Genomineerd in de c’t lezers-awards: Toshiba N300 16TB-schijf

Redactie
0

Wat vind jij van alle producten die we het afgelopen jaar getest hebben de beste producten? Ook dit jaar organiseren we weer de c’t lezers-awards waarin jij kunt aangeven wat jij per categorie het beste product van 2021 vindt. We lichten hier een van de genomineerde producten uit: de Toshiba N300 16TB-schijf.

Genomineerd in de categorie: opslag

Toshiba N300 16TB-schijf

Toshiba heeft een SATA-NAS-schijf in zijn N300-serie uitgebracht met 16 TB aan opslagruimte, met als typeaanduiding HDWG- 31GUZSVA. Dankzij conventionele opslagtechniek is de drive aangenaam snel. In de 16TB-schijf zitten negen magneetschijven, 18 koppen, heliumvulling en de klassieke PMR-schrijft echniek.

Toshiba biedt ook een 18TB-variant aan, waarmee het bedrijf in de buurt blijft van de concurrenten van Seagate en Western Digital, die al wat langer 18 TB-drives in hun assortiment hebben. De harde schijven uit de N300-serie zijn ontworpen voor netwerkopslag met maximaal 8 bays en kunnen in continubedrijf draaien.

De 16TB-versie die we aan de tand hebben kunnen voelen is bijna onhoorbaar in de ruststand en met maximaal 0,6 sone ook zeer stil als hij wel actief bezig is. Het energieverbruik als hij loopt te niksen is met 4,5 watt aangenaam laag. De schijf draait 7200 rondjes per minuut en heeft 512 MB aan cache aan boord. Dankzij meerdere sensors die ook maar de lichtste schok detecteren kan er worden gecompenseerd voor vibraties, waardoor de performance optimaal blijft.

toshibaN300

Per jaar moet de schijf 180 TB kunnen verstouwen, en de MTTF ligt op 1,2 miljoen uur. Deze waarde is geldig bij de modellen met 14, 16 en 18 TB, de kleinere versies hebben een MTTF van 1 miljoen uur. Als de motor wordt uitgeschakeld is het energieverbruik nog maar 0,3 watt: het geluid en het verbruik zijn een stuk lager dan bij de tegenhanger uit de stal van Seagate, die respectievelijk 5,3 en 1 watt verbruikt. Die is ook luider met maximaal 0,8 sone.

De schijf van Seagate is wel ongeveer 5 procent sneller. De N300 haalt een maximum van 260 MB/s voor lezen en schrijven. De 18TB-variant moet hier nog een paar MB/s meer behalen en de traagste schijf uit de N300-reeks is de 4TB-versie die alsnog 232 MB/s moet halen.

Momenteel kost de 16TB-schijf van Toshiba onder de 500 euro, de NAS-schijven van de concurrentie zitten ook rond dat bedrag. De schijf heeft een beperkte garantie van drie jaar.

Deel dit artikel

Lees ook

Toshiba RC100 NVMe M.2-ssd: bescheiden PCIe-snelheid voor een bescheiden prijs

De Toshiba M.2-ssd RC100 is ongeveer half zo lang als een normale M.2-ssd. Die ruimtewinst is handig voor notebooks.

Toshiba harde schijf met 18TB – review

Toshiba, presenteert een harde schijf met een opslagcapaciteit van 18 TB, met een technologie die FC-MAMR heet.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er