Welke Fritzbox pas bij welke internetverbinding?

Noud van Kruysbergen
1

Na een tijdje thuis gewerkt te hebben en veel in de cloud bezig te zijn geweest, kan een trage internetverbinding een irritante bottleneck worden. Bij een nieuwe of snellere internetverbinding heb je meestal ook een nieuw toegangsapparaat nodig, en dat zal vaak een Fritzbox zijn. We laten zien welk model wanneer het beste geschikt is.

AVM staat niet bekend om zijn meest vernieuwende aanpak, maar doet wel alles meteen goed – dat kunnen niet alle routerfabrikanten zeggen. Als je IPv6 wilt gebruiken – elke computer is dan in principe overal toegankelijk – kun je vrijwel alleen kiezen uit een Fritzbox of apparaten voor zakelijk gebruik van Bintec, Draytek of Lancom Systems.

De internetproviders willen het liefst modellen meeleveren die van fabrikanten uit het Verre Oosten komen en die alleen ‘gewoon internet leveren’. Op die manier besparen ze kosten en hopen ze het leven van hun helpdesk te vergemakkelijken. Fouten in de firmware van de routers worden bij de apparaten van providers op een bepaald moment altijd wel verholpen, maar de updates van AVM’s FritzOS bevatten ook functionele verbeteringen en daarmee toegevoegde waarde.

Als je volledig gebruik wilt maken van je recht op routerkeuze, kun je nauwelijks om een Fritzbox heen. We geven hier advies over waar u je moet letten bij de aanschaf van de Fritzbox die past bij je nieuwe internetverbinding en kijken ook naar opties die momenteel bijzonder belangrijk zijn (VPN tussen je thuiskantoor en het bedrijf) of op de middellange termijn relevant zullen worden, oftewel een snel lokaal netwerk en wifi met multigigabit-ethernet en Wi-Fi 6.

Internettechnologie

Welke Fritzbox je nodig hebt hangt vooral af van welke provider je kiest. Dat komt omdat die provider de wide-area-network (WAN) toegangstechnologie bepaalt: DSL/G.fast via de telefoonkabel, en DOCSIS via de tv-kabel, mobiele communicatie of glasvezel. In principe kan een Fritzbox van het ene type via een extern modem ook bij andere providers gebruikt worden, maar dat heeft verschillende nadelen: hogere elektriciteitskosten, meer apparatuur in de gangkast, en een nieuwe mogelijke foutbron voor ‘als internet het niet doet’.

Die optie is echter onvermijdelijk als een provider een toegangstechnologie gebruikt waarvoor geen Fritzbox met een geschikte modem bestaat. Dan komt bijvoorbeeld het model 4040 in beeld. Als vuistregel geld: als je nieuwe provider geen Fritzbox aanbiedt, overleg dan met hun helpdesk welke modellen geschikt zijn.

Fritzbox 4040

Internet via de telefoonkabel (DSL) lijkt zijn einde te hebben bereikt met supervectoring VDSL2 (7590, 7583, 7530, 6890 LTE). De oude telefoonlijnen bieden niet veel meer dan 250 Mbit/s in de downstream- en 40 Mbit/s in de upstream-richting, en alleen over relatief korte kabelafstanden van 150 tot 200 meter. Daarboven wordt het minder.

Fritzbox 7590

Maar zelfs 100 MBit/s zou voldoende moeten zijn voor de overgrote meerderheid van de toepassingen, in ieder geval voor de komende jaren en zelfs wanneer er drie 4K-videostreams parallel lopen. Buiten de stedelijke gebieden zijn dergelijke snelheden zelden beschikbaar. Met 4G-routers zoals de Fritzbox 6890 LTE kun je in ieder geval pieksnelheden van 100 Mbit/s halen – als er tenminste een basisstation in de buurt zit.

Thuiswerkers die constant veel grote bestanden moeten uploaden, zoals mappen vol met RAW-foto’s met hoge resolutie of virtuele images profiteren merkbaar van een echte gigabitverbinding. G.fast (7583), dat wordt gebruikt voor de laatste meters van de glasvezelverbinding naar een gebouw (Fiber tot he Building, FTTB), heeft een voordeel ten opzichte van VDSL2: de bruto capaciteit van 1000 of 2000 Mbit/s, afhankelijk van de norm, kan flexibel worden verdeeld tussen de twee transmissierichtingen. Thuiswerkers zouden dus ook symmetrisch 500 Mbit/s kunnen krijgen – als de provider meewerkt – wat iets meer dan 60 MB/s bruto in beide richtingen is.

Internet via de coaxkabel

Voor een glasvezelaansluiting thuis (Fiber to the Home, FTTH) is op dit moment een Fritzbox 5490 ideaal. Maar internet via de tv-kabel wordt een geduchte concurrent: verbindingen die draaien met de DOCSIS 3-0 standaard (Fritzbox 6490, 6430) leveren nu al 1000 Mbit/s, wat overeenkomt met meer een download van 100 MB/s. Dat moet je thuisnetwerk wel aankunnen.

Fritzbox 5490

DOCSIS 3.1 (6591, 6660), wat door kabelaars op veel plaatsen al uitgerold wordt, doet daar nog een schepje bovenop en gaat tot 10 Gbit/s downstream en 1 Gbit/s in de omgekeerde richting. Maar dan val je wel in de duurdere abonnementen. De upstream-snelheid van een tv-kabelaansluiting zal voor veel thuiswerkers dan ook een bottleneck zijn.

Fritzbox 6660

Dat zou moeten veranderen met de DOCSIS-standaard 4.0, die een full-duplex werking specificeert met parallelle transmissie in beide richtingen op dezelfde frequentieblokken. Dat maakt tot 6 Gbit/s snelle uploads mogelijk. Maar de beperkende factor zal dan vaak in het externe netwerk van de provider zitten, waardoor het niet altijd mogelijk is om ten volle te profiteren van zo’n extra snelle verbinding.

Fritzbox via de lucht

Fritzboxen voor mobiel internet (6890, 6820) nemen een bijzondere plaats in, waardoor ze bijvoorbeeld interessant zijn voor een weekendhuisje. Er zijn mobiele internet-only-abonnementen zonder vaste bundel die je daarvoor kunt gebruiken. De uitrol van het 5G-netwerk is veelbelovend, omdat daar veel hogere snelheden mee mogelijk zijn. AVM heeft nog geen voor 5G geschikte Fritzbox aangekondigd.

Fritzbox 6890 LTE

Snellere netwerken

De internetversnelling van meer dan 1 Gbit/s die de komende jaren te verwachten is zal een uitdaging vormen voor het interne netwerk, omdat Gigabit-ethernet (940 Mbit/s netto via de LAN-kabel) tot nu toe gebruikelijk is. Draadloos volgens Wi-Fi 5 kom je netto in het beste geval niet verder dan 500 Mbit/s – als je je dicht bij de router bevind tenminste.

Wi-Fi 5, dat in 2012 verscheen als IEEE 802.11ac, is echter nog niet verouderd omdat zijn opvolger Wi-Fi 6 (IEEE 802.11ax), die nu in opkomst is, in het gunstigste geval een 40 procent hogere snelheid levert onder dezelfde randvoorwaarden (radiokanaalbreedte, aantal antennes). Er zijn wel voordelen als er veel clients op het netwerk zitten. Het aantal antennes dat parallel wordt gebruikt is voor beide doorslaggevend: 4-stream-MIMO, bijvoorbeeld in de 7590, levert een hogere totale datasnelheid dan 2-stream-MIMO (7530).

Meer streams

Meer streams zijn dus belangrijk bij veel gelijktijdige actieve clients (MU-MIMO), maar ook als je het draadloze netwerk wilt uitbreiden met repeaters. Combineer dan in het ideale geval 4-stream-repeaters met 4-stream-routers. ACM zal in de nabije toekomst zeker meer modellen naast de Fritzbox 6660 uitbrengen, die de eerste met Wi-Fi 6 is. Die zullen dan waarschijnlijk ook met meer dan twee MIMO-streams uitzenden.

Het multigigabit-ethernet, NBase-T genaamd, doet langzaam in intrede in de LAN’s. Dat loopt stapsgewijs op van 2,5 en 5 Gbit/s naar 10 Gbit/s. Naast bij routers zoals de Fritzbox 6660 zit NBase-T ook in de nieuwere Mac-pc’s. Je kunt het bij Windows- en Linux-computers toevoegen via een insteekkaart of een usb-adapter.

Helaas kosten ethernetswitches met meer dan twee NBase-T-poorten nog steeds enkele honderden euro’s, maar die zullen op termijn wel goedkoper worden.

Afgebakende remote toegang

Een veelgebruikte Fritzbox-functie is het VPN (Virtual Private Network) met het IPsec-protocol. Daarmee kun je bijvoorbeeld met een laptop op een andere locatie versleuteld werken op je eigen netwerk. Als je vanuit je thuiskantoor toegang hebt tot het bedrijfsnetwerk met de VPN-client van je bedrijf, is de VPN-prestatie van de router irrelevant. In dat scenario hoeft de router het VPN-verkeer alleen door te sturen, maar zelf niet te versleutelen.

Maar als de Fritzbox wordt gebruikt als VPN-gateway in het kantoor en je daar vaak toegang toe moet krijgen vanuit huis, dan zal de hij de bepalende factor zijn. AVM heeft daar bij FritzOS 7 grote stappen in gezet.

Welke Fritzbox moet ik hebben?

Als je een DSL-verbinding hebt, kun je op dit moment kiezen uit drie Fritzbox-modellen. Als de prijs van minder belang is, ga dan voor het topmodel. Die zal nog voor een lange tijd voorzien worden van FritzOS-updates. En zo’n router is tweedehands na een paar jaar nog steeds geld waard, altijd handig als je van toegangstechnologie of provider verandert. De minder dure modellen hebben iest minder opties, maar zullen ook lang meegaan. Onze eerste Fritzbox uit 2013 draait nog steeds probleemloos.

Voor een glasvezelaansluiting is eigenlijk alleen de 5490 een mogelijkheid. Dat model werd meegeleverd bij Xs4all en krijg je bij Freedom, maar zit al een tijdje te wachten op een update naar FritzOS 7.2, maar zal begin volgend jaar opgevolgd worden door de 5530 met Wi-Fi 6 en een 2,5-Gbit/s-netwerkpoort.

Fritzbox 5530

Bij een kabelaansluiting is op dit moment de 6660 het aangewezen model. Het probleem is alleen dat je bij KPN wel de mogelijkheid krijgt om een eigen router te gebruiken, maar dat Ziggo je op dit moment de toegangsgegevens tot zijn netwerk niet geeft, zodat je daar alleen de meegeleverde router kunt gebruiken.

Je kunt daar dan wel een Fritzbox 4440 op aansluiten om toch AVM’s features te kunnen gebruiken, maar zo’n dubbele-NAT-verbinding is niet ideaal.

Zit er helemaal geen internetaansluiting in de buurt, dan is er altijd de 6890 LTE nog, zodat je in ieder geval via 4G kunt internetten.

 

Uitgebreide achtergrondinfo lees je op je gemak in c't 05/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Zijn bedrijven klaar voor de EU NIS2-richtlijn?

Nu de lat voor cybersecurity steeds hoger komt te liggen, is de enquête van SANS Institute een cruciaal controlepunt voor organisaties om hun verdedig...

Dit zijn de voordelen van een oledscherm in laptops

De populariteit van OLED-schermen neemt toe, en dit heeft duidelijke redenen. Deze relatief nieuwe schermtechniek functioneert op basis van een princi...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Johan Petersen
Lezer
Johan Petersen

Ik heb een paar vragen naar aanleiding van dit artikel.

Ik overweeg de aanschaf van een Fritzbox omdat ik de modem van T-Mobile (stomme Odido nu) (modem: Zyxel T-50) met mijn glasvezelverbinding niet goed vind werken.

Hoe zit het met de beveiliging van Fritzboxen? Welke maatregelen raden jullie aan om mijn thuisnetwerk te beschermen?

Het artikel is ook al verouderd, zouden jullie een nieuw artikel kunnen schrijven over de nieuwe producten van Fritzbox! Dat zou heel fijn zijn namelijk.