Linux 4.8: snellere wifi en nieuwe features in XFS

Noud van Kruysbergen
0

tuxDe nieuwe kernel brengt een complete serie aan nieuwe beveiligingstechnieken mee. Tot de talloze nieuwe en verbeterde drivers behoren dit keer ook stuurprogramma’s voor grafische chips van ARM, (o.a. voor de Raspberry Pi 3), Intel en Nvidia. De ontwikkelaars claimen ook wifi-snelheden aanzienlijk verhoogd hebben.

Tot de belangrijkste nieuwtjes in Linux-kernel 4.8 behoort zonder meer “Express Data Path” (XDP). Dankzij deze techniek kan de kernel bepaalde netwerkpakketten veel sneller verwerken. De ontwikkelaars hebben bovendien de voorbereidingen getroffen bij XFS om het bestandssysteem in de nabije toekomst van een aantal nieuwe functies te voorzien die nu nog zijn voorbehouden aan Btrfs en ZFS. Denk bijvoorbeeld aan data scrubbing, deduplication, Copy on Write (COW) en reflink-kopieën (cp –reflink). Dankzij reflink kunnen grote bestanden in een oogwenk gekopieerd worden, omdat alleen de metadata gekopieerd worden.

Nieuwe en verbeterde drivers

De nieuwe kernel bevat bovendien een groot aantal veranderingen om de attack surface van de kernel te reduceren. Bovendien ondersteunt Linux 4.8 volgens de Linux Kernel Driver DataBase (LKDDb) ongeveer 175 nieuwe ACPI-, PCI-, USB- en invoerapparaten. Hiertoe behoren bijvoorbeeld enkele grafische processors van ARM, Intel en Nvidia. De Amdgpu-driver biedt nu een functie voor het overklokken van Radeon-kaarten. Nieuw is ook de ondersteuning voor een Intel-techniek, waarmee besturingssystemen die in een virtual machine (VM) lopen de 3D- of videoversnelling van de grafische processor van de host kunnen gebruiken.

WLAN-optimalisaties

Linux 4.8 verkleint bovendien de latenties bij wifi-verbindingen, waardoor de snelheid omhoog gaat. De nieuwe kernelversie biedt ook nog ondersteuning voor een ‘opensource processor’ met SuperH 2-design, die met FPGA’s te gebruiken is en vrij moet zijn van patenten. De nieuwe Virtio Vsock-infrastructuur maakt het mogelijk om op een eenvoudigere en efficiëntere manier data uit te wisselen tussen een Linux-host en de daarop draaiende Linux-VM’s. Via nieuwe drivers kan Linux nu via NVM Express over Fabrics (NVMf) efficiënter NVMe-datadragers van opslagservers benaderen of dit soort datadragers zelf als NVMf-opslagservers in het netwerk aanbieden.

Meer informatie over de verbeteringen en vernieuwingen in Linux 4.8 kun je onder andere lezen op Phoronix.com.

Meer over

Wifi

Deel dit artikel

Lees ook

Homey smarthomecentrale nu met Family Sharing

Bij de review in c't 5/2019 waren we erg enthousiast over de smarthome-centrale Homey. De functionaliteit daarvan is nu uitgebreid met rollen.

Launchtrailer voor Mortal Kombat 11

NetherRealm Studios heeft de officiële trailer vrijgegeven voor Mortal Kombat 11, de nieuwste iteratie van de langlopende gameserie waarvan in 1992 de...

0 Praat mee

avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er