Apple TV 4K 2022 review: nieuw maar ook beter dan vorige generatie?

Alieke van Sommeren
1

Inhoudsopgave

  Apple heeft zijn settopbox slechts één jaar na de vorige update opnieuw geüpdatet. De Apple TV 4K (2022) heeft een krachtigere SoC met een aangepaste versie van Apples A15 Bionic chip. In deze review kun je meer lezen over deze nieuwe Apple TV 4K (2022).

  Apple TV 4K 2022 review

  Opslagcapaciteit en prijs

  De nieuwe Apple TV 4K heeft een verdubbeling van de opslagcapaciteit tot 64 of 128 GB en daalt tegelijkertijd in prijs met een paar tientjes. De goedkopere Apple TV met minder opslag heeft alleen wifi. Een netwerkpoort en het IoT-protocol Thread zijn gereserveerd voor de versie met meer opslag.

  Design

  Uiterlijk verschilt het derde Apple TV 4K-model op één cosmetisch punt van zijn voorganger: in het ingegraveerde Apple-logo ontbreekt de toevoeging TV. Bovendien is het kastje met afmetingen van 93 bij 31 millimeter ongeveer vijf millimeter gekrompen en met ongeveer 210 gram nog maar half zo zwaar. De belangrijkste reden hiervoor is dat Apple geen fan meer installeert; het kastje koelt zichzelf nu passief.

  Siri-remote

  De meegeleverde Siri-remote is identiek aan die van het vorige model, op één handig detail na: hij wordt nu opgeladen via USB-C in plaats van via een Lightning-poort. Volgens Apple gaat de accu wederom enkele maanden mee. De laadkabel voor de remote en de kabels voor HDMI 2.1 en (voor het ethernet-model) het bedrade netwerk moet je zelf regelen. Naast de netwerkpoort heeft het duurdere model Apple TV 4K ook nog steeds Wi-Fi 6.

  Rekenkracht en energieverbruik

  Uit de APSI-benchmark blijkt dat de Apple TV 2022 ongeveer 40 procent meer rekenkracht heeft dan het model van vorig jaar (van 26,5 punten naar 37,4 punten). Videostreams en de meeste beschikbare spelletjes benutten de extra prestaties echter niet. Alleen Football Manager 2023 Touch laat hogere framerates zien.

  Apple belooft een tot 30 procent lager energieverbruik, en onze vergelijkende metingen bevestigen dit. In stand-by daalt het verbruik van 1,35 naar 0,85 watt. Bij het weergeven van het startscherm zien we 2 in plaats van 3 watt.

  Het streamen van afleveringen van The Boys verbruikt 2 tot 4 in plaats van 3 tot 4 watt. Voor het spelen van 3D-spellen zoals NBA 2K23 Arcade Edition zagen we 10 in plaats van 12 tot 15 watt.

  HDR10+

  Op het gebied van streaming geeft de nieuwe settopbox nu ook content weer in HDR10+-formaat, niet alleen in HDR10 en Dolby Vision. Er is echter nauwelijks content in HDR10+ omdat maar weinig tv’s ermee overweg kunnen. Vreemd genoeg bevat zelfs Apple TV+ geen content in HDR10+. Amazon Prime Video biedt het wel, maar je ziet er echter maar weinig van. Smarthome-fans krijgen geen extra functie(s) aangeboden door de nieuwe Apple TV.

  Apple TV 4k 2022 64gb vs 128gb: het verschil

  Bij de keuze tussen de twee versies moeten je wel opletten, want alleen de duurdere versie met 128 GB en een netwerkpoort dient als centrale hub voor accessoires met het voor mesh geschikte draadloze protocol Thread. Beide versies ondersteunen de nieuwe smarthome communicatiestandaard Matter.

  Conclusie Apple TV 4K 2022 review

  De Apple TV 4K (2022) is een luxueus uitgeruste settopbox voor streaming, gaming en je smarthome. Hetzelfde geldt echter voor het model van vorig jaar: als je die al hebt is het niet nodig te upgraden. De toename in performance is niet merkbaar in de meeste apps en ook de voorganger was nauwelijks hoorbaar bij dagelijks gebruik, ondanks de fan.

  Apple TV 4K 2022 review – plus- en minpunten

  + entertainment- en smarthome-hub
  + remote te laden via USB-C
  + goedkoper dan voorganger

  Apple TV 4K 2022 review specificaties

  FabrikantApple, apple.com

  Meegeleverd

  Siri-remote (USB-C), stroomkabel
  ConnectiviteitThread, ethernet (alleen bij 128GB-model), Wi-Fi 6, AirPlay 2, Bluetooth 5, IR, HDMI 2.1
  AV-standaardenHDR10, HDR10+, Dolby Vision; Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby Atmos
  Shoplink en prijsCoolblue, circa 169 euro voor Apple TV 4K (2022) Wi-Fi 64GB
  MediaMarkt, circa 189 euro voor Apple TV 4K (2022) Wi-Fi + Ethernet 128GB

  (Deze informatie is afkomstig uit c’t magazine)


  Meer van zulke hardware reviews? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Deel dit artikel

  Alieke van Sommeren
  Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

  Lees ook

  Asrock NUC Box-1260P review: barebone voor de industriële markt

  In deze review werpen we een blik op de Asrock Industrial NUC Box-1260P. Dit is een mini-pc-barebone met een hybride Alder Lake-cpu. Hij is krachtig, ...

  NUC 12 extreme review – Intels mini-pc barebone voor gamers

  Deze mini-pc biedt veel power en ruimte voor een gpu. Maar met beperkingen, zoals je leest in deze Intel NUC 12 Extreme review.

  1 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  nieuwsteoudste
  Laat het mij weten wanneer er
  laptopleon
  Lezer
  laptopleon

  Begrijp ik het nou goed, dat deze review pas na 5 maanden na uitkomen van de bewuste Apple TV 2022 verschijnt?