De Philips Hue Matter-ondersteuning is dan eindelijk uitgerold

Elwin Hodžić
2

Enige tijd geleden schreven we nog over waarom de smarthome-standaard Matter niet van de grond komt, maar nu begint het balletje eindelijk te rollen. Philips Hue heeft namelijk een firmware-update uitgebracht voor de Hue Bridge met Matter-ondersteuning.

Om volledige toegang tot de Matter-standaard te verkrijgen, heb je een apparaat nodig dat kan fungeren als een zogenaamde ‘Border Router’, zoals een Apple HomePod, Amazon Echo-speakers, Google Home, Nest Mini, of streamingapparaten zoals de Apple TV 4K.

Philips Hue: Matter-ondersteuning is dan eindelijk hier!

Wat is Matter?

Matter is een nieuwe smarthomestandaard die wordt ontwikkeld en ondersteund door de meeste grote techbedrijven. Het is vergelijkbaar met andere draadloze standaarden zoals Zigbee en Z-Wave en maakt het eenvoudig om smarthomeproducten zoals lampen met elkaar te verbinden. Hiervoor is wel een hub nodig, en nu Matter beschikbaar is voor de Hue Bridge, kan deze als hub fungeren.


https://www.ct.nl/shop/chatgpt/


Hoe activeer ik Matter op mijn Philips Hue Bridge?

Om Matter te activeren, open je de Hue-app en ga je naar ‘Smart Home’. Daar krijg je de vraag: ‘Met welke andere apps wil je je systeem verbinden?’ Kies voor ‘Andere apps’ om Matter te activeren door een koppelingscode te genereren.

De Philips Hue Matter-ondersteuning is dan eindelijk uitgerold

Philips Hue verbinden met andere systemen via Matter

Om Matter te kunnen gebruiken, moet je verbonden zijn met een Philips Hue-account. Daarna ontvang je een koppelcode, waarmee je vervolgens verder kunt gaan op de andere platforms.

Voordeel voor Apple-gebruikers

Een extra voordeel voor Apple-gebruikers is dat je nu ook gemakkelijk verbinding kunt maken met goedkope Zigbee-accessoires, zoals die van bijvoorbeeld Ikea. Voorheen moesten dit altijd gecertificeerde Hue-apparaten zijn om te werken met Apple’s HomeKit.

Uitgestelde release van Matter-ondersteuning

Eerder dit jaar gaf de fabrikant van Hue, Signify, al aan dat de release van Matter-ondersteuning voor Philips Hue werd uitgesteld om de software te verbeteren. In eerste instantie was het de bedoeling dat Matter al beschikbaar zou zijn geweest in het eerste kwartaal van 2023.


Op de hoogte blijven omtrent Matter?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

https://www.ct.nl/shop/chatgpt/


Meer over

smarthome

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Matter 1.0 launch: het nieuwe universele smarthome-protocol

Bij de Matter 1.0 launch werd duidelijk dat smarthome-apparaten in de toekomst beter met elkaar moeten kunnen communiceren en dat zonder cloud.

Athom Homey Pro: Matter-ondersteuning, snellere SoC en meer

Athom introduceert de volgende generatie van de Homey Pro. Dat is 's werelds meest geavanceerde en gebruiksvriendelijke smarthome-platform. Homey Pro ...

2 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
C. Beerse
Lezer
C. Beerse

eehhh, ja de hue bridge gaat matter ondersteunen. Maar zoals ik het hier zie gaat de bridge naar matter luisteren, dat ze zich laat aansturen door andere huis-automaten die met matter andere apparatuur wil aansturen. Dat is ongetwijfeld NIET wat de gebruikers verwachten van de bridge.

Bij de bridge zou ik vewachten dat ze met matter-ondersteuning ook matter apparatuur kan gaan aansturen. Maar zoals ik het nu lees zit dat er deze ronde nog niet in.

Stefan
Lezer
Stefan

Ik ben aan’t ‘experimenteren’ met nanoleaf. Die hebben echte matter thread lampen. Wat Philips/signify doet is de mensen nog steeds binnen aan hun hub. De lampen werken nog altijd met ZigBee. Enkel de hub kan met matter werken. Spijtig, want alhoewel duur, was de kwaliteit van hue wel goed. Maar, op deze manier op een halfslachtige manier de standaard zogezegd ondersteunen, is maar triest. De eerste ervaring met nanoleaf is goed. Dus, voor alles wat ik een goed alternatief vind, vliegt hue buiten.