Linus Torvalds wijst ZFS in de Linux-kernel weer af

Noud van Kruysbergen
0

Linux-gebruikers blijven de wens uiten om het ZFS-bestandssysteem te integreren in de Linux-kernel. Linus Torvalds zei nu ook weer: vergeet het maar.

Linux-hoofdontwikkelaar Linus Torvalds heeft opnieuw duidelijk de opname van het ZFS-bestandssysteem in de Linux-kernel afgewezen. In een mailinglijst-discussie adviseert hij Linux-gebruikers: “Gebruik geen ZFS”. Hij zal geen ZFS-code in de kernel opnemen totdat hij een officiële bericht heeft ontvangen van Oracle-advocaten – of beter nog – van CEO Larry Ellison zelf, die een ZFS-implementatie heeft goedgekeurd onder de GPLv2-licentie van de kernel. ZFS was door Sun ontwikkeld voor Solaris en later uitgebracht als opensource. Het is nu eigendom van databasegigant Oracle.

Het bestandssysteem, dat zeer populair is onder andere Unix-besturingssystemen, heeft nooit een native Linux-versie gekregen vanwege licentieredenen. De houding van Torvald ten opzichte van dit onderwerp is al lang bekend, maar de ZFS-discussies steken steeds weer de kop op. Onlangs nog nadat de kernelontwikkelaars een jaar geleden een interface hadden verwijderd die door een ZFS-module werd gebruikt die door veel gebruikers werd gebruikt.

Vergunningen-mijnenveld

Het is uiterst onwaarschijnlijk dat Linux-ontwikkelaars direct toestemming krijgen van Oracle om ZFS rechtstreeks in de kernel te integreren onder de GPL. Torvalds verwijst in zijn mailinglijst naar “Oracle’s rechtszaakvriendelijke bedrijfscultuur” en de lopende rechtszaak met Google over de Java-implementatie in Android en de complicaties die dat veroorzaakt voor kernelinterfaces. De ontwikkelaars vrezen dat een ZFS-module in de Linux-kernel zou kunnen leiden tot een aanklacht van Oracle wegens schending van de licentie, omdat die module dan direct in strijd zou zijn met de GPLv2-code. De ZFS-broncode is gelicentieerd onder de CDDL (Common Development and Distribution License), die door sommige opensourcelicentie-experts als onverenigbaar met de GPL wordt beschouwd.

Of de twee licenties daadwerkelijk onverenigbaar zijn en dit tot juridische problemen zou leiden, wordt nog steeds betwist. Al in 2016, toen Ubuntu de module zfsonlinux in zijn distributie opnam, maakten opensourcelicentiespecialisten ruzie over die vraag. Enerzijds stelde het Software Feedom Law Center (SFLC) dat CDDL en GPLv2 onder bepaalde omstandigheden kunnen worden gecombineerd. Aan de andere kant is er de mening van de Software Freedom Conservancy, die aanzienlijke juridische problemen ziet in die combinatie. De kwestie is nog steeds niet definitief opgelost, hoewel meer deskundigen de argumenten van de Conservancy delen.

Torvalds wil geen risico’s nemen

Over zo’n vraag kan waarschijnlijk pas definitief worden beslist in de rechtszaal.  Torvalds uitspraken maken duidelijk dat de Linux-ontwikkelaars zo’n risico niet willen nemen. In het verleden hebben veel van zijn mede-ontwikkelaars hem herhaaldelijk gesteund – met name Torvalds rechterhand Greg Kroah-Hartman, de beheerder van de stabiele tak van de kernel. Volgens Kroah-Hartmans uitspraken in het verleden is ZFS het simpelweg niet waard om zich bloot te stellen aan het risico van een rechtszaak door Oracle. Voornamelijk omdat andere bestandssystemen geleidelijk aan meer en meer van de functionaliteit van ZFS overnemen.

De recente opmerkingen van Torvald maken een soortgelijk punt. Het lijkt er dus op dat de hoop van sommige gebruikers voor ZFS in de Linux-kernel nog steeds ijdel  is.

 

c't 05/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Raspberry Pi 4: metingen

De Raspberry Pi 4 kwam als een verrassing. De nieuwe hardware wordt alom geprezen, alleen is er nog geen geschikte software. Bovendien zijn er nog enk...

Aan de slag met de Raspberry Pi – Raspbian installeren

Handleiding voor het installeren van het besturingssysteem Raspbian op de Raspberry Pi.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er