Op zaterdag 29 oktober vond DojoCon NL 2022 plaats. Die werd georganiseerd door CoderDojo Nederland. Op DojoCon konden CoderDojo-vrijwilligers uit Nederland, België en daarbuiten elkaar ontmoeten om ervaringen uit te wisselen en nieuwe ideeën en inspiratie op te doen. We namen een kijkje in de Nieuwe Bibliotheek in Almere.
Na een online versie in 2021 vanwege corona, was dit weer de eerste ‘gewone’ editie van DojoCon sinds de bijeenkomst in 2019 in Breda.
CoderDojo is opgericht in 2011 in Dublin. Met als doel om jongeren tot 18 jaar (gratis) te leren programmeren. Via los opererende groepen – de zogeheten dojo’s – organiseren vrijwilligers (champions) bijeenkomsten in lokale bibliotheken en buurthuizen. Daar kunnen kinderen met behulp van materiaal dat door CoderDojo kan worden geleverd spelenderwijs leren programmeren. Inmiddels kent CoderDojo een groeiende internationale community die kennis delen en plaatselijke Dojo’s ondersteunen.
De dag in Almere had dan ook zeker een internationaal tintje. Na een inleidend woordje door voorzitter Sanneke van der Meer werd de dag geopend met een keynote door Manos Zeakis van CoderDojo Griekenland. Hij werd via een videoverbinding bijgestaan door Nadia Al Aboody uit Irak. Zij vertelden over de ontwikkelingen in hun respectievelijke landen en de problemen die ze de afgelopen twee jaar ondervonden door de coronapandemie.
Astro Pi
Maar vooral over de AstroPi. Via dat bijzondere project kunnen deelnemers van CoderDojo hun afbeeldingen of wetenschappelijke experimenten sturen naar enkele speciale Raspberry Pi’s in het International Space Station ISS. Via het Astro Pi-project was het mogelijk dat kinderen uit Griekenland en Irak konden samenwerken. Het aantal deelnemende kinderen uit Irak was daarbij groter dan dat uit Griekenland. Maar door de 50%-regel moest minstens de helft van de deelnemers uit een ESA-land komen.
De eerste twee Raspberry Pi’s – Ed en Izzy – werden in 2015 naar het ISS gestuurd. Zij zijn eind 2021 vervangen door twee nieuwe. Manos en Nadia wisten de nieuwe namen te onthullen die de kinderen aan de Raspberry Pi’s hebben gegeven: Marie Curie en Nikola Tesla.

Manos Zeakis en Nadia Al Aboody vertelden over hun ervaringen met het Astro Pi-project.
Rondje workshops
Gedurende de dag waren er op verschillende locaties in de Nieuwe Bibliotheek allerlei workshops waar de aanwezigen aan deelnamen. Zo was er een presentatie over de populaire micro:bit-microcomputer met enkele projecten die je er op kunt uitvoeren. Ook was er een workshop met de MIT App Inventor. Het doel is om jongeren aan te sporen om technologie niet alleen te consumeren, maar er ook mee te creëren . De CoderDojo Kennemerwaard toonde hoe je Lego Mindstorms kunt gebruiken om teamwork te bevorderen.
Bill Liao, medeoprichter CoderDojo
In de middag na de lunch was er het verhaal van Bill Liao, medeoprichter van CoderDojo. Hij is van Aziatisch-Australische afkomst en leeft en werkt in Ierland. Daar heeft hij samen met James Whelton in 2011 CoderDojo opgericht. Hoewel hij daar primair in zijn rol als investeerder bij betrokken was, is Bill een enthousiast maar ook kritisch en technisch onderlegde gebruiker van technologie. Zijn primaire motivatie om CoderDojo mee op te richten komt voort uit de het streven om kinderen al jong te leren programmeren.

CoderDojo-medeoprichter Bill Liao vertelde over zijn betrokkenheid bij CoderDojo en het belang van het leren programmeren voor kinderen en jongeren.
Bill wist een goed verhaal neer te zetten. Hij was daarnaast lyrisch over de Steam Deck. Hij omschreef die handheld gameconsole als de meest betaalbare en krachtigste grafische computer die er is.
Geslaagde dag
Na zijn speech was het tijd voor een groepsfoto, twee nieuwe rondes workshops en ter afsluiting een gezellige borrel. DojoCon 2022 was een geslaagde en leerzame gelegenheid. Het was perfect georganiseerd door de enthousiaste vrijwilligers van dit bijzondere initiatief. Hopelijk kan volgend jaar het tienjarig bestaan van CoderDojo Nederland op een vergelijkbare manier gevierd worden.