Wederom strengere minimumeisen voor Windows 11 24H2 update

Elwin Hodžić
0

De Windows 11 24H2 update brengt veranderingen met zich mee, waarbij de vereisten voor SSE4.2 in x86-processors centraal staan, wat mogelijk gevolgen heeft voor oudere systemen die niet aan de minimumeisen voldoen.

Opnieuw strengere minimumeisen voor Windows 11 24H2 update

Windows 11 en SSE4.2 vereisten

Vanaf buildversie 26080 vereist Windows 11 de Streaming SIMD Extensions SSE4.2 in x86-processors. Deze eis geldt voor de voorlopige versies van de 24H2-update. Voor officieel ondersteunde processors is dit geen probleem, aangezien SSE4.2 sinds 2008 standaard is geïntegreerd bij Intel en sinds 2011 bij AMD. Deze instructiesetextensie introduceerde onder meer nieuwe stringbewerkingen.


Altijd op de hoogte blijven omtrent Windows?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Gevolgen voor oudere systemen

Mensen die de minimumeisen van Microsoft hebben omzeild en Windows 11 hebben geïnstalleerd op (zeer) oude pc’s, zullen in de toekomst geen updates meer kunnen uitvoeren naar Windows 11 24H2. Als ze dit toch proberen, zal het systeem niet meer opstarten. Dit is ontdekt door onder andere het X-account “TheBobPony”.

Historische achtergrond van SSE4.2

Intel introduceerde aanvankelijk de SSE4.2-instructiesetextensie met de Nehalem-architectuur op de Core i7-920, i7-940 en i7-965 Extreme. Sindsdien heeft het bedrijf het geïntegreerd in alle Core i-modellen. Echter, Windows 11 24H2 ondersteunt niet langer eerdere modellen zoals de Core 2 Quad en Core 2 Duo.

AMD volgde in 2011 met zijn Bulldozer-processors zoals de FX-8100, FX-6100 en FX-4100. De vorige Phenom II ondersteunt alleen SSE4a.

Veranderingen in de minimumeisen

Microsoft heeft de (echte) minimumeisen voor de instructiesets voor de tweede keer verhoogd. Sinds begin 2024 vereist het verplichte ondersteuning voor opdrachten zoals POPCNT (Population Count), waarbij alle enen in een binaire reeks worden geteld. POPCNT maakt deel uit van SSE4.2, maar is al geïmplementeerd in processors zonder uitgebreide SSE4.2-ondersteuning – vooral in AMD’s Phenom II-updates wordt duidelijk dat installatietrucs die vandaag de dag werken, binnenkort niet meer zullen werken.

Tot slot

Het is nu echter nog maar de vraag of Microsoft in de toekomst nog strengere minimumeisen zal gaan stellen voor Windows 11. De vraag is natuurlijk ook wat straks de minimumeisen zullen zijn voor de nieuwe Windows 12 die wellicht ergens volgend jaar zal gaan verschijnen. Mocht je nog een pc hebben die niet officieel ondersteund wordt door Windows 11, dan zou je dus even kunnen wachten met het aanschaffen van een nieuwe pc of het samenstellen van een nieuwe pc.


Altijd op de hoogte blijven omtrent Windows?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Copilot+-laptops op ARM-cpu’s van diverse fabrikanten aangekondigd

Microsoft stimuleert de verspreiding van Windows op ARM-cpu's meer dan ooit tevoren. Vrijwel alle grote fabrikanten hebben al AI-laptops met Microsoft...

Logitech MeetUp 2 gelanceerd voor vergaderingen in huddle rooms

We ontvingen een exclusieve uitnodiging voor een persbijeenkomst op 14 en 15 mei bij het kantoor van Logitech in Cork, Ierland. Wij kregen als een van...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er