De updates van Windows zouden vanaf Windows 11 versie 24H2 slanker en sneller moeten zijn. Om dit te bereiken verandert Microsoft het concept en de structuur van cumulatieve updates.
Nieuwe structuur voor Windows-updates
Microsoft verandert de structuur van Windows-updates met de introductie van “cumulatieve Checkpoint-updates” vanaf Windows 11 versie 24H2 en Windows Server 2025.
Volgens een bericht op Techcommunity zullen deze Checkpoint-updates regelmatig verschijnen, zonder een specifieke frequentie te noemen. Vermoedelijk zullen deze updates om de paar maanden verschijnen. De tussentijdse maandelijkse updates worden uitgebracht als incrementele delta-pakketten, die alleen de wijzigingen sinds de laatste cumulatieve Checkpoint-update bevatten.
Op de hoogte blijven van al het nieuws omtrent Windows?
Schrijf je in voor de gratis wekelijkse nieuwsbrief van c’t magazine:
Voordelen voor gebruikers en netwerken
Het doel is om netwerken, pc’s en vooral gebruikers minder vaak lastig te vallen met de installatie van zware cumulatieve pakketten. Microsoft brengt de overige updates uit in kleinere pakketten die sneller gedownload en geïnstalleerd kunnen worden. Microsoft stelt ook voor dat cumulatieve Checkpoints kunnen samenvallen met de release van Functie-updates, mits deze niet als volledige inplace-upgrades komen, maar als reguliere cumulatieve updates met een zogenaamd Enablement Package.
Impact voor beheerders en gebruikers
Beheerders en gebruikers zullen weinig veranderingen merken door de nieuwe updatestructuur. De uitzondering is dat updates die ze uit de Update Catalog downloaden, uit meerdere pakketten bestaan. Deze pakketten omvatten alle tot nu toe voor de Windows-versie verschenen Checkpoints plus een extra cumulatief pakket met alle patches sinds het laatste Checkpoint. Beheerders kunnen deze pakketten met de bestaande beheerhulpmiddelen installeren.
Eerdere experimenten met update-technieken
Microsoft heeft in het verleden al vaker geëxperimenteerd met installatietechnieken. Sinds Windows 11 scant Windows Update eerst welke onderdelen van een cumulatieve update moeten worden gedownload. Dit verkleint de downloadgrootte. Deze werkwijze zorgt echter ook voor extra rekenwerk om de benodigde onderdelen te bepalen, wat soms de totale updateperiode verlengt.
Tot slot
De cumulatieve Checkpoint-updates beloven Windows-gebruikers een meer gestroomlijnde en efficiënte update-ervaring. Dit zal de belasting voor zowel gebruikers als netwerken aanzienlijk verminderen, terwijl de beveiliging en functionaliteit van het systeem up-to-date blijven.
Op de hoogte blijven van al het nieuws omtrent Windows?
Schrijf je in voor de gratis wekelijkse nieuwsbrief van c’t magazine:
Grappig die AI plaatjes. De man heeft 3 armen!
Goed gezien! Over de beperkingen en valkuilen van AI hebben al de nodige artikelen in c’t gestaan …