Een iets andere IFA 2020

Daniel Dupré
0

Inhoudsopgave

  Inleiding

  Begin september vond in Berlijn de jaarlijkse consumentenelektronicabeurs IFA plaats. Voor de ingang van het beursterrein praalde het grote IFA-logo en de kleurrijke vlaggen, maar waar normaal de mensenmassa zich staat te verdringen om naar binnen te mogen, was het plein nu leeg.

  Hoewel de IFA dit jaar wel door ging, was in verband met corona de aanpak radicaal anders. Geen drommen mensen die zich om talloze stands scharen, maar drie beurshallen waarbij in een keynotes en perspresentaties werden gehouden, een hal met het innovatieplatform SHIFT Mobility meets IFA Next en IFA Retail & Business, de ruimte voor handelaren. Per zaal mochten er maximaal 1000 mensen aanwezig zijn. Enkele bedrijven hadden relatief bescheiden stands, waar de bezoekers van de IFA konden gaan kijken.

  Groots uitpakken

  Het Chinese Huawei, dat ondanks – of wellicht dankzij – de Amerikaanse boycot had flink uitgepakt met een grote stand. Wel waren er met name apparaten te zien die al langere tijd op de markt zijn. De Mate 40, waarvan verwacht werd dat hij in oktober zou verschijnen, zal iets worden uitgesteld en in november pas verkrijgbaar zijn.

  Van de weinige stands die er dit jaar op de IFA waren, was de stand van Huawei de grootste.

  Er waren geen televisies of luidsprekers in de hal, geen wasmachines, en ook geen presentaties van chef-koks in elegante hightech keukens. In plaats daarvan waren er vooral mobiele telefoons, fitnesstracks en luchtreinigers.

  Deze waren dan ook volop aanwezig. Veel fabrikanten hebben hun nieuwe producten gericht op de gebruiker tijdens de coronapandemie: work@home, entertain@home, eat@home, cocooning en fitness domineren het aanbod. De industrie heeft zich gestort op maskers, luchtreinigers, apparatuur voor thuiskantoren en sensoren voor het verzamelen van lichaamsgegevens.

  In een twee hal, de zogenaamde City Cube, vonden de IFA Next en IFA Shift plaats. Daar waren wel de herkenbare stands van allerlei start-ups, Chinese micro-ondernemers op zoek naar distributiepartners en kleinere Europese bedrijven te vinden.

  In de City Cube was ook een podium waarop start-ups vier minuten kregen om hun bedrijfsideeën aan een jury te presenteren. Elke avond werden de winnaars van de dag gekozen. Een interessant format dat eigenlijk meer aandacht verdient dan de IFA dit jaar kon geven. Jammer.

  In de City Cube konden start-upbedrijven in vier minuten tijd hun nieuwe concepten voor een jury presenteren. Aan het einde van elke beursdag werd een dagwinnaar uitgeroepen.

  Fabrikanten zoals LG, stelden geen producten tentoon maar waren ter plaatse om dealers te ontmoeten. De deals werden verzegeld voor het kerstbedrijf. IFA is van oudsher een zogenaamde orderbeurs, waar kopers van de grote winkelketens fabrikanten ontmoeten om hun apparaten te bekijken en te bestellen zodat ze rond de feestdagen in de winkels liggen. Natuurlijk worden dergelijke deals op voorhand voorbereid, maar in Berlijn gaat het om de persoonlijke ontmoeting. Verschillende fabrikanten verzekerden dat in dit opzicht de IFA ook dit jaar weer een compleet succes was.

  Beam me up

  De persconferenties die de grote fabrikanten gaven waren in de meeste gevallen te lang, ook voor degenen die er live bij konden zijn – laat staan voor de deelnemers die het thuis streamden (alle conferenties werden live gestreamd). De bazen van grote bedrijven waren er niet bij, maar werden via video in de conferentie gebracht, wat altijd een tikje saaier is. Grote uitzondering hierop was de opmerkelijke persconferentie van LG.

  Waar vorig jaar LG ook al opviel met een gigantische muur van gebogen beeldschermen bij de ingang van hun expositieruimte, werd dit jaar CTO Dr. I. D. Park als een soort hologram live naar de hal gebeamd. Hiervoor had LG een grote zwarte doos op het podium geplaatst. Via deze gecontroleerde donkere achtergrond kon het levensgrote 3D-beeld van de CTO worden geprojecteerd. Daarmee lukte het LG in ieder geval direct de volledige aandacht van de aanwezige journalisten te trekken.

  LG toonde in zijn perspresentatie dat het ook anders kan: CEO Jong-seok Park van LG werd als 3d-hologram geprojecteerd.

  Park legde uit hoe het Koreaanse bedrijf op de pandemie reageerde: met allerlei producten voor het leven tijdens corona. LG heeft zijn slagzin daarvoor een tikje aangepast: ‘Life’s Good from Home’. Naast de presentatie van Park, toonde LG via een virtuele exhibitie zijn nieuwe producten aan.

  Zo kondigde LG zijn PuriCare aan, een draagbare luchtreiniger. Voor kantoren en ziekenhuizen zijn er IR-thermische camera’s die onmiddellijk detecteren of iemand in de kamer een verhoogde temperatuur heeft. Diverse slimme huishoudelijke apparaten en robots moeten het werk thuis makkelijker maken. Met het LG ThinQ-platform kunnen gebruikers via een app alle slimme apparaten in huis aansturen. Of andere apparaten dan die van LG worden herkend staat nog even open.

  Uiteraard mochten de OLED-tv’s van LG niet missen. De nieuwe modellen hebben een nieuwe Alpha-9 processor die voor een perfecte beeldoptimalisatie van alle inkomende videosignalen moet zorgen. Ook ondersteunen ze de zogenaamde Filmmaker-modus, die alle optimalisaties uitschakelt en ervoor zorgt dat de kijkers de inhoud precies zo te zien krijgt zoals de regisseur het bedoeld heeft.

   

  Mobiele brigade

  Op gebied van pc’s en laptops was met name de intrede van Intels nieuwe elfde generatie Tiger Lake Core i-processors voor laptops groot nieuws. De cpu is ontwikkeld voor lichte laptops en zijn voorzien van geïntegreerde en relatief krachtige Xe-graphics.

  Zo presenteerde Lenovo op de IFA zijn serie nieuwe 14-inch Yoga 9i en Yoga Slim 9i laptops waar de nieuwe cpu in zit. Die laatste is een klassieke laptop, terwijl de Yoga 9i een scharnier aan het touchscherm heeft waarmee je dat kunt omklappen zodat je het apparaat als tablet kunt gebruiken. De achterzijde van het scherm van de Yoga Slim is met leer bekleed en de polssteun is een doorlopende reep glas, waarin het touchpad-gedeelte optisch is gemarkeerd. Enkele modellen van de Yoga 9i zullen ook deze leer/glas-delen hebben.

  Lenovo Yoga 9i

  De met leer beklede Yoga 9i van Lenovo. (Bron: Lenovo)

  Asus pakt eveneens uit met een reeks Tiger Lake-modellen. Zo voorziet het bedrijf onder andere nieuwe versies van zijn ZenBooks, VivoBooks en ExpertBooks van deze cpu. De ZenBook Flip S en 13 hebben een 360 scharnier om ze als tablet te kunnen gebruiken. Enkele van deze modellen zijn bovendien van een 4K oled-scherm voorzien, die je ook met een stylus kunt bedienen. De nieuwe ZenBook S is een gewone laptop, maar krijgt wel een 3:2-beeldverhouding, wat prettig werken is. Voor wie op zoek is naar een lichtgewicht-apparaat, zijn de ExpertBook B9 (900 gram) of de ZenBook 14 (1 kilo) interessant.

  Asus 11 gen Intel Core i cpu

  De nieuwe serie laptops van Asus zijn voorzien met de 11e generatie Intel Core-processors en Intels Iris Xe graphics. (Bron: Asus)

  Ook MSI heeft een serie nieuwe laptops gepresenteerd, en daarvoor zelfs een nieuwe modellijn compleet met nieuw logo in het leven geroepen. De Summit-serie bestaat uit twee 14 inch en twee 15 inchmodellen, en een 13 inch hybrid met omklapscherm een touchscreen. De laptops hebben eveneens de nieuwe Tiger Lake-cpu’s en ze zijn voorzien van TPM-modules en ondersteuning van Microsoft AutoPilot voor het beheer in bedrijfsomgevingen. Buiten de nieuwe Summit-serie verschijnt er ook een nieuwe MSI Prestige 14, die aan Intels Athena 2.0-vereisten voldoet. Het apparaat weegt maar 1,3 kg, is 16 millimeter dik en moet tot 12 uur meegaan. Daarnaast wil MSI ook nieuwe laptops uitbrengen in de Prestige 15 en Modern 14 en 15-series die ook van Intel Tiger Lake cpu’s zijn voorzien.

  MSI Summit

  MSI plaats ook de elfde generatie Intel mobiele cpu’s in zijn nieuwe serie Summit-laptops, met een speciaal ontworpen logo. (Bron: MSI)

  Afwezig

  Grote afwezige op de IFA was Samsung. Waar het Koreaanse bedrijf vorig jaar nog een volledige hal voor zichzelf had, werd dit jaar in verband met corona besloten niet zo groot uit te pakken. In plaats daarvan heeft het bedrijf een reeks nieuwe producten gepresenteerd op zijn eigen virtuele ‘Life Unstoppable’-evenement.

  Samsung speelt in op het thuisblijven en gaat vol voor home entertainment. Het bedrijf kondigde de The Premiere tijdens het event aan, een 4K laserbeamer die je op korte afstand tot de muur waarop hij projecteert plaatst. Daarnaast is er ook een serie nieuwe 8K QLED-tv’s aangekondigd en een reeks nieuwe huishoudelijke apparaten.

   

  Samsung The Premiere LSP9T

  The Premiere LSP9T van Samsung toont op een afstand van 24 cm tot de muur een beeld van maximaal 130 inch. (Bron: Samsung)

   

  Het interessantste nieuws voor smartphone-fans in aanloop naar de IFA was wellicht de Galaxy Fold Z 2, de tweede editie van Samsungs opvouwbare smartphone. Daarnaast heeft het bedrijf ook de Galaxy Watch 3 smartwatch, de Note 20 phablet en de Galaxy Tab A7 uitgebracht.

  Toekomst

  Hoe de IFA er volgend jaar uit zal zien, moeten we afwachten. Als er tegen eind maart volgend jaar nog geen veranderingen in zicht zijn – een vaccin, aanzienlijk lagere infectiecijfers etc. – zal het krap worden voor IFA 2021. Aan het eind van het boekjaar moeten bedrijven hun begrotingen voor het jaar bepalen. En als de grote spelers in de industrie dan liever geld besparen – de aanwezigheid op dergelijke beurzen kost miljoenen – dan komt er mogelijk ook geen grote IFA in 2021.

  Het beursbedrijf wil voor deze situatie al voorzorgsmaatregelen treffen. Op het slotevenement kondigde IFA-baas Jens Heithecker aan dat er volgend jaar weer een normale IFA zal zijn, 60 procent van de tentoonstellingsruimte is al geboekt. Dit jaar kwamen 6100 bezoekers naar het beursterrein, vorig jaar trok de IFA bijna 250.000 mensen. Maar 78.000 mensen volgden het nu online. Dus ondanks alle tegenslagen kan IFA 2020 waarschijnlijk toch worden omschreven als een succesvol experiment.

  (Ulrike Kuhlmann/Daniel Dupré)

  Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

   

   

   

  Meer nieuws lees je in c't 05/2024

  Meer over

  Hardware

  Deel dit artikel

  Daniel Dupré
  Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

  Lees ook

  IFA 2019: wat de c’t-redactie opviel

  De tv-fabrikanten bieden steeds grotere apparaten met een steeds betere uitrusting om de verkoop te stimuleren. Daarbij staat 8K centraal. Voor wie he...

  IFA 2019: het voordeel van 8K-tv

  De tv-fabrikanten bieden steeds grotere apparaten met een steeds betere uitrusting om de verkoop te stimuleren. Daarbij staat 8K centraal. Voor wie he...

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er