Microsoft en Kano komen met zelfbouwlaptop voor kinderen

Marco den Teuling
0

Microsoft en Kano komen samen met een zelfbouw laptoppakket voor kinderen. De laptop draait Windows 10 S en is voorzien van een touchscreen. Het pakket komt in het najaar op de markt voor een prijs van 300 dollar.

Kano is al langer actief met zelfbouw computers voor kinderen en bracht onder andere pakketten uit met een Raspberry Pi 3 en het eigen Kano OS. Ditmaal wordt met Microsoft samen een pakket uitgebracht dat voor beginners nog toegankelijker is.

Microsoft Kano

De laptop beschikt over een 11,6-inch touchscreen en een Atom-x5-processor met 4 GB RAM en 64 GB flashopslag. Dat is genoeg om de ‘light’ variant van Windows 10, Windows 10 S, te kunnen draaien. Bij Windows 10 S kan software alleen uit de Windows Store geïnstalleerd worden, niet uit andere bronnen. Het zelf bouwen van de laptop is ook voor absolute beginners makkelijk gemaakt en komt neer op het vastklikken van enkele modules en insteken van wat stekkers. Het toetsenbord klik je er aan en de achterkant van de body met scherm is doorzichtig.

Microsoft Kano pakket

De lage moeilijkheidsdrempel moet het pakket interessant maken voor kinderen (en hun ouders) die een Raspberry Pi te ingewikkeld vinden, en ondertussen toch interesse voor de techniek opwekken. Naast het pakket is verder niets nodig, geen los scherm, voeding, behuizing, SD-kaart of andere ‘ingewikkelde’ toebehoren. Het meegeleverde Windows 10 S zal voor veel kinderen vertrouwd zijn en is al voorzien van apps zoals Minecraft: Education Edition en de Kano-app voor programmeren. Die is overigens voor iedereen uit de Windows Store te downloaden.

Het Kano laptop-pakket moet in oktober op de markt komen. Dat zal eerst gebeuren in de VS en de UK, voor een prijs van 300 dollar / 300 pond. Het pakket moet ook hier op de markt komen, maar een prijs in euro is nog niet bekendgemaakt.

Met het Kano-pakket komt er nog meer aanbod op de markt voor educatieve hobby-computers: van de 20 euro kostende BBC Micro:bit en de nieuwe Raspberry Pi 4 minicomputer tot en met deze 300 dollar kostende laptop, er zijn genoeg opties.  Het pakket van Microsoft en Kano kan met de lage moeilijkheidsdrempel, de laptopvorm en de hogere prijs een eigen plek op deze markt proberen te vinden.

Lees voor uitgebreide achtergronden, workshops en reviews c't magazine jan-feb/2022

Deel dit artikel

Lees ook

Nieuwe videokaart Nvidia GeForce RTX 3080 12 GB

De Nvidia GeForce RTX 3080 12 GByte videokaart heeft een beetje meer rekenkracht, 2 GB meer geheugen en een aangepaste luchtkoeling.

Grote schade door beveiligingsupdates Windows

Recente beveiligingsupdates van Microsoft voor kwetsbaarheden in alle ondersteunde Windows versies veroorzaken problemen en schade.

Interessant voor jou

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er