Pi in toetsenbordjasje: Raspberry Pi 400

Alieke van Sommeren
0

De Raspberry Pi 400 is een compacte en betaalbare ARM-Linux-pc, gericht op scholieren. De ingebouwde hardware is vrijwel geheel identiek aan de Raspberry Pi 4 met vier Cortex-A72 ARM-kernen en 4 GB RAM.

Voor 115 euro schaf je een kit inclusief muis, voeding, MicroSD-kaart met OS en HDMI-kabel aan. Voor zo’n 83 euro schaf je alleen de Pi in de behuizing aan.  Via twee microHDMI-aansluitingen sluit je displays aan en er zijn drie USB A-aansluitingen, twee stuks USB 3.0 en één USB 2.0.

Ook zijn 40 GPIO-contacten beschikbaar. Wifi, Bluetooth en Gigabit Ethernet zitten ingebouwd. Een audioaansluiting en de interne aansluitingen voor een display (DSI) en camera (CSI) ontbreken echter. Pi 400De 2 centimeter hoge toetsenbordbehuizing meet 28,5 bij 12,5 centimeter. Uit de eerste tests is gebleken dat een aluminium plaat onder het toetsenbord de BCM2711 chip goed koelt: hij neemt zelfs bij zware belasting geen gas terug en klokt tot 1,8 GHz, wat 20 procent hoger is dan de normale Raspberry Pi 4. Naast Raspberry Pi OS kan ook Ubuntu 20.10 worden geïnstalleerd. In een toekomstige uitgave van c’t lees je een gedetailleerde test van de Raspi 400.

Ultieme Raspberry Pi Handboek

Wil je alles uit je Pi halen? In het ultieme Raspberry Pi Handboek gaan we in op veel aspecten van de Raspberry Pi, waaronder het HAT-systeem (Hardware Attached on Top). We geven een overzicht van alle verschillende modellen, hun mogelijkheden en interessante hardware om je Pi mee uit te breiden.

Duik meteen in de prachtigste projecten en gebruik je Raspberry Pi voor je smart-home, leer ermee programmeren, gebruik hem als webserver, maak er met Kodi een mediacenter van of speel oude consolegame-klassiekers met RetroPie.

het ultieme Raspberry Pi handboek

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Asus Tinker Board S: Pi-alternatief

De Tinker S single-board computer van Asus heeft als grote voordeel de 16 GB aan eMMC-geheugen, dus het hele gedoe met sd-kaartjes komt lekker te verv...

Compacte touchscreens voor de Raspberry Pi

Een scherm met touchbediening is bij veel eigen knutselprojecten de kers op de taart. Uit onze test is echter gebleken dat er flinke verschillen zijn ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er