Intel Gen 14 release: nieuwe cpu’s nu verkrijgbaar en dit moet je weten

Elwin Hodžić
0

Het is nu officieel: vanaf vandaag zijn de Intel Core i9-14900K, i7-14700K, i5-14600K en hun F-versies verkrijgbaar. De verwachting is dat Intel volgend jaar de release zal doen van andere processors van hun nieuwste generatie, ook wel bekend als Intel Gen 14.

Intel Gen 14 release: nieuwe Intel cpu's zijn vanaf vandaag verkrijgbaar

Introductie van Raptor Lake Refresh

Vandaag heeft Intel aangekondigd dat zij de eerste zes processors van de 14e Intel Core i-generatie (codenaam Rapter Lake Refresh) lanceren. Deze serie die vandaag wordt uitgebracht omvat de volgende modellen:

  • Intel Core i9-14900K
  • Intel Core i9-14900F
  • Intel Core i7-14700K
  • Intel Core i7-14700F
  • Intel Core i5-14600K
  • Intel Core i5-14600F

Hoewel de naam Raptor Lake Refresh doet vermoeden dat er grote veranderingen zijn, blijken de wijzigingen eigenlijk marginaal te zijn. Zo heeft Intel wel enkele software-innovaties geïntroduceerd die in de toekomst wellicht interessant kunnen zijn.Op de hoogte blijven van deze nieuwe Intel cpu’s?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Prestatieverbeteringen

Alle nieuwe cpu’s zullen een lichte snelheidsverbetering bieden. De Intel Core i9-14900K zal vrijwel identiek zijn aan de Intel Core i9-13900KS, maar dan met een maximale single-core turbo van 6,0 GHz, waarmee de kloklimieten van het Intel 7-productieproces worden overschreden. De kernconfiguratie met acht prestatiekernen en 16 efficiëntiekernen blijft ongewijzigd. De extra kloksnelheid zal de prestaties naar verwachting met enkele procenten verhogen.

Verbeteringen in de Core i7-klasse

De nieuwe generatie Intel Core i7-processors is aanzienlijk interessanter geworden. De Intel Core i7-14700K beschikt namelijk over vier extra efficiënte kernen in vergelijking met de i7-13700K, waardoor het totale aantal kernen op 20 uitkomt (8 primaire + 12 efficiënte kernen). Tegelijkertijd is de Level 3-cache vergroot van 30 naar 33 MB.

Vergelijking en specificaties

De i9-14900K zal waarschijnlijk slechts een marginaal verschil zal laten zien in dagelijks gebruik ten opzichte van de i9-14900K, omdat de laatste slechts vier extra E-kernen heeft en de klokverschillen voornamelijk merkbaar zijn bij belasting van één kern. Maar de i9-14900K kan worden opgevoerd tot een volledige 6,0 GHz met “Thermal Velocity Boost” en goede koeling. Het verschil bedraagt echter slechts ongeveer 200 MHz wanneer er meer kernen worden belast.Verhoogde snelheid voor de nieuwe Intel Core i5

Intel verhoogt ook de snelheid van de i5-14600K van maximaal 5,1 naar 5,3 GHz. Het aantal kernen blijft hetzelfde, met zes prestatiekernen en acht efficiëntiekernen.

Intel Gen 14 en RAM geheugen

Dat er weinig verandert geldt ook voor het RAM-geheugen: de officiële ondersteuning voor alle Intel Core i-14000-modellen strekt zich uit tot DDR5-5600 of DDR4-3200. Alles daarboven wordt beschouwd als overklokken.


Op de hoogte blijven van deze nieuwe Intel cpu’s?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Stroomefficiëntie en softwareverbeteringen

Ondanks de hogere kloksnelheden behouden de Intel Core i-14000-modellen dezelfde nominale stroomvereisten, wat opmerkelijk is. De Processor Base Power (PBP), die meer theoretisch dan praktisch is, blijft 125 watt. Zowel de i5-14600K als de i7-14700K en i9-14900K kunnen hun vermogenslimieten permanent handhaven op respectievelijk 181 watt en 253 watt.

Aan de softwarekant introduceert Intel de Application Optimization (APO)-functie. Dit algoritme, getraind met behulp van machine learning, optimaliseert specifiek de verdeling van systeembronnen en threads over de logische CPU-kernen voor de betreffende toepassing.

Beperkingen van APO

Het activeren van APO in het BIOS en het installeren van het bijbehorende stuurprogramma voor Windows is noodzakelijk. Wel is er slecht nieuws voor de gebruikers van Linux onder ons: APO is niet compatibel met dit besturingssysteem.

Bovendien biedt APO op dit moment ondersteuning voor slechts twee games: “Rainbow Six: Siege” en “Metro Exodus”. Als aan alle vereisten is voldaan, belooft Intel aanzienlijke prestatieverbeteringen volgens hun eigen benchmarks, met een framesnelheidsverhoging van 13 tot 16 procent, tenzij de gpu de beperkende factor is.

Intel heeft ervoor gekozen om APO alleen beschikbaar te stellen voor de Intel Core i-14000-processorserie, hoewel er geen technische beperkingen zijn. Dit lijkt eerder bedoeld te zijn om producten te segmenteren.Toekomstige ontwikkelingen

De verwachting is dat de release van energiezuinigere en goedkopere Intel Gen 14 modellen plaats zal vinden rond de jaarwisseling. Traditioneel gezien is de technologiebeurs CES begin januari hiervoor een geschikte gelegenheid.Intel Gen 14 socket

Nieuwe chipsets zijn niet noodzakelijk; de Intel Core i-14000-serie zal compatibel zijn met alle LGA1700-moederborden, maar het kan nodig zijn om eventuele BIOS-updates uit te voeren zodat je de nieuwe cpu’s kunt gebruiken.

Prijs en beschikbaarheid

De Intel Core i-14000- en Intel Core i-13000-series hebben vergelijkbare adviesprijzen. In de vrije handel zullen de nieuwe modellen aanvankelijk waarschijnlijk iets duurder zijn dan hun voorgangers, die onder de adviesprijs verkocht worden.

Intel Gen 14 launch gemist?

Wil je de complete lancering van de nieuwe Intel-processors terugkijken? Zoek dan niet verder. Hieronder kun je de volledige aankondiging terugkijken of via deze link de release notes lezen.


Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws over processors?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 Meer over

cpuIntel

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Nieuwste Intel generatie ‘Raptor Lake Refresh’ in de test

Bij de nieuwste Intel-generatie 'Raptor Lake Refresh' draait Intel de kloksnelheid een tandje hoger. Het topmodel, de Intel Core i9-14900K, krijgt con...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er