Linux 4.8: snellere wifi en nieuwe features in XFS

Noud van Kruysbergen
0

tuxDe nieuwe kernel brengt een complete serie aan nieuwe beveiligingstechnieken mee. Tot de talloze nieuwe en verbeterde drivers behoren dit keer ook stuurprogramma’s voor grafische chips van ARM, (o.a. voor de Raspberry Pi 3), Intel en Nvidia. De ontwikkelaars claimen ook wifi-snelheden aanzienlijk verhoogd hebben.

Tot de belangrijkste nieuwtjes in Linux-kernel 4.8 behoort zonder meer “Express Data Path” (XDP). Dankzij deze techniek kan de kernel bepaalde netwerkpakketten veel sneller verwerken. De ontwikkelaars hebben bovendien de voorbereidingen getroffen bij XFS om het bestandssysteem in de nabije toekomst van een aantal nieuwe functies te voorzien die nu nog zijn voorbehouden aan Btrfs en ZFS. Denk bijvoorbeeld aan data scrubbing, deduplication, Copy on Write (COW) en reflink-kopieën (cp –reflink). Dankzij reflink kunnen grote bestanden in een oogwenk gekopieerd worden, omdat alleen de metadata gekopieerd worden.

Nieuwe en verbeterde drivers

De nieuwe kernel bevat bovendien een groot aantal veranderingen om de attack surface van de kernel te reduceren. Bovendien ondersteunt Linux 4.8 volgens de Linux Kernel Driver DataBase (LKDDb) ongeveer 175 nieuwe ACPI-, PCI-, USB- en invoerapparaten. Hiertoe behoren bijvoorbeeld enkele grafische processors van ARM, Intel en Nvidia. De Amdgpu-driver biedt nu een functie voor het overklokken van Radeon-kaarten. Nieuw is ook de ondersteuning voor een Intel-techniek, waarmee besturingssystemen die in een virtual machine (VM) lopen de 3D- of videoversnelling van de grafische processor van de host kunnen gebruiken.

WLAN-optimalisaties

Linux 4.8 verkleint bovendien de latenties bij wifi-verbindingen, waardoor de snelheid omhoog gaat. De nieuwe kernelversie biedt ook nog ondersteuning voor een ‘opensource processor’ met SuperH 2-design, die met FPGA’s te gebruiken is en vrij moet zijn van patenten. De nieuwe Virtio Vsock-infrastructuur maakt het mogelijk om op een eenvoudigere en efficiëntere manier data uit te wisselen tussen een Linux-host en de daarop draaiende Linux-VM’s. Via nieuwe drivers kan Linux nu via NVM Express over Fabrics (NVMf) efficiënter NVMe-datadragers van opslagservers benaderen of dit soort datadragers zelf als NVMf-opslagservers in het netwerk aanbieden.

Meer informatie over de verbeteringen en vernieuwingen in Linux 4.8 kun je onder andere lezen op Phoronix.com.

Meer over

Wifi

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Bestel nu je tickets voor c’t live 2024!

Bestel nu je tickets voor c't live 2024!

Acer kondigt maar liefst drie nieuwe gaminglaptops aan

Acer lanceert maar liefst drie nieuwe gaminglaptops. Zo introduceren ze de nieuwe Nitro 14 gaminglaptop met processors uit de AMD Ryzen 8040-serie. Oo...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er