Genomineerd in de c’t lezers-awards: het Trust Iris conferentiesysteem

Redactie
0

Wat vind jij van alle producten die we het afgelopen jaar getest hebben de beste producten? Ook dit jaar organiseren we weer de c’t lezers-awards waarin jij kunt aangeven wat jij per categorie het beste product van 2021 vindt. We lichten hier een van de genomineerde producten uit: het Trust Iris conferentiesysteem.

Genomineerd in de categorie: multimedia

Trust Iris

 

Trust Iris conferentiesysteem

Het Iris-conferentiesysteem van Trust zoomt in op de spreker, wat vergaderingen met meerdere aanwezigen dynamischer maakt.

Nu het op afstand werken zich lijkt te blijven doorzetten, kan een meer hybride oplossing voor meerdere fysieke deelnemers plus online deelnemers uitkomst bieden. Dat is precies waar Trust zijn videoconferentiecamera Iris voor heeft ontwikkeld. De platte ovalen, 60 centimeter brede, metalen behuizing heeft in het midden een grote fixedfocus-lens met een kijkhoek van 120 graden, een 4K-resolutie bij maximaal 60 fps en een digitale zoom. Links en rechts daarvan zitten de luidspreker en de ingebouwde array van 4 microfoons.

De grote meerwaarde van het Iris-systeem is het dynamisch inzoomen op degene die op dat moment aan het spreken is. De microfoon probeert te achterhalen waar het geluid vandaan komt en in combinatie met de softwarematige gezichtsherkenning kan de lens dan geruisloos in de richting van de spreker draaien en op zijn gezicht inzoomen. Als de afstand tot de Iris meer dan vijf meter is, adviseert Trust om de optionele externe microfoon aan te sluiten.

De afwerking is goed, de behuizing is stevig en de kabels zijn lekker lang. Het installeren is een kwestie van de Iris neerzetten, de voeding aansluiten en de usb-stekker in de laptop of computer stoppen. Daarna kun je hem bij Microsoft Teams meteen instellen als camera en ook selecteren bij de audio-apparaten. Je hoeft dus niet eerst nog een app of drivers te installeren, de Iris is meteen klaar voor gebruik. Voor een permanente opstelling wordt een wandsteun meegeleverd.

Het beeld is lekker scherp, maar zorg wel voor voldoende verlichting. Op de afstandsbediening zit een knop voor een groter dynamisch bereik en dat hadden we eigenlijk altijd aanstaan. Met de afstandsbediening kun je het videobeeld, de microfoon en het geluid afzonderlijk even uitschakelen als dat nodig is. Het volume dat de Iris kan produceren is voor de meeste vergaderruimtes ruim voldoende.

Trust Iris beugel

Met de handige beugel kun je de Trust Iris zowel neerzetten als ophangen.

Met de Manual-mode kun je met de cursortoetsen het beeld zelf richten en inzoomen. Met de Participant-mode probeert de Iris alle deelnemers zo goed mogelijk in beeld te krijgen, en met de Speaker-mode wordt het beeld automatisch gericht op degene die op dat moment aan het praten is. Bij een vaste opstelling, waarbij je de vergaderopstelling koppelt aan een eigen Teams-account, kun je met de afstandsbediening een gesprek aannemen en weer verbreken. De kleur van de led-ring geeft de status weer. Is hij wit, dan is de Iris in gebruik, en is hij rood, dan is de microfoon gedempt.

Voor een vergadering met twee of drie personen aan een tafel werkt de Trust Iris prima, de automatische volgmodus werkt dan goed en ook de verstaanbaarheid is in orde. Met meer mensen tegelijk op een wat grotere afstand is de extra microfoon wel aan te raden. Hoewel de Iris vooral bedoeld is voor kantooromgevingen, kun je hem net zo goed in de woonkamer onder de tv met het hele gezin gebruiken als in een vergaderkamer.

Is de Trust Iris wat jou betreft de winnaar van 2021 in deze categorie?

Stem mee met de c’t lezers-awards en maak kans op prachtige prijzen!

Deel dit artikel

Lees ook

Verrijk je IT-kennis met elke editie van c’t magazine dankzij deze aanbieding

Met c’t krijg je onafhankelijke IT-informatie om je kennis up-to-date te houden en je er verder in te verdiepen. We geven je inzicht in nieuwe ontwikk...

Hackers misbruiken o.a. Hyper-V beveiligingslekken in Windows

Momenteel maken hackers gebruik van twee beveiligingslekken in verschillende versies van Windows en Windows Server. Daarnaast zijn nog twee andere kwe...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er