Netwerk uitbreiden via wifi-bridge: test Mikrotik wAP 60G

Marco den Teuling
0

netwerk uitbreiden wifi-bridge bridge 802.11ad 60 GHz straalverbinding PoE bijgebouw tuinhuis netwerkuitbreiding draadloos netwerkkabelMet een wifi-bridge kun je draadloos verbinding maken tussen plekken waar je geen kabel kunt trekken, bijvoorbeeld tussen verschillende gebouwen. Op die manier kun je het netwerk uitbreiden naar bijvoorbeeld een bijgebouw of tuinhuis en daar gewoon met netwerkkabels apparaten aansluiten. We testen een kit van Mikrotik.

De IEEE 802.11ad-standaard, waarbij data op de 60GHz-band worden verzonden, bestaat al sinds 2012, maar heeft zich in de markt nog nauwelijks doorgezet. Alleen TP-Link (zie c’t 1-2/2017, pagina 28) en Netgear (zie c’t 6/2017, pagina 28) hebben routers uitgebracht met een derde zendmodule die de extra hoge frequentie van 60 GHz ondersteunen.

Usb-adapters of notebooks met 11ad zijn er nauwelijks, al zijn er hier en daar wel dockingstations voor notebooks die de standaard al wel ondersteunen. Binnen dezelfde ruimte kan op een paar meter afstand met die frequentie een bruto snelheid van 6,9 Gbit/s worden gehaald.

Het bedrijf Mikrotik maakt die techniek nu beschikbaar voor gebruik binnenshuis of tussen gebouwen. Mikrotik biedt een pakket met twee apparaten voor ongeveer 200 euro en noemt het zelf een ‘Wireless Wire’. Daarmee moet dan de snelheid van een ethernetkabel geëvenaard kunnen worden.

De apparaten hebben het formaat van een pocketboek en worden via de gigabit-ethernetpoort van stroom voorzien, of via de meegeleverde propriëtaire PoE-injector (Power over Ethernet), via een switch die de PoE IEEE 802.3af/at-standaard ondersteunt of met de eveneens meegeleverde voeding. De apparaten kun je als je wilt aan een muur of mast bevestigen of via de meegeleverde standaarden rechtop op de vensterbank zetten.

Een zo min mogelijk verstoorde zichtverbinding tussen de twee apparaten is wel essentieel. Het richten gaat redelijk eenvoudig: de interne antenne-array (phased array) van 36 elementen biedt door zijn zendstraal van 60° enige speling bij het positioneren. In het vakje met aansluitingen zitten vier lichtbalkjes die de kwaliteit van de verbinding aangeven.

De twee bridges zijn vanuit de fabriek individueel versleuteld en aan elkaar gekoppeld. Volgens onze metingen haalden we tot een afstand van 50 meter de volledige netto gigabit-ethernetsnelheid van 949 Mbit/s, ook wanneer er zo nu en dan een collega onbedoeld door de zendroute heen wandelde. Op een afstand van 60 meter begon de snelheid iets in te zakken (932 Mbit/s). Mikrotik belooft een reikwijdte van tenminste 100 meter. De extra latentie van 1,1 tot 1,3 milliseconden per round-trip-time (ping) is voor de meeste toepassingen te verwaarlozen.

De gigabitsnelheid bleef ook in stand op drie meter afstand met een dunne tussenwand ertussen. Ook als er kastdeuren in de weg zaten, werd er om de hoek nog 450 Mbit/s gehaald. Maar gewapend beton en gecoate ramen en dergelijke beïnvloeden het bereik wel sterk, dus om binnenshuis op een andere verdieping een snel netwerk te hebben, kun je beter een andere oplossing kiezen zoals een mesh-systeem. Deze kit is meer bedoeld voor je netwerk uitbreiden naar een magazijn of ander bijgebouw, zonder er een (weerbestendige) kabel tussen te leggen.

IPv6 en multicast-iptv was geen probleem. Je kunt drie richtzenders parallel inzetten omdat je de kit handmatig op drie verschillende frequenties binnen de 60GHz-band kunt instellen. Daarmee is de capaciteit zelfs genoeg om twee (kleine) kantoren aan elkaar te knopen.

De apparaten ondersteunen ook Point-to-Multipoint, maar dan moet je ze los aanschaffen. Als je ze als kit koopt, ondersteunen ze alleen een Point-to-Pointverbinding.

Ben je op zoek naar een betaalbare straalverbinding om een gigabit-aansluiting te realiseren, dan haal je met de kit van Mikrotik een ethernetvervanger in huis die waar kan maken wat hij belooft, en daarbij ook nog enigszins zuinig is. Je netwerk uitbreiden zonder kabels trekken is hiermee goed te doen.

Mikrotik wAP 60G
60 GHz wifi-bridge
FabrikantMikrotik, http://mikrotik.com
WifiIEEE 802.11ad-4600
Bedieningselementenreset, 6 statuslampjes
Aansluitingen1 × RJ45 (Gigabit-ethernet, PoE propriëtair, voeding en IEEE 802.3af)
Wifi 10 / 20 / … / 60 m949 / 949 / 949 / 947 / 948 / 932 Mb/s
Energieverbruik6,8 watt / 14,4 VA (idle, kit, ca. € 12 per jaar bij continu gebruik en 20 cent/kWh)
Shoplink en prijsRBwAPG-60ad Kit, circa € 190

 

Meer over

NetwerkenWifi

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Cooler Master Tempest GP27U review: monitor met miniLED-technologie

In deze review bekijken we de Cooler Master Tempest GP27U, een premium 4k, 27-inch monitor. Deze monitor beschikt over miniLED-achtergrondverlichting ...

Bambu Lab A1 Mini review: gunstig geprijsde 3D-printer die klein & fijn is

3D-printen is nog steeds geen gemeengoed. Om het voor het grote publiek toegankelijk te maken, moet de prijs omlaag en het gebruiksgemak omhoog. De ni...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er