Uitgelicht: gamen op Linux

Noud van Kruysbergen
0

Linux heeft op gamegebied inmiddels veel meer te bieden dan simpele spelletjes als Tetris en Tuxracer. Op dit moment draaien ook steeds meer grote titels uit allerlei genres op het open besturingssysteem. Tijd voor een overzicht.

De laatste jaren zijn veel indiegames en een flink aantal top-3D-games van gerenommeerde studio’s ook voor Linux uitgebracht. Doordat game-engines als Unity, Unreal Engine 4 en de CryEngine inmiddels ondersteuning bieden voor Linux, wordt het voor ontwikkelaars makkelijker om games voor dat platform uit te brengen.

De basis voor de meeste Linux-games is het gameplatform Steam van Valve, dat voor Linux beschikbaar is geworden. Het Steam-platform heeft veel nadelen, waaronder DRM, maar maakt het downloaden, installeren en starten van games bij Linux een stuk makkelijker. Updates worden automatisch binnengehaald en uitgevoerd. De keuze aan games voor Linux is enorm groot en er zijn veel genres vertegenwoordigd. In c’t 11/2016 noemen we een aantal opvallende games die sinds vorig jaar voor Linux beschikbaar zijn gekomen.

Valve’s eigen games

Valve heeft alle eigen spellen die sinds de Steam-client voor Linux in februari 2013 beschikbaar kwam naar Linux geport, waaronder Team Fortress 2, Half-Life 2, Counter-Strike: Source, Portal, Day of Defeat:Source, Left 4 Dead 2 en Counter-Strike: Global Offensive. Officieel ondersteunt de Steam-client voor Linux alleen Ubuntu, maar de meeste distributies hebben een installer. Dankzij Steam Play kun je veel spellen op alle beschikbare platformen spelen zonder dat je ze opnieuw hoeft te kopen. Bij multiplayergames kun je in het algemeen samen gamen en maakt het niet uit welk besturingssysteem je gebruikt.

Behalve Steam zijn er ook andere bronnen met games voor Linux. Daar kun je in c’t 11/2016 vanaf pagina 126 meer over lezen.

games

In de mooie 3D-game Bioshock Infinite vecht je je een weg door een stad uit de jaren twintig die boven de wolken zweeft.

 

Meer over

Gaming

Deel dit artikel

Lees ook

Google Stadia: cloud-gaming via de browser op elk apparaat

Met een klik op een link een nieuwe game starten in 4K-resolutie met 60 fps: zo gaan we binnenkort gamen via Google Stadia, het cloudgebaseerde gamepl...

Consument benadeeld door onduidelijkheid vrije routerkeuze

De consument trekt aan het kortste eind door de discussie over definities bij het recht op vrije routerkeuze. Wat is nu eigenlijk het probleem en waar...

0 Praat mee

avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er