Deze nieuwe functies in Windows 11 komen er waarschijnlijk aan

Elwin Hodžić
0

De Windows 11-preview in het Canary-kanaal toont nu nieuwe aankomende functies in Windows 11, zoals het tonen van QR-codes voor het delen van wifi.

Dit zijn waarschijnlijk de aankomende nieuwe functies in Windows 11

Belangrijkste toevoegingen aan Windows 11

Microsoft heeft recentelijk nieuwe functies geïntroduceerd in de previewversie van Windows 11, beschikbaar in het Insider-kanaal “Canary”. Naast de ondersteuning voor gehoorapparaten met Bluetooth LE Audio, zijn er ook verbeteringen doorgevoerd met betrekking tot wifi. Deze update stelt Windows in staat om toestemming te vragen wanneer apps toegang willen tot de wifi-lijst. Bovendien maakt de update het mogelijk om wifi-toegang te delen door middel van een QR-code.

Een blik op Insider-kanalen

In de Insider-kanalen biedt Microsoft een voorproef van toekomstige Windows-functies. Verschillende kanalen zijn beschikbaar; zo bevat de release preview functies die hoogstwaarschijnlijk in de definitieve versie zullen verschijnen. In het Canary-kanaal testen ontwikkelaars af en toe functies en programma’s die dit stadium mogelijk niet zullen verlaten.



Altijd op de hoogte zijn van alle nieuwtjes over Windows?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van c’t magazine:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Nieuwe mogelijkheden voor wifi delen

In een recente blogpost hebben de ontwikkelaars van Microsoft de belangrijkste veranderingen in de Insider Preview beschreven. Een opvallende vernieuwing is het delen van wifi-toegang via een QR-code, een functie die al geruime tijd beschikbaar is op Fritzbox en standaard is op Android-smartphones & iPhones.

Verbeterde privacy en beveiligingsopties

In de sectie “Instellingen” – “Privacy en beveiliging” – “Locatie” kun je nu zelf bepalen welke apps toegang hebben tot je locatie. Er is een nieuwe optie toegevoegd genaamd “Melden wanneer apps locatietoegang aanvragen”. Hiermee kunnen gebruikers specifieke rechten verlenen of weigeren wanneer apps voor het eerst toegang tot locatiegegevens aanvragen. Dit omvat ook de mogelijkheid om toegang te verlenen tot de lijst met nabijgelegen wifi-netwerken voor een ruwe positiebepaling.

Verbeterde netwerkfunctionaliteit met SMB-over-Quic

Het SMB-over-Quic-protocol in Windows 11 Build 25977 krijgt extra opties voor toegangscontrole van clients. Hierdoor kunnen veilige en stabiele verbindingen met edge-bestandsservers worden gemaakt, zelfs over onveilige netwerken zoals het internet. Voor deze functionaliteit moet de server draaien op een Insider Preview van versie Build 25967 of nieuwer.



Wijzigingen in standaard inbegrepen functies

Bij nieuwe installaties van Windows 11 ontbreekt nu standaard de configuratie voor mail en agenda. Microsoft plant om deze functies in de toekomst aan te bieden via een gratis versie van Outlook. Het ladepictogram vertoont nu een animatie bij het tot stand brengen van een netwerkverbinding. Deze build bevat ook diverse bugfixes, inclusief oplossingen voor problemen met games, .rar-bestanden en geheugenproblemen.

Bekende problemen met de preview-versie

In de preview-versie treden echter ook problemen op. Onder bepaalde omstandigheden kan de taaltoegang, een functie binnen de toegankelijkheidsinstellingen, vastlopen. De afdrukwachtrij wordt soms ontoegankelijk en geeft een foutmelding bij het openen. Ondanks de eerder genoemde reparatiepogingen werken sommige populaire games niet naar behoren in deze preview-versie.


Blijf altijd op de hoogte van alle nieuwtjes over Windows

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Meer over

windows

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Windows 11 overzicht: installatie, versies, problemen en meer

Windows 11 is de opvolger van Microsofts Windows 10 besturingssysteem. Je vindt hier alle informatie en antwoorden over deze Windows-versie.

Geen Windows 11 23H2 release, wel update met o.a. Windows 11 Copilot

Vandaag is de dag dat er verwacht werd dat de nieuwe Windows 11 23H2 release zal plaatsvinden. Toch is dit niet het geval: Microsoft brengt vandaag in...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er