of glasvezelabonnement hebt bij providers zoals KPN, Odido of Delta, is het de moeite waard om te overwegen deze router te gebruiken ter vervanging van de router die je van je provider hebt ontvangen. Hiermee verkrijg je volledige controle over je eigen netwerk.

  Deze nieuwe router van AVM heeft een krachtig tri-band Mesh-netwerk dat op de frequenties van 2,4 GHz, 5 GHz en voor het eerst ook 6 GHz werkt. Bovendien ondersteunt deze router de nieuwste en krachtigere Wi-Fi 7-standaard, wat hogere snelheden en lagere latentie binnen je draadloze thuisnetwerk oplevert. Daarnaast is deze nieuwe, rechtopstaande FRITZ!Box uitgerust met Zigbee, de geïntegreerde Smart Home-standaard. Zigbee, samen met DECT ULE, transformeert deze hoogwaardige FRITZ!Box tot een uiterst veelzijdig Smart Home-bedieningscentrum.

  Wi-Fi 7 met de nieuwe FRITZ!Box 6670 Cable voor kabelverbindingen

  De nieuwe FRITZ!Box 6670 Cable brengt de hoge snelheid van Wi-Fi 7 naar de kabelverbinding. Als je bijvoorbeeld Ziggo als provider hebt, is deze router zeker interessant voor jou, omdat je hiermee controle over je eigen netwerk kunt krijgen in plaats van de standaard Ziggo box.

  Deze router ondersteunt dual-band, 2,4 en 5 GHz, en levert krachtige Mesh Wi-Fi. Bovendien biedt hij ook ondersteuning voor Zigbee en DECT ULE, zodat je eenvoudig Smart Home-toepassingen aan je netwerk kunt toevoegen. Met zijn 2,5 Gigabit/s LAN/WAN-poort en vier 1 Gigabit/s LAN-poorten zorgt de FRITZ!Box 6670 Cable voor snelle gegevensdistributie in het hele thuisnetwerk.

  Wanneer kun je een Wi-Fi 7 router kopen?

  Als je geïnteresseerd bent in de aanschaf van een Wi-Fi 7-router, zoals de nieuwe FRITZ!Box-routers met Wi-Fi 7, zul je nog even moeten wachten. Op dit moment zijn de prijzen namelijk nog niet bekend en ook niet wanneer de nieuwe routers uit zullen komen.


  Op de hoogte blijven omtrent de nieuwe Wi-Fi standaard?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

   

  Meer over

  Netwerken

  Deel dit artikel

  Lees ook

  Creëer een efficiënte parallel filesystem-oplossing voor HPC en AI met Gigabyte servers

  Lees meer over SupremeRAID en BeeGFS op Gigabyte-servers en de voordelen voor high-performance computing (HPC) en AI-toepassingen.

  MSI Commercial 14: krachtig, praktisch en duurzaam voor zakelijke gebruikers

  MSI brengt een nieuw model laptop uit in zijn portfolio: de MSI Commercial 14. Zoals de naam al doet vermoeden is deze laptop gericht op de zakelijke ...

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er