Lenovo ThinkBook Plus Gen 5 Hybrid: nieuwe laptop-tablet met twee OS

Elwin Hodžić
1

Op de CES in Las Vegas onthulde Lenovo een opmerkelijke samensmelting van een Windows-laptop en een Android-tablet: de ThinkBook Plus Gen 5 Hybrid.

Laptop en tablet In één

Op het eerste gezicht lijkt de Lenovo ThinkBook Plus Gen 5 Hybrid veel op andere laptops die debuteren op de CES. Met een nieuwe Intel CPU, Windows 11 en een 14-inch touchscreen lijkt alles volkomen normaal. Wat echter opvalt, is dat je het display kunt verwijderen, waardoor het transformeert tot een zelfstandige Android-tablet. Kortom, de laptop vervult de functie van twee apparaten in één.

Schakelen tussen Android en Windows

De pc-hardware bevindt zich in de basis, inclusief het toetsenbord, terwijl de display is uitgerust met tablethardware. Beide zijn met elkaar verbonden via een eigen verbinding. In de laptopconfiguratie kun je met één druk op de knop overschakelen tussen Android en Windows. Wanneer je het display losmaakt, schakelt het automatisch over naar de Android-modus als je voorheen Windows gebruikte. De basis gaat dan in de slaapstand of kan parallel worden gebruikt met een externe monitor.


Nooit iets nieuws missen uit de IT-wereld?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Interactie en bestandsuitwisseling tussen de twee besturingssystemen

Doordat het in feite twee onafhankelijke systemen zijn, vindt er geen naadloze overgang plaats tussen de besturingssystemen. Desondanks bestaat er een gedeeld geheugengebied voor het uitwisselen van bestanden. Lenovo benadrukt dat veel apps, waaronder Microsoft Office, die beschikbaar zijn voor beide besturingssystemen, bestanden via de cloud synchroniseren.

Ontwerp en functionaliteit

De gepatenteerde verbinding zorgt voor een stevige bevestiging van het scherm aan de basis en geeft een stabiele indruk. Het display behoudt zijn positie onder verschillende hoeken, maar het vergt enige moeite om het uit de verbinding te verwijderen. Het 2,8K OLED-paneel dekt volgens Lenovo 100 procent van de DCI-P3-kleurruimte en is geschikt voor een pen. De meegeleverde pen wordt magnetisch aan de achterkant van het display bevestigd. De basis weegt 970 gram, de displaytablet 785 gram, de basis meet 313,5 x 234,5 x 9,4 millimeter, en het display meet 313,5 x 224 x 6,6 millimeter. Beide batterijen voorzien alleen in hun eigen eenheid van stroom.

Specificaties

De Windows 11-basis is voorzien van een niet-gespecificeerde Intel Core Ultra 7, 32 GB LPDDR5x RAM en een 1 TB SSD. De 75 Wh batterij wordt opgeladen met maximaal 100 watt. Daarnaast beschikt het over twee Thunderbolt 4-poorten en een 3,5 millimeter audio-aansluiting. Alternatieve varianten worden niet genoemd.

Voor de tablet geldt een vergelijkbaar scenario: Lenovo maakt gebruik van de niet meer gloednieuwe Snapdragon 8+ Gen1 met 12 GB werkgeheugen. Het interne geheugen van 256 GB is niet uitbreidbaar. Afgezien van een USB-C-aansluiting en een aan/uit-schakelaar heeft de tablet geen andere poorten. Het tentoonstellingstoestel draaide op Android 13. Lenovo heeft nog niet aangegeven hoelang updates zullen worden geleverd.

Verwachte beschikbaarheid

Het zal nog even duren voordat de laptop beschikbaar is voor verkoop. De kans bestaat dat deze beschikbaar wordt voor verkoop vanaf het derde of vierde kwartaal van 2024. De prijs voor de Nederlandse en Belgische markt is echter nog niet volledig bekend. Volgens de website van Lenovo zal de laptop in de VS verkrijgbaar zijn vanaf 1999 dollar. Dus waarschijnlijk kun je ervan uitgaan dat deze laptop/tablet-combinatie in Europa beschikbaar zal zijn vanaf 2000 euro.


Altijd op de hoogte blijven van al het IT-nieuws rondom laptops?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Meer over

laptoplenovo

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Netflix-account delen? Omzeilen van het verbod op delen doe je zo

Netflix is begonnen met het actief aanpakken van gebruikers die hun account delen met anderen. De streamingdienst tolereert deze praktijk niet langer....

Verrijk je IT-kennis met elke editie van c’t magazine dankzij deze aanbieding

Met c’t krijg je onafhankelijke IT-informatie om je kennis up-to-date te houden en je er verder in te verdiepen. We geven je inzicht in nieuwe ontwikk...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Annet
Lezer
Annet

Leuk die twee in een. Zou je de tablet nog kunnen gebruiken als tweede factor bij 2FA verzoek op de Windows-pc? Ben bang van niet, maar ben wel benieuwd.