De nieuwe mobiele processors uit de AMD Ryzen-familie zullen geen ondersteuning bieden voor Windows 10 waardoor het niet mogelijk zal zijn om dit besturingssysteem te laten draaien. Hiermee anticipeert AMD op het einde van de ondersteuning door Microsoft voor deze versie van Windows.
Geen Windows 10-stuurprogramma’s voor Zen 5
AMD heeft bekend gemaakt dat zij geen Windows 10-stuurprogramma’s meer uit zullen brengen voor de aankomende generatie laptopprocessors met Zen 5-technologie. Deze processors zullen binnen de Microsoft-wereld alleen met Windows 11 werken.
Op de hoogte blijven van al het Windows-nieuws?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Ondersteuning alleen voor Windows 11
Een Lenovo-medewerker meldde op het Chinese Weibo-platform dat de Strix Point-processorfamilie, de opvolger van de vorige Ryzen 8040/8045 oftewel Hawk Point, alleen Windows 11 zal ondersteunen. Hij vermeldde terloops de aflopende ondersteuning voor Windows 10 terwijl hij sprak over de prestatieverbetering per klokcyclus (IPC).
Focussen op AI-mogelijkheden
AMD richt zich blijkbaar op de AI-mogelijkheden van de geïntegreerde Ryzen AI-eenheid in de Phoenix Point-processors. Asus heeft al aangegeven dat AMD het naamgevingsschema dienovereenkomstig aanpast. Het volgende topmodel zal Ryzen AI 9 HX 170 heten. Het blijft de vraag hoe AMD dit zal aanpakken met de volgende desktopprocessors, ook wel Granite Ridge genoemd, die waarschijnlijk ook een AI-eenheid krijgen en dus zonder Windows 10-ondersteuning kunnen verschijnen.
AMD vertrouwt sterk op de Windows-integratie van Microsoft voor zijn AI-functies, die exclusief bij Copilot in Windows 11 beschikbaar zijn. Gebruikers zullen een intelligente tekstzoekfunctie en een AI-beeldgenerator krijgen. Ondanks het wijdverbreide gebruik van Windows 10, verliest dit systeem daardoor zijn belang voor hardwarefabrikanten.
Vooruitlopen op Microsoft
Op 14 oktober 2025 brengt Microsoft de laatste beveiligingsupdates voor Windows 10 uit, waarmee het tijdperk van dit besturingssysteem eindigt. AMD loopt eigenlijk een jaar voor op de plannen van Microsoft door nu al geen ondersteuning voor Windows 10 meer te bieden voor de nieuwe processors.
Reële prestatieverbeteringen
Met betrekking tot de toegenomen rekenkracht per klokcyclus van AMD’s Zen 5 cpu’s temperde de Lenovo-medewerker de verwachtingen. Eerder circuleerden waarden tot 40 procent, maar deze hebben waarschijnlijk betrekking op individuele rekenoperaties en weerspiegelen niet de dagelijkse prestaties. 10 procent is realistischer, met iets hogere waarden in de populaire renderingbenchmark Cinebench.
Tot slot
Het is overigens nog niet bekend of Intel ook deze trend zal gaan volgen. Dat zal nog een kwestie van afwachten zijn maar het zou ons in ieder geval niet verbazen als zij dezelfde stap zouden maken als dat AMD doet.
Op de hoogte blijven van al het Windows-nieuws?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief: