Mate 1.18: Linux-desktop gemoderniseerd

Redactie
0

Linux-desktop Mate is volledig omgezet naar GTK3+

Linux-desktop Mate heeft een belangrijke stap gezet door de hele desktop inclusief de bijbehorende programma’s en componenten om te zetten naar GTK3+. Mate is een doorontwikkeling van de geliefde Gnome-2-desktop. File-manager Caja, archive-manager Engrampa en het Mate-panel bieden nieuwe functies.

Toen de Gnome-desktop de stap naar versie 3 inzette met een compleet omgegooid desktop-paradigma besloot een aantal ontwikkelaars om versie 2 te laten doorleven als Mate.  Het project wil moderne technologieën ondersteunen, maar traditionele, bewezen bedieningsconcepten behouden. De desktop is nu compleet naar GTK+3 omgezet, alle GTK+2-code werd verwijderd.

Nieuwe functies

File-manager Caja heeft er nieuwe functies bijgekregen. Bij het kopiëren belanden meerdere acties in een wachtrij en kan het proces ook gepauzeerd worden. Voor een bestand naar de prullenbak wordt verplaatst, vraagt Caja nu eerst om toestemming. Beschikt een aangesloten muis over back/forward-knoppen, dan kun je die in Caja nu ook gebruiken om tussen mappen heen en weer te wisselen.

Dee muisinstellingen bieden aparte opties voor links- en rechtshandigen en om de snelheid van de muisaanwijzer in te stellen. Het lockscreen laat voortaan de achtergrondafbeelding van de ingelogde gebruiker zien, en dus niet meer de system default. Verbeterd werd ook het Mate-panel en archive-manager Engrampa, dat met de nieuwe formaten .ear en .war overweg kan. De documentviewer Atril laadt documenten sneller en brengt ondersteuning mee voor unarchiver, waardoor gecomprimeerde bestanden, zoals bij sommige comics, bekeken kunnen worden. Terug van weggeweest is zakrekenmachine Mate Calculator. Een compleet overzicht van alle nieuwtjes vind je in de release notes.

Deel dit artikel

Lees ook

Bestel nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

Windows Terminal Preview 1.21 biedt bufferherstel en virtueel notitieblok

Microsoft heeft de nieuwe Windows Terminal Preview 1.21 uitgebracht na ruim drie maanden. Deze preview introduceert nieuwe en experimentele functies v...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er