Windows 10 gebruiken na 2025 blijkt wellicht toch nog mogelijk

Elwin Hodžić
0

In eerste instantie dachten we dat Windows 10 gebruiken na 2025 niet meer mogelijk zou zijn vanwege het stopzetten van de beveiligingsupdates. Microsoft heeft echter een oplossing hiervoor aangekondigd.

In eerste instantie dachten we dat Windows 10 gebruiken na 2025 volledig niet meer mogelijk zou zijn vanwege het stopzetten van de beveiligingsupdates. Microsoft heeft echter een oplossing hiervoor aangekondigd genaamd.


Altijd op de hoogte blijven omtrent al het nieuws over Windows?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Officiële einde ondersteuning van Windows 10

De ondersteuning voor Windows 10 eindigt officieel op 14 oktober 2025. Zoals bij Windows 7, wordt er ook voor Windows 10 een Extended Security Update-programma (ESU) geïntroduceerd. Hiermee krijg je een jaarabonnement op beveiligingsupdates voor maximaal drie extra jaren. Microsoft biedt klanten die nog niet willen of kunnen overstappen naar een recentere versie van Windows hiermee meer tijd om de overstap te maken.

Aanbevelingen van Microsoft

Microsoft raadt over het algemeen aan om over te stappen naar Windows 11 door in aanmerking komende pc’s te upgraden, nieuwe pc’s aan te schaffen met Windows 11, of over te schakelen naar de cloudversie van Windows als onderdeel van een Windows 365-abonnement.

Bij de laatste optie krijg je zonder extra kosten verlengde beveiligingsupdates voor de Windows 10-apparaten die toegang hebben tot Windows 365. Hierdoor kunnen bedrijven de levensduur van oudere Windows 10-pc’s met maximaal drie jaar verlengen. De Extended Security Updates (ESU’s) voor Windows 10-instanties binnen de Azure Virtual Desktop zijn eveneens kosteloos.Alternatieve optie

Voor wie geen gebruik kan of wil maken van deze mogelijkheden, biedt Microsoft nu de optie om een jaarabonnement af te sluiten voor beveiligingsupdates, dat met drie jaar verlengbaar is. Deze updates bevatten belangrijke beveiligingsverbeteringen, maar geen nieuwe functies, andere typen updates of ontwerpwijzigingen.

Technische ondersteuning buiten de ESU is eveneens niet beschikbaar. Het bedrijf heeft nog geen prijzen bekendgemaakt voor het aankomende abonnement. Voor Windows Server 2012 waren de prijzen gebaseerd op de licentiekosten voor de software en bedroegen ze in het eerste jaar 75 procent, in het tweede jaar 100 procent, en in het derde jaar 125 procent van de licentiekosten die gebruikers aan Microsoft betalen.


Altijd op de hoogte blijven omtrent al het nieuws over Windows?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Meer over

windows

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Updates en upgrades voor Windows 10 onder controle

Sinds Windows 10 uit is, voeren gebruikers continu een strijd tegen allerlei updates. Tegen patches die niet gedownload kunnen worden of mislukkende v...

Windows 10 instellen voor zakelijk gebruik

De Extended Support voor Windows 7 wordt beëindigd, ook als bedrijf zul je toch een keer moeten overstappen naar Windows 10. Maar om Windows 10 voor z...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er