Nieuwe WLAN-repeaters voor mesh-wifi van Fritzbox

Noud van Kruysbergen
2

Drie niveau repeaters van AVM moeten het mesh-wifi van een Fritzbox uitbreiden. Eentje doet dat echter alleen op de 2,4GHz-band.

AVM wil met de modellen 600, 1200 en 2400 in het tweede kwartaal van 2019 zijn Fritz-repeater-familie uitbreiden. De 3000 is al op de IFA in 2018 geïntroduceerd, maar moet nu zo’n beetje eindelijk in de winkels liggen.

De drie nieuwelingen zijn bedoeld voor in het stopcontact. De moderne Fritzboxen werken met beide wifi-banden (2,4 GHz en 5 GHz) tegelijkertijd, dus daarom lijkt het kleinste model 600 een vreemde eend in de bijt. Hij werkt alleen op de 2,4 GHz en zal met vier antennes volgens Wi-Fi 4 (IEEE 802.11n) een maximale bruto-snelheid van 600 Mbit/s halen. Wi-Fi 5 (IEEE 802.11ac) is met twee banden bij routers, accesspoints en repeaters eigenlijk al standaard.

Daarom moet je een 1200- of 2400-model hebben. De 1200 werkt met 2 MIMO-streams op beide banden tegelijkertijd, de 2400 heeft vier streams. Beide hebben ook een Gigabit-ethernetpoort, zodat ze ook als accesspoint kunnen werken en het backbone-verkeer niet via wifi hoeven laten lopen.

De voorganger 1750E had een energieverbruik van 3,2 watt, de 2400-repeater komt op 3,0. De verbeterde wifi-versleuteling WPA3 wordt bijvoorbeeld al door Synology ondersteund in de router MR2200ac (zie c’t 1-2/2019 op pagina 30). Die zal in de loop van het jaar met een firmware-update ook bij de Fritzboxen geïnstalleerd worden.

Meer over

AVMFritzbox

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Bestel nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

Windows Terminal Preview 1.21 biedt bufferherstel en virtueel notitieblok

Microsoft heeft de nieuwe Windows Terminal Preview 1.21 uitgebracht na ruim drie maanden. Deze preview introduceert nieuwe en experimentele functies v...

2 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Dave
Lezer
Dave

Kan ik met deze repeaters ook goede WiFi in de schuur krijgen op zo’n 30 meter afstand?

Marco den Teuling
Admin
Marco den Teuling

Deze modellen zijn nog niet door ons getest, maar het voordeel van een mesh-systeem zit meer in andere aspecten. Een wifi-bridge is in de genoemde situatie misschien meer geschikt.