Intel geeft informatie over nieuwe generatie processors

Daniel Dupré
0

De volgende generatie Intel ‘Alder Lake’ hybride-processors die gepland staat voor 2021, zullen nieuwe functies introduceren, waarvan Intel onlangs enkele heeft aangekondigd.

De processor-die van de Intel Tiger Lake ofwel de 11e generatie Core i-processor. (Bron: Intel/Hot Chips HC32)

Enkele van de nieuwe functies moeten voor meer veiligheid zorgen, zoals de ‘Key Locker’, die ook al beschikbaar is bij Tiger Lake (Core i, Generation 11). Andere, zoals AVX-VNNI en de AMX-Tile Matrix Multiply Unit (TMUL) beloven hogere prestaties en sommige zijn bedoeld om de efficiënte toepassing van de aankomende hybride processors met Core i- en Atom-cores te verbeteren.

De meeste van de bekendgemaakte innovaties hebben betrekking op de 10-nanometer processors Alder Lake (voor desktop pc’s, vermoedelijk met LGA1700-socket) en Sapphire Rapids (voor servers) die gepland zijn voor 2021. Deze laatste ondersteunt ook DDR5 RAM en PCI Express 5.0.

Intel heeft een document gepubliceerd met de naam ‘Intel Architecture Instruction Set Extensions and Future Features Programming Reference’. Daarin vermeldt de processorfabrikant dat Alder Lake – in tegenstelling tot zijn voorganger Tiger Lake – geen AVX-512-units zal hebben. Dit is waarschijnlijk gewoon omdat de Atom-kernen er niet over beschikken. In plaats daarvan krijgt Alder Lake een 256-bits-versie van de Vector Neural Network Instructions (VNNI), die AVX-VNNI wordt genoemd. Deze instructies zijn in de eerste plaats bedoeld om AI-inferencing te versnellen, ofwel het toepassing van AI-algoritmen op gegevens.

Enkele ‘future processors’ voor servers, die verder nog niet gespecificeerd zijn, zullen volgens Intel ook nieuwe Trust Domain Extensions (TDX) hebben, die voortborduren op de aanstaande VM-RAM-encryptie Multi-Key Total Memory Encryption (MKTME), die in de Ice Lake-SP scalable processors zit. TDX beschikt onder andere over een ‘Guest Host Communication Interface’ (GHCI) voor de beveiligde communicatie tussen hypervisor (Virtual Machine Monitor, VMM) en VM. AMD heeft een soortgelijke oplossing met SEV-ES voor de Epyc 7002 ‘Rome’.

Sapphire Rapids beschikt ook over User Interrupts (UINTR) die in de user mode werken, of wel in de Current Privilege Level CPL3. Een toepassingsgebied voor de user interrupts beschrijft het document helaas niet in detail. Het zou kunnen dat drivers daarmee bijvoorbeeld zoveel mogelijk functies kunnen uitvoeren in de user mode, in plaats van in de kernel mode (CPL0) die hogere privileges heeft. Dat zou de toegang voor aanvallen van malware kunnen inperken.

(Christof Windeck/Daniel Dupré)

Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Meer processor nieuws lees je in c't 05/2024

Meer over

Processors

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Ubuntu 24.04 LTS release: dit kun je verwachten van deze nieuwe versie

Canonical heeft de langverwachte release van versie 24.04 LTS van zijn eigen Linux distributie Ubuntu op tijd uitgebracht. Veel beheerders keken ernaa...

Flink besparen op internet en tv met deze Odido aanbieding

Ben je op zoek naar manieren om te besparen op internet en tv? Of het nu gaat om het vinden van een voordelig abonnement of vanwege een recente verhui...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er