Licentie Windows 10 kopen binnenkort niet meer mogelijk via Microsoft

Elwin Hodžić
0

Binnenkort kun je niet meer een licentie voor Windows 10 kopen in de Microsoft Store. Tot 31 januari 2023 is het nog mogelijk om een licentie te verkrijgen voor Windows 10 (Home & Pro) via Microsoft zelf.

Windows 10 verkoop wordt binnenkort stop gezet door Microsoft

Laatste fase van Windows 10 aangebroken

De laatste fase van de Windows-versie is daarmee begonnen in de productlevenscyclus. Windows 10 blijft ondersteund tot 14 oktober 2025, wat iets langer is dan twee en een half jaar.

Microsoft wijst nu al op het einde van de verkoop in de eigen webshop waarin het volgende staat beschreven:

”31 januari 2023 is de laatste dag waarop deze Windows 10-download te koop wordt aangeboden. De ondersteuning voor Windows 10 blijft tot 14 oktober 2025 in stand, met beveiligingsupdates die uw pc beschermen tegen virussen, spyware en andere malware.’

Geïnteresseerden in het besturingssysteem zullen dan moeten overstappen naar andere bronnen. Amazon, eBay en detailhandelaren zullen Windows 10-licenties blijven aanbieden. Maar ook hier dreigt het aanbod te slinken.

Bedrijven die gebruik maken van volumelicenties van Microsoft zullen waarschijnlijk geen significante veranderingen ervaren. wanneer de verkoop van Windows 10 eindigt. Dit komt omdat zij nog steeds toegang zullen hebben tot licenties voor alle versies van Windows en deze gewoon kunnen blijven gebruiken.

Maar waarom kun je straks eigenlijk geen Windows 10 licentie meer kopen?

De beëindiging van de verkoop van Windows 10 licenties door Microsoft komt op een vrij logisch moment. Microsoft is namelijk onlangs gestopt met het ondersteunen van Windows 8.1. Hierdoor worden sommige gebruikers ”gepusht” om over te stappen van Windows 8.1 naar Windows 10 of hoger. Het stopzetten van de verkoop van Windows 10 betekent niet per definitie dat het nergens meer verkrijgbaar is. Zo zal het waarschijnlijk nog wel mogelijk blijven om een licentie voor Windows 10 aan te schaffen via via alternatieve bronnen. Een andere optie is natuurlijk om een licentie van Windows 11 aan te schaffen en te downgraden naar Windows 10.

Windows 11 licentie kopen in plaats van Windows 10 licentie

Microsoft probeert blijkbaar zoveel mogelijk gebruikers up-to-date te brengen met Windows 11. Elke aankoop van een licentie voor Windows 11 wordt mee geteld voor dit besturingssysteem, ongeacht of er aan het einde een Windows 10 wordt geactiveerd. Bij de officiële gebruikscijfers voor de besturingssystemen zouden de statistieken voor Windows 11 dus binnenkort moeten stijgen.


Gratis het laatste nieuws ontvangen over Windows? Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Lees meer over Windows in c't 06/2024

Meer over

windows

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Windows 11 overzicht: installatie, versies, problemen en meer

Windows 11 is de opvolger van Microsofts Windows 10 besturingssysteem. Je vindt hier alle informatie en antwoorden over deze Windows-versie.

Windows 10 kopen – hoe zit dat met sleutels en licenties?

Windows 10 kopen kan heel goedkoop. Maar krijg je dan ook echt een geldige licentie? Lees hoe het zit met productsleutels en licenties.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er