Samsung 990 Pro slijtage problemen verholpen met firmware-update

Elwin Hodžić
0

Met het uitbrengen van firmwareversie 1B2QJXD7 voor de Samsung SSD 990 Pro moet de snelle slijtage van de Samsung NVME-ssd worden verholpen. Mocht je deze ssd dus hebben, dan is het aan te raden om snel de update uit te voeren.

Samsung 990 Pro review

Wat doet deze firmware-update precies?

Sinds 13 februari 2023 biedt Samsung deze firmware-update naar versie 1B2QJXD7 aan voor de Samsung 990 Pro. Volgens de techgigant lost de update een probleem op waardoor veel Samsung 990 Pro-modellen snel zouden gaan slijten.

Als gevolg van de snel dalende SMART-waarden die kunnen worden uitgelezen met Samsung’s Magician tool, is slijtage van de SSD te zien. Hoe lager de SMART-waarden dalen, hoe minder geheugen de SSD kan gebruiken, wat resulteert in een afname van de bruikbare capaciteit.

Geen leesfouten meer bij de Samsung 990 Pro

Een moderator op het Samsung-forum bevestigde na contact met de fabrikant dat firmwareversie 1B2QJXD7 het slijtage probleem van de Samsung 990 Pro zou moeten oplossen. Helaas zullen de lagere SMART-waarden niet worden gereset. Hierbij moet je wel rekening houden met het feit dat tools zoals de Samsung Magician Tool niet altijd even accuraat zijn.

Het is mogelijk dat de SSD-controller in het verleden onnodig veel schrijftoegangen heeft uitgevoerd, wat kan leiden tot het probleem van snel dalende SMART-waarden. Sommige getroffen gebruikers merkten een verlies van één procent of meer per week in de SMART-status, zelfs als ze geen grote hoeveelheden gegevens naar de SSD hadden geschreven.

Hoe kun je je Samsung 990 Pro updaten?

Eigenaren van de 990 Pro SSD kunnen de firmware-update automatisch uitvoeren met behulp van Samsung’s Magician-tool. Als alternatief biedt Samsung de firmware ook als ISO-download aan voor handmatige flash-processen, zoals via UNetbootin.

Poging tot een garantieclaim met een Samsung 990 Pro

Als je Samsung 990 Pro ssd ernstig verslechterd is door de gevonden slijtage fout, kun je misschien proberen een RMA-proces te doorlopen binnen de garantieperiode van vijf jaar. Samsung specificeert namelijk een schrijfcapaciteit van 600 TB over de garantieperiode voor het 1 TB-model en 1200 TB voor de 2 TB-versie.

Lees meer over Samsung ssd’s


Ontvang gratis informatie en tips over (externe) ssd’s, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Corsair MP600 PCIe 4.0-ssd

Dankzij moederborden met PCIe 4.0 verschijnen er steeds meer PCIe 4.0-ssd's. Corsair komt met de MP600.

WD Black SN850: een van de snelste ssd’s die te krijgen zijn

De WD Black SN850-ssd kan via PCIe 4.0 snelheden tot meer dan 7 GB/s halen en is daarmee op dit moment een van de snelste ssd’s die je in handen kunt ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er