Nieuwe P2 instap-PCIe-ssd’s van Crucial beschikbaar

Daniel Dupré
0

Crucial toont op zijn website de eerste twee modellen van zijn P2 ssd-serie. Initieel is er een model van 250 GB en een van 500 GB-variant beschikbaar. In vergelijking met de vorige serie P1-ssd’s stijgen de overdrachtssnelheid terwijl de prijzen op hetzelfde niveau blijven.

 

Crucial P2 ssd

(Bron: Crucial)

De P1-kaarten waren al betaalbare instap-PCI Express ssd’s met het NVMe-protocol. Voor de P1 maakte Crucial voor het eerst gebruik van QLC NAND-flash van het moederbedrijf Micron, dat vier bits per cel opslaat. Vergeleken met TLC (3 bits per cel) verlaagt dit de productiekosten, maar reduceert ook de schrijfsnelheid en de levensduur.

Volgens de website van Crucial leest het P2 500GB-model met 2300 MB/s in plaats van 1900 MB/s over vier PCIe 3.0 banen; de schrijfsnelheid blijft met 940 MB/s op hetzelfde niveau. Wat ongebruikelijk is, is dat vilgens Crucial de kleinere 250 GB P2-versie met 1150 MB/s sneller schrijft dan de grotere 500GB-versie. De 250MB-ssd haalt 2100 MB/s bij het lezen. Voor beide versies heeft Crucial de garantie verhoogd van 100 TB schrijfbelasting (Total Bytes Written, TBW) naar 150 TB over vijf jaar.

Op zijn website biedt Crucial de P2-ssd’s aan voor 61,49 euro (250 GB) en 72,56 euro (500 GB). De P1 met 500 GB kost maar 3 euro minder. Van die versie is er geen 250 GB-model verschenen. De PCIe-instapmodellen van Crucial blijven dus nog steeds op het prijsniveau van tragere 2,5-inch SATA 6G ssd’s met TLC-flashopslag.

 


 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de wekelijkse c't nieuwsbrief en blijf bij op IT-gebied! Haal optimaal rendement uit je hard- en software en leer over nieuwe technologieën. Met achtergrondartikelen, workshops, tests, aanbiedingen en meer.

Meer over

SSD

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Netflix-account delen? Omzeilen van het verbod op delen doe je zo

Netflix is begonnen met het actief aanpakken van gebruikers die hun account delen met anderen. De streamingdienst tolereert deze praktijk niet langer....

Internet en tv prijsverhogingen maken overstappen steeds aantrekkelijker

Uit een onderzoek van prijsvergelijker Pricewise blijkt dat de kosten voor standaard internet (100 Mbit/s) de afgelopen jaren zijn gestegen, terwijl d...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er