Controle over je eigen netwerk met FRITZ!Box

Blog
0

Inhoudsopgave

    Met een FRITZ!Box-router van AVM beheer je standaard veilig je netwerk en internetverbinding. Zorg er echter wel voor dat je deze FRITZ!Box veilig houdt om ongewenste elementen buiten te sluiten.

    In dit artikel leggen we uit hoe je controle kunt uitoefenen over je eigen netwerk met behulp van een FRITZ!Box-router. Zo hebben we een aantal praktische tips voor jou opgesteld om je netwerk optimaal te beveiligen en het maximale eruit te halen.

    Nauwkeurige controle en gemak met FRITZ!OS

    FRITZ!OS vormt het intelligente besturingssysteem achter de FRITZ!-familie. Met dit besturingssysteem kun je verschillende instellingen aanpassen op een manier die perfect aansluit bij jouw wensen en behoeften. Bij de interface zie je direct welke activiteiten er plaatsvinden op jouw netwerk. Jij hebt de controle over wie, waar en wanneer toegang krijgt tot je Wi-Fi en welke apparaten voorrang hebben.

    Je kunt je smarthome op afstand beheren en routines instellen om energie te besparen. De geïntegreerde FRITZ!NAS stelt je in staat je eigen opslagcentrum te creëren voor al je foto’s, bestanden en media. Toegang tot het besturingssysteem is ook mogelijk via een van de FRITZ!Apps.

    Dankzij de eenvoudige bediening van het intelligente besturingssysteem van AVM neem je weer volledige controle over jouw eigen netwerk.

    Vervang het standaard wachtwoord

    Voor een veilige start is het essentieel om het standaardwachtwoord van je FRITZ!Box-router te vervangen. Het label onderaan de router bevat het initiële wachtwoord, dat door iedereen met fysieke toegang kan worden afgelezen. De FRITZ!Box genereert ook automatisch een eerste gebruikersaccount dat aan dit wachtwoord gekoppeld is. Om dat aan te passen, ga je naar ‘Systeem / FRITZ!Box-gebruikers’.

    Klik op het potloodpictogram naast de standaardgebruiker en verander de Gebruikersnaam en het Wachtwoord. Schakel externe toegang uit, omdat er meestal geen reden is om via internet toegang te verlenen tot je router. Als dat nodig is, activeer je VPN-rechten. Toegang tot NAS-inhoud is alleen nodig als je daar ook gebruik van maakt. Nadat je de wijzigingen hebt toegepast, kun je de VPN-instellingen bekijken voor Android– of iOS-apparaten.

    Versterk de beveiliging met tweestapsverificatie

    Je kunt het inloggen op de FRITZ!Box extra beveiligen met tweefactorauthenticatie met behulp van een Authenticator-app. Ga bij het menu ‘Systeem / FRITZ!Box-gebruikers’ naar de gebruiker waarvoor je dat wilt instellen en klik onderaan op ‘Nieuwe configuratie bij ‘Bevestiging via app (eenmalig wachtwoord)’.

    Geef een naam op voor je Authenticator-apparaat, open de app en voeg de Fritz!Box-router toe via de getoonde qr-code. Voer de Authenticator-code één keer in op de FRITZ!Box. Vanaf dat moment moet je je aanmelden met behulp van die extra beveiligingslaag.

    Zelfs als iemand je inloggegevens kent, komt die persoon dan niet verder dan het aanmeldscherm.

    Automatische updates voor verbeterde veiligheid

    Hoewel het mogelijk is om handmatig updates uit te voeren via ‘Systeem / Update’, raden we aan om automatische updates in te schakelen voor een veiligere ervaring. Je kunt dat doen door naar het tabblad ‘Auto-update’ te gaan en ‘Niveau III’ te selecteren. Daardoor zal het systeem updates automatisch installeren, inclusief een reset van de router voor internet- en telefonieverbindingen. Meestal worden die updates ‘s nachts uitgevoerd, maar je hebt de optie om een geschikte starttijd in te stellen.

    Poortbeheer en firewall-instellingen

    De firewall van de Fritz!Box houdt standaard alle poorten gesloten die niet relevant zijn voor normaal gebruik. Als je echter specifieke poorten wilt openen voor bepaalde apparaten of toepassingen, kun je dat doen via ‘Internet / Toegang verlenen’. Wees echter voorzichtig met die instelling, aangezien elke geopende poort een potentieel risico vormt bij een externe poortscan door hackers die proberen binnen te dringen via onbeveiligde poorten. Op de pagina ‘Diagnose / Beveiliging’ vind je een overzicht van zowel de standaard open poorten als de poorten die je zelf hebt toegevoegd.

    Beveilig je draadloze netwerk

    Voor het draadloze netwerk geldt in eerste instantie hetzelfde als voor de router zelf: verander eerst bij ‘Wi-Fi / Wi-Fi-netwerk’ de standaard wifinetwerknaam (SSID) en bij ‘Wi-Fi / Beveiliging’ het wachtwoord. De optie ‘niet-versleuteld’ is een absolute no-go, daarmee kan iedereen zonder wachtwoord op je netwerk.

    Kies bij de WPA-versleuteling altijd voor de hoogst mogelijke instelling, in dit geval WPA2 + WPA3. Daardoor werken de nieuwe apparaten met een WPA3-versleuteling en kunnen de oudere nog de minder veilige WPA2-versleuteling blijven gebruiken.

    Bij ‘Meer beveiligheidsinstellingen’ moet je zo veel mogelijk uit laten staan wat je niet per se nodig hebt.

    Klik op Toepassen om de instellingen te activeren. Als je een overzicht van de instellingen wilt hebben, klik dan op ‘Infoblad afdrukken’. Dat overzicht kun je printen voor extra zekerheid. Als alternatief kun je ook de qr-code scannen met je smartphone om eenvoudig toegang te krijgen tot het draadloze netwerk.

    Laat de optie ‘WPS actief’ op het tabblad ‘WPS-snelverbinding’ bij voorkeur uitgeschakeld. Hoewel dat een makkelijke manier is voor apparaten om verbinding te maken met je wifi, kan dat gemak ook potentieel misbruik met zich meebrengen. Als je die optie soms nodig hebt, bijvoorbeeld om een IoT-apparaat aan het draadloze netwerk toe te voegen, kun je hem altijd nog even inschakelen.

    Gastnetwerk en afgescheiden netwerken

    Bij ‘Wi-Fi / Gasttoegang’ is het mogelijk om gasten via jouw router toegang tot internet te geven, maar dat is wellicht niet altijd noodzakelijk. Tegenwoordig beschikt bijna iedereen met een smartphone over een eigen internetabonnement, waardoor de behoefte om jouw wifinetwerk te gebruiken minder groot is. Zo kun je ook  gasten via een QR-code toegang kunt geven tot dit aparte gastnetwerk.

    Soms kan het handig zijn om bepaalde apparaten, zoals slimme thermostaten of weerstations, via een apart netwerk met internet te verbinden. Zonder dat ze toegang hebben tot de rest van je netwerk. In dat geval kun je het gastennetwerk inschakelen, maar dien je de eerste optie ‘Privé Wi-Fi-toegang voor gasten’ te activeren. Daarbij kun je het hoogst mogelijke versleutelingstype instellen en een wachtwoord opgeven.

    Bij het gedeelte ‘Meer instellingen’ bevindt zich de optie ‘‘. Door die optie te activeren, kunnen gasten alleen surfen en e-mailen. Meer functionaliteiten hoef je gasten meestal niet te bieden.

    Controleer en beperk netwerkinstellingen

    Bij ‘Thuisnetwerk / Netwerk’ vind je enkele instellingen die aandacht vereisen. Sta op het tabblad Netwerkinstellingen alleen specifieke toepassingen toe om FRITZ!Box-instellingen te lezen of aan te passen via ‘Toegang voor toepassingen toestaan’. Overweeg om ‘Statusinformatie via UPnP versturen’ uit te schakelen, tenzij dat noodzakelijk is.

    Fritzbox upnp

    Monitor je netwerkverkeer

    Houd regelmatig toezicht op je netwerkverkeer via ‘Internet / Onlinemonitor’. Let op ongewone pieken, aangezien die op problemen kunnen duiden. Zorg ervoor dat je FRITZ!Box-router, thuisnetwerk en apparaten goed beveiligd zijn door de genoemde maatregelen en instellingen toe te passen. Doorloop alle opties van je geavanceerde FRITZ!Box-router en maak een weloverwogen keuze over wat je al dan niet nodig hebt. Minimaliseer potentiële risico’s door onbekende opties uit te schakelen.

    Conclusie

    Door gebruik te maken van de genoemde maatregelen en instellingen, zul je aanzienlijke vooruitgang boeken in het handhaven van de veiligheid en controle over je FRITZ!Box-router, je thuisnetwerk en alle apparaten binnen dat netwerk.

    Neem zeker de tijd om alle opties door te nemen en zorgvuldig te overwegen welke opties je al dan niet nodig hebt bij een geavanceerde router zoals de FRITZ!Box 4060, die geschikt is voor alle aansluitingen. Als je niet bekend bent met de functie van een bepaalde optie, schakel die dan eenvoudigweg uit en observeer of er eventuele nadelige gevolgen optreden.

    Als je je wifinetwerk verder wilt uitbreiden, is het zeker de moeite waard om de FRITZ!Repeater 3000 AX te overwegen. Die repeater zendt uit op drie wifibanden, die op slimme wijze parallel worden gebruikt. Daardoor wordt altijd de meest efficiënte route naar zowel de router als naar de verbonden Wi-Fi-apparaten gekozen.

    Deel dit artikel

    Lees ook

    Cybersecurity en veilig zakendoen

    Bijna alle bedrijfsprocessen zijn in meer of mindere mate afhankelijk van je digitale infrastructuur. Hackers richten zich daarbij steeds vaker op spe...

    Supercomputing begint met geavanceerde koeling

    De alsmaar toenemende rekenkracht van servers vereist geavanceerde koeling. GIGABYTE biedt innovatieve vloeistof-, immersie- en lucht-koeloplossingen.

    0 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    Laat het mij weten wanneer er