Google I/O: Pixel 6a, Pixel 7, Pixel Tablet en Pixel Watch aangekondigd

Redactie
0

Google toont verschillende nieuwe apparaten op de I/O keynote: Naast de Pixel Watch werd ook de Pixel 6a getoond. Er werd zelfs een preview van de Pixel 7 getoond en er is een hernieuwde kennismaking met AR glasses.


google I/O pixel


Google I/O keynote draait om Pixel

De keynote voor de Google ontwikkelaarsconferentie I/O. CEO Sundar Pichai van het bedrijf verwelkomde voor het eerst in drie jaar een publiek (medewerkers) in het Shoreline Theatre. Google kondigde op het evenement de Pixel 6a aan, de nieuwste smartphone van de Android-ontwikkelaar.

De Pixel 6a gaat naar verwachting 460 euro kosten. Het zal draaien op dezelfde Tensor chip die de Pixel 6 Pro aandreef en wordt op 28 juli gelanceerd. Google maakte ook van de gelegenheid gebruik om direct de Pixel 7 en de Pixel 7 Pro te tonen – althans het ontwerp. Tijdens de keynote beloofde Google onder meer de volgende generatie van zijn Tensor-chips voor de komende telefoons. Google gaf ook een korte preview van de Pixel Tablet, die in 2023 gelanceerd moet worden.


Ontvang gratis meer nieuws!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Google I/O – Pixel Watch, Pixel 7 en Pixel Buds

Zoals verwacht onthulde Google ook zijn Pixel Watch, het eerste Wear OS-horloge van de techgigant. Hardwarechef Rick Osterloh, die het horloge al om zijn pols heeft gedragen, kondigde de Pixel Watch aan voor de herfst van 2022. Volgens de aankondiging zal de Watch samen met de Pixel 7 worden gelanceerd en Wear OS 3 draaien. Google heeft de prijs nog niet genoemd.

Met de Pixel Buds Pro werd nog een stukje hardware aangekondigd. De nieuwe oortelefoons van Google zijn voor het eerst uitgerust met actieve ruisonderdrukking (ANC). De batterij gaat naar verluidt 11 uur mee zonder ANC en 7 uur met ANC. Ze zullen vanaf juli verkrijgbaar zijn en 220 euro kosten.


google I/O pixel


Google I/O – AR-glasses

Pichai’s laatste aankondiging was verrassend: Hij toonde een prototype van een AR-bril die doet denken aan Google’s eerdere Glasses-experimenten. Het was te zien in een promotievideo waar het een familie met vertalen hielp. Het wachten is nog op nadere informatie over de opvolger van Glass.En verder op de Google I/O keynotes:

Google Maps met interactieve modus

Pichai had ook nieuws over Google Maps. Een nieuwe “Immersive Mode”, waarin je zelfs in restaurants kunt kijken. Voor dit doel heeft Google foto’s van gebruikers verzameld en deze met behulp van AI in 3D-omgevingen gecompileerd. Het is de bedoeling dat de functie in de loop van het jaar met geselecteerde steden gaat werken; Londen, Los Angeles, New York, San Francisco en Tokio zijn tot dusver bevestigd.

Google Wallet en Android 13

Google brengt zijn Google Wallet terug voor Android. Het nieuwe systeem fungeert als een verzameling digitale kaarten en zou in de toekomst zelfs in staat moeten zijn om identiteitskaarten van de overheid te vervangen. Google noemde tijdens I/O een rijbewijs als voorbeeld. In 2018 had Google zijn twee betaaldiensten, zoals Android Pay en Google Wallet, samengevoegd tot één merk als “Google Pay”.

Android 13 is sinds het begin van het jaar al getest in verschillende previews voor ontwikkelaars, en de eerste bèta is onlangs ook vrijgegeven. Google heeft onder meer gesleuteld aan de privacyinstellingen, zodat apps nu vaker om toestemming moeten vragen om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot de camera of microfoon.

Tijdens I/O kondigde Google onder meer aan dat het aardbevingswaarschuwingssysteem van Android in meer landen beschikbaar zal zijn. Google wil ook extra toepassingen aanpassen aan tabletschermen.

Google Lens en Werkruimte

Google toonde ook een extensie voor Google Lens, een soort camera-zoekopdracht voor mobiele telefoons met Android: In de toekomst zal het bijvoorbeeld mogelijk zijn om in de supermarkt schappen te scannen met de lens van de mobiele telefoon, en vervolgens nuttige informatie te krijgen over de producten.Er worden ook nieuwe functies toegevoegd aan de Workspace-toepassingen. In Google Docs hebben Workspace-klanten al toegang tot automatische samenvattingen van Engelstalige teksten (English Summaries).

Google zal dit de komende maanden uitbreiden naar de chat- en samenwerkingsdienst Spaces (voor de Workspace-varianten Business, Enterprise, Education, Essentials en Frontline), en volgend jaar naar Google Meet. Automatische woordlogs van gesprekken in Google Meet moeten later dit jaar beschikbaar komen.

Google Assistent zoekt oogcontact

Nest Hub-apparaten met camera’s hoeven niet langer te worden aangeroepen met “Hey Google” om Assistant op te roepen. In plaats daarvan kun je er in de toekomst gewoon naar kijken om de Assistent op te roepen. Zogenaamde “Quick Phrases” voor veelgebruikte verzoeken kunnen volledig zonder wekwoord of oogcontact worden gedaan, en Google wil de lijst van mogelijke verzoeken nu nog verder uitbreiden. Beide functies kunnen desgewenst worden uitgeschakeld.

Alle assistent-functies zijn eerst gepland voor de VS. Het is onduidelijk of en wanneer zij in Europa verkrijgbaar zullen zijn. Vooral als het gaat om het geactiveerd worden door oogcontact, lijkt een Europese lancering niet voor alle landen mogelijk: het enige Nest Hub-apparaat met een camera, de Nest Hub Max, wordt niet overal aangeboden. Het zou dus wel in Nederland gelanceerd kunnen worden, maar het is onbekend wanneer Google deze functie verder verspreid.

Bekijk de videopresentaties


 

c't 06/2024

Deel dit artikel

Lees ook

Google toont Pixel 7 en Pixel 7 Pro nu al op developer keynote

Als verrassing heeft Google tijdens de developer keynotes zijn volgende high-end smartphones Pixel 7 en Pixel 7 Pro aangekondigd, met een nieuwe proce...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er