GPT-4 Turbo aangekondigd door OpenAI met meer mogelijkheden

Elwin Hodžić
0

De recent aangekondigde versies van GPT-4 Turbo en GPT-3.5 Turbo bieden meer mogelijkheden tegen lagere kosten. Sommige bedrijven kunnen zelfs hopen hun eigen AI-spraakmodellen te creëren.

GPT-4 Turbo aangekondigd door OpenAI met meer mogelijkheden

Uitgebreide Functionaliteiten van GPT 4 Turbo

De generatieve spraakmodellen GPT 3.5 en GPT 4 introduceren elk een variant genaamd “Turbo” met uitgebreidere mogelijkheden en kosteneffectiever gebruik. GPT 4 is oorspronkelijk getraind met informatie tot september 2021, terwijl GPT 4 Turbo gegevens heeft tot april 2023. Bij het beantwoorden van opdrachten kan GPT 4 Turbo context evalueren met maximaal 131.072 tokens (128K), in plaats van 8.096 bij GPT 4 (8K) en 32.768 bij GPT 4 (32K).

De grotere context die beschikbaar is in GPT 4 Turbo heeft ook invloed op de afgeleide chatbot ChatGPT. OpenAI heeft verschillende nieuwe functies aangekondigd voor hun chatbot, waardoor bedrijven nu in staat zijn hun eigen ChatGPT-bot te creëren.

Snelheid, kosten en consistentie

Betalende ontwikkelaars kunnen nu een voorbeeldversie van GPT 4 Turbo ophalen via een API met de parameter gpt-4-1106-preview. Een belangrijk voordeel van de Turbo-versie is dat deze bij het zogenaamde Function Calling meerdere verschillende opdrachten kan verwerken uit één enkele prompt van de gebruiker. Voor het debuggen is er een functie die bij dezelfde prompt zoveel mogelijk dezelfde output levert. In normale omstandigheden zijn generatieve spraakmodellen niet consistent.


Meer ChatGPT nieuwtjes ontvangen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Multimodale functionaliteit van GPT 4 Turbo

GPT 4 Turbo is multimodaal. Het kan niet alleen tekst, afbeeldingen of stemmen genereren, maar alles samen. Voor het genereren van afbeeldingen is Dall-E 3 geïntegreerd, waarbij voor elk gegenereerd beeld tussen vier en twintig US-dollarcent in rekening wordt gebracht. Bovendien kan GPT 4 Turbo afbeeldingen ook als invoer verwerken, waarvoor de kosten afhankelijk van de grootte ongeveer één US-dollarcent bedragen.

Nieuwe spraakuitvoermodellen

Voor spraakuitvoer (Text to Speech, TTS) heeft OpenAI twee modellen gelanceerd, een voor realtime spraakuitvoer en een dat meer nadruk legt op kwaliteit. Beide modellen zijn beschikbaar in zes verschillende stemmen. Whisper large-v3 is een nieuwe versie van de door OpenAI beheerde spraakherkenning. Deze zou binnenkort ook via een API in GPT 4 Turbo kunnen worden opgeroepen.

Assistants API: de weg naar eigen virtuele assistenten

De nieuwe Assistants API is volgens OpenAI een eerste stap om klanten van GPT in staat te stellen hun eigen virtuele assistenten te bouwen. Via deze interface kunnen verschillende functies met toegang tot extra datasets worden aangeroepen; gesprekken met eindgebruikers hebben geen limiet meer op het aantal tokens.

Toekomstige ontwikkelingen en aanpassingsmogelijkheden

De bestaande GPT 3.5 Turbo krijgt een Turbo-variant met versienummer 1106. Hiermee gaan lagere prijzen en een uitgebreidere context (tot 16.384 tokens) gepaard. Grote klanten die GPT 4 willen aanpassen aan hun specifieke gebruikssituaties met aanzienlijke hoeveelheden gegevens, kunnen nu een aanvraag indienen voor toegang tot een zogenaamd Custom Model voor intern gebruik binnen het bedrijf. OpenAI verwacht datasets met minstens enkele miljarden tokens.


Meer ChatGPT nieuwtjes ontvangen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Chat GPT gebruiken: dit kun je allemaal doen met de chatbot van OpenAI

OpenAI heeft de ChatGPT-bot ontwikkeld als een taalmodel dat is getraind op een enorme hoeveelheid tekst op het internet. Je kunt ChatGPT gebruiken om...

ChatGPT plagiaat voorkomen – zo kun je de ChatGPT bot blokkeren

De makers van ChatGPT bieden nu de mogelijkheid om de bot te blokkeren op je website en zo ChatGPT plagiaat te voorkomen.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er