Ryzen 3000: verkrijgbaarheid en Linux-problemen

Marco den Teuling
0

AMD heeft onlangs zijn nieuwe Ryzen 3000 processor-serie geïntroduceerd. De prestaties zijn uitstekend en het topmodel stoot Intel van de troon. De verkrijgbaarheid is voorlopig echter beperkt en veel Linux-distributies struikelen over de nieuwe processors bij het booten.

Van de nieuwe Ryzen 3000 serie zouden de modellen Ryzen 5 3600 (circa 220 euro), Ryzen 5 3600 X (circa 270 euro), Ryzen 7 3700 X (circa 345 euro) en Ryzen 9 3900 X (circa 535 euro) nu beschikbaar moeten komen. De nieuwe Ryzen 5-serie heeft 6 cores, de Ryzen 7-serie 8 cores en het topmodel van de 9-serie, de Ryzen 9 3950 X, heeft maar liefst 16 cores en 32 threads. In benchmarks scoort dit topmodel zoals verwacht beter dan Intels tegenhangers bij multi-threaded software. In vergelijking met de vorige Ryzen-generatie is de voorsprong verder toegenomen.

AMD Ryzen 3000 verkrijgbaarheid Linux probleem Systemd

Verrassend is dat de derde generatie Ryzen ook bij games weinig onder doet voor Intel en in sommige gevallen zelfs beter presteert. De voorsprong van Intel in andere gevallen is ook kleiner geworden, zelfs zo klein dat het meestal nauwelijks merkbaar zal zijn.

Beperkt voorradig

Helaas zijn de nieuwe processors nog niet makkelijk verkrijgbaar. Het aantal shops dat de modellen al in het assortiment heeft is nog relatief klein en vooral de 6-core 3600 en 3600 X worden als voorradig vermeld. Dit geldt ook voor de Ryzen 7 3700 X. De 3900 X is op dit moment alleen te reserveren.

Linux-probleem

Veel Linux-distributies, zoals Ubuntu 19.04, struikelen bij het booten met AMD’s nieuwe processor. Het Init-systeem blijft hangen op een bekend Linux-probleem met de toevalsgenerators van Ryzen-processors die bij de nieuwe Ryzen-serie nog sterker optreedt. Ook Manjaro 19.04 en Fedora 30 blijven bij installatie of booten (na een processorupgrade) hangen. Oudere distributies zoals Debian 10, Ubuntu 18.04 en Fedora 29 starten nog wel.

AMD Ryzen 3000 verkrijgbaarheid Linux probleem Systemd

Bij veel Linux-distributies lukt booten niet met Ryzen 3000 (beeld: c’t/Thorsten Leemhuis).

Een aanpassing die bij Systemd versie 240 is ingevoerd kon het probleem ook bij oudere Ryzen-series oproepen, maar alleen vanuit Suspend-modus. De ontwikkelaars hebben al een aanpassing voorgesteld, maar die is (nog niet) opgenomen in de distributies. Wie met deze work-around aan de slag wil kan het probleem daarmee mogelijk verhelpen. Met Systemd 243 of nieuwer zou het probleem weg moeten zijn.

 

 

Lees uitgebreide achtergrondinfo en reviews in c't 05/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

KDE Plasma 6: dit is alles wat je moet weten over deze nieuwe versie

Met Plasma 6 heeft het KDE-team zijn bureaubladomgeving gemoderniseerd zonder deze op zijn kop te zetten. Veel veranderingen zijn uitgevoerd aan de ba...

AVM en Huawei leggen geschil bij over wifi-patenten

AVM en Huawei hebben hun geschil over recente wifi-patenten, waar we eerder over hebben geschreven, bijgelegd. Ze zullen de aanpassingen in de firmwar...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er