GPT 4.5: geruchten over nieuwe AI-taalmodel van OpenAI

Elwin Hodžić
0

De geruchten over de release van GPT-4.5 nemen toe. Komt er dan al snel een reactie van OpenAI op de recent uitgebrachte Google Gemini  AIGPT 4.5 geruchten over nieuwe AI-taalmodel van OpenAI


Altijd op de hoogte blijven omtrent al het AI-nieuws?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Speculaties en lekken

Recentelijk lekte het account “Jimmy Apples” informatie over wat zaken omtrent GPT 4.5. Zo speculeerde hij op X over een mogelijke release van GPT-4.5 eind december. Nu melden eerste gebruikers dat ChatGPT al antwoordt met versie “gpt-4.5-turbo” bij modelvragen, en een test bevestigt dit.

Mogelijke foutjes en vergelijking met voorgaande modellen

Het kan natuurlijk ook een foutje zijn, want als je vraagt naar de verschillen tussen “gpt-4.5-turbo” en “gpt-4.0-turbo”, krijg je alleen algemeenheden met de stand van kennis van april 2023. Het zou ook ongebruikelijk zijn als OpenAI de Turbo-variant van GPT-4.5 direct zou uitbrengen, wat pas een paar maanden later met GPT-3.5 en GPT-4 het geval was.

Informatie uit een screenshot

Half december verscheen een screenshot van vermeende GPT-4.5 prijzen, waaruit blijkt dat het model tekst, afbeeldingen, audio, video en 3D zou moeten ondersteunen. Het moet ook complexe logische taken oplossen en kennis hebben van verschillende formaten.

Reactie vanuit OpenAI

GPT-4-Turbo lekte ook vooraf uit via een prijstabel op de website, maar OpenAI-CEO Sam Altman omschreef het lek als nep. Dat het lek nep zou kunnen zijn, betekent niet dat GPT-4.5 Turbo niet nog steeds in de startblokken staat. De geruchten sluiten aan bij eerdere berichten over AI-mogelijkheden waar OpenAI aan werkt.

Eerdere AI-geruchten en projecten

In maart verkondigde Andreas Braun, de CTO van Microsoft Duitsland, dat OpenAI actief bezig was met het ontwikkelen van multimodale modellen voor videogeneratie. Geruchten over dit project werden verspreid door de OpenAI-insider FeltSteam in relatie tot “Project Arrakis,” waarbij herhaaldelijk werd benadrukt dat het minder hallucinaties zou moeten vertonen dan GPT-4 en geschikt zou moeten zijn als een autonome agent.

Hoewel het Arrakis-project naar verluidt niet succesvol was, bestaat de mogelijkheid dat de ontwikkelingen zijn geïntegreerd in nieuwe modellen. Een potentieel project is het “Gobi”-initiatief, een ander AI-prototype dat naar verluidt video zal ondersteunen en mogelijk zal evolueren naar GPT-4.5 of GPT-5, wellicht in het voorjaar van 2024. OpenAI heeft al twee AI-systemen, Point-E en Shap-E, geïntroduceerd die in staat zijn tekst om te zetten naar 3D-modellen.

OpenAI’s strategische reactie op Google Gemini

In de strijd met Google zou het kenmerkend zijn als OpenAI een stap verder zou gaan na de Gemini-presentatie van zijn grote concurrent. Microsoft heeft ook de onthulling van Gemini Ultra tegengegaan met geoptimaliseerde GPT-4-benchmarks.


Altijd op de hoogte blijven omtrent al het AI-nieuws?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Netflix-account delen? Omzeilen van het verbod op delen doe je zo

Netflix is begonnen met het actief aanpakken van gebruikers die hun account delen met anderen. De streamingdienst tolereert deze praktijk niet langer....

Verrijk je IT-kennis met elke editie van c’t magazine dankzij deze aanbieding

Met c’t krijg je onafhankelijke IT-informatie om je kennis up-to-date te houden en je er verder in te verdiepen. We geven je inzicht in nieuwe ontwikk...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er