Microsoft Teams wordt schakelcentrale

Noud van Kruysbergen
0

Wat de pc-toepassingen betreft, ging het op de interne Microsoft-beurs Ignite dit jaar enerzijds om de allernieuwste innovaties en anderzijds om aankondigingen van diverse uitbreidingen voor de conferentiesoftware Teams. Een interessant bericht over Microsoft Office zat verborgen in de Exchange-teamblog.

De trend naar het thuiswerken heeft voor Microsoft Teams veel nieuwe gebruikers opgeleverd. Microsoft stelt zijn videoconferentiesoftware nu dan ook centraal – zoals met de nieuwe Home Site App, die de SharePoint-startpagina en daarmee het bedrijfsintranet direct toegankelijk maakt voor Teams. Microsoft is van plan om de bestaande apps geleidelijk aan te integreren in Teams, waaronder de Power BI App.

Nieuwe apps voor Teams

En er worden nieuwe toegevoegd. Met Power Virtual Agents kunnen gebruikers bijvoorbeeld apps en chatbots direct in de conferentiesoftware inbouwen en publiceren. De Power Automate App maakt het mogelijk om workflows te automatiseren. Bijvoorbeeld door het opzetten van autorisatieprocessen in Teams. Veel van wat op de Ignite werd aangekondigd, zal pas tegen het einde van het jaar beschikbaar zijn. En dan deels nog alleen voor Engelstalige gebruikers. Dat geldt bijvoorbeeld voor speciale hardware voor Teams-meetings van Lenovo en Yealink en de integratie van Cortana om die te besturen.

Innovaties in de eigenlijke kernactiviteit van Teams, de vergaderingen, werden voor het grootste deel al begin juli gepresenteerd. De Together Mode zet alle deelnemers van een vergadering voor een gemeenschappelijke achtergrond. En met de uitbreiding van de zogenaamde Dynamic View kunnen de degenen die een presentatie geven in een Teams-meeting met behulp van door de gebruiker gedefinieerde lay-outs bepalen hoe ze grafieken of presentatiedia’s op het scherm rangschikken.

Bovendien wordt Teams uitgebreid met Breakout rooms waar deelnemers in kleine groepen kunnen discussiëren. Aan het eind van een vergadering zal in de toekomst een samenvatting van de vergadering beschikbaar zijn, met audio- of video-opnamen, (chat-)transcripts en gedeelde bestanden.

Een nieuwe deelnemersregistratiefunctie met geautomatiseerde e-mailnotificatie maakt het eenvoudiger om webinars en klantpresentaties te organiseren. Bovendien moeten vanaf het einde van het jaar Teams-meetings met 1000 actieve deelnemers en tot 20.000 kijkers mogelijk zijn.

Exchange

Voor de tweede helft van 2021 kondigde Microsoft nieuwe versies aan voor Exchange Server, SharePoint Server, Skype voor Business Server en Project Server. Voor Exchange-klanten zal die versiewisseling hen dwingen om voor het eerst een abonnement te nemen. De nieuwe versie zal beheerders ondersteunen met het Exchange Admin Center, en toegang tot support, software-updates, en security- en tijdzonepatches bieden.

Er was op de Ignite geen specifieke informatie beschikbaar voor gebruikers van oudere versies, met name voor Exchange 2016, waarvan de basissupport op 13 oktober 2020 afliep. Een enkele, onopvallende zin op de Exchange Team Blog verwijst naar de toekomst van Microsoft Office als kantoorpakket: “Microsoft Office will also see a new perpetual release for both Windows and Mac, in the second half of 2021.” Dat betekent dat Microsoft zijn huidige praktijk van het aanbieden van een koopversie van de Office-suite parallel aan de Microsoft 365-abonnementsversie blijkbaar wil voortzetten.

 

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Uitgebreide achtergrondinfo lees je op je gemak in c't 08-09/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Bestel nu je tickets voor c’t live 2024!

Bestel nu je tickets voor c't live 2024!

Verrijk je IT-kennis met elke editie van c’t magazine dankzij deze aanbieding

Met c’t krijg je onafhankelijke IT-informatie om je kennis up-to-date te houden en je er verder in te verdiepen. We geven je inzicht in nieuwe ontwikk...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er