Ubuntu ondersteuning voor LTS-versies gaat naar 12 jaar mét Ubuntu Pro

Elwin Hodžić
0

Mark Shuttleworth, de CEO van Canonical, heeft aangekondigd dat de LTS-versie 24.04 van Linux Ubuntu, die gepland staat voor april, nu tot twaalf jaar ondersteuning zal ontvangen. Deze uitgebreide ondersteuning is specifiek bedoeld voor deelnemers aan het Ubuntu Pro-abonnementsprogramma. 

Hoewel Canonical blijft vasthouden aan de standaard ondersteuningsduur van 5 jaar voor LTS-versies en 9 maanden voor tussentijdse versies, biedt het Ubuntu Pro-abonnement nu een aanzienlijk langere ondersteuning voor zakelijke klanten.


Altijd op de hoogte blijven over alle Linux ontwikkelingen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van c’t magazine:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Niet alleen voor nieuwe versies

Daarnaast heeft Shuttleworth benadrukt dat oudere versies ook zouden moeten kunnen profiteren van langere ondersteuning, maar de exacte versies blijven vooralsnog onduidelijk. Het Ubuntu Pro-abonnement, dat sinds januari algemeen beschikbaar is, omvat tien jaar beveiligingsupdates en optionele technische ondersteuning voor duizenden bronpakketten buiten het hoofdbesturingssysteem.

Dit abonnementsmodel, dat gericht is op bedrijven die hun IT-beveiliging willen versterken, is gratis voor particulieren op maximaal vijf apparaten (voor communityleden op maximaal 50 apparaten), maar zakelijke klanten moeten wel een vergoeding betalen.

Prijs van een Ubuntu Pro-abonnement

Canonical hanteert een prijs van $25 per jaar voor workstations en $500 per jaar voor servers binnen het Ubuntu Pro-abonnement. Dit dekt beveiligingsupdates voor alle pakketten in de Ubuntu Main- en Universe-repository’s.

Het standaardabonnement biedt beveiligingsupdates voor deze repositories, en optionele ondersteuning bij Canonical is beschikbaar tegen extra kosten. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via een Ubuntu One-account en een token ontvangen om Ubuntu Pro te activeren.


Altijd op de hoogte blijven over Ubuntu?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van c’t magazine:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Meer over

Linuxubuntu

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Ubuntu 24.04 LTS release: dit kun je verwachten van deze nieuwe versie

Canonical heeft de langverwachte release van versie 24.04 LTS van zijn eigen Linux distributie Ubuntu op tijd uitgebracht. Veel beheerders keken ernaa...

Flink besparen op internet en tv met deze Odido aanbieding

Ben je op zoek naar manieren om te besparen op internet en tv? Of het nu gaat om het vinden van een voordelig abonnement of vanwege een recente verhui...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er