De redactie van c’t magazine was op DojoCon NL 2019

Noud van Kruysbergen
0

DojoCon NL was de eerste landelijke bijeenkomst waar Nederlandse CoderDojo-vrijwilligers elkaar konden ontmoeten. De redactie van c’t magazine was erbij.

Op zaterdag 2 november 2019 was in Breda de eerste DojoCon NL. De bedoeling van dit evenement was dat de CoderDojo-vrijwilligers uit het hele land elkaar zouden kunnen ontmoeten. En ervaringen konden uitwisselen, en mee konden aan workshops om inspiratie op te doen.

CoderDojo en c’t magazine hebben gezamenlijk Maker Magazine uitgebracht om projecten uit te wisselen. En om wat meer achtergrondinformatie over de organisatie te geven en de achterliggende filosofie te verduidelijken. Dus toog de c’t-redactie met een stapel Maker Magazines naar Podium Bloos. Die werden bij DojoCon tegen inlevering van de flyer uit de goodiebag aan de deelnemers uitgedeeld.

De dag werd geopend door Christian Vermeulen, voorzitter van CoderDojo NL. Hij gaf uitleg over de uitgangspunten van CoderDojo. En wat zijn drijfveren zijn om daar aan bij te dragen. Het hoofddoel is simpelweg gezegd kinderen leren programmeren. Maar dat dan wel in een sociale, gezamenlijke context.

Workshops

Bij de workshopronde die daarna volgde was onder meer ervaring op te doen met een VR-workshop, Leaphy, Micro:Bit en JavaScript. Ook vertelde Josh Hellier van de overkoepelende CoderDojo Foundation bij een sessie wat over de mogelijkheden voor vrijwilligers om ondersteuning te krijgen.

Onder meer in de vorm van de Facilitator’s Guide voor het trainen van mentoren en champions. Sanneke van der Meer van CoderDojo NL is bezig met het vertalen daarvan in het Nederlands. Uit de gesprekken die wij die dag hadden met de verschillende Dojo-vrijwilligers bleek dat de stap van die ‘papieren’ ondersteuning naar de praktijk nog een grote is, en dat daar nog winst te halen valt binnen de CoderDojo-organisatie. En dat moet mogelijk zijn zonder de onafhankelijkheid en zelfstandigheid van de afzonderlijke Dojo’s aan te tasten.

De aansluitende keynote van Ton Zijlstra had als belangrijkste insteek dat iedereen zijn opgedane kennis zou moeten delen om anderen daar kennis van te laten nemen. Hoe futiel in zijn of haar ogen wellicht dan ook. Een groot pleidooi voor open source en open data.

Middagprogramma

Tijd voor de lunch. Slechts één redacteur die iedere middag een boterham met Nutella wegwerkt miste een enkel ingrediënt. Daarna ging het programma verder met de keynote van Felienne Hermans, universitair hoofddocent bij de Universiteit van Leiden bij het Institute of Advanced Computer Science.

Zij vertelde enthousiast over hoe je kinderen het beste kunt leren programmeren. Het blijkt dat de methode om zo min mogelijk te vertellen en de kinderen zoveel mogelijk de kans te geven zelf dingen te ontdekken wat op zijn retour is, en dat het constructivisme van Piaget weer in opmars is om kinderen een duidelijke instructie te geven en dan te laten oefenen.

Voor veel vrijwilligers zal dat een zegen en een vloek zijn geweest om te horen, want dat betekent zij workshops met meer structuur mogen aanbieden, en minder de boel maar de vrije loop hoeven te laten, maar ook dat zij die workshops dan wel moeten samenstellen en uitvoeren.

Foto en borrel

De middagronde met workshopsessie daarna werd centraal afgesloten met een groepsfoto, waarna tijdens de afsluitende borrel met roulerende bitterballen de dag geëvalueerd werd en er onderlinge afspraken gemaakt werden om toch vooral eens bij elkaar te gaan kijken. En zeker dat laatste was het doel van deze dag.

In de pauzes en tussen de sessies door werd er driftig gebruik gemaakt van de mogelijkheid Maker Magazine en een gratis c’t op te halen. De reacties waren zeer positief, en zeker al degenen die een bijdrage hadden geleverd vonden het heel leuk hun project nu in een blad te zien staan. Dat smaakt aan beide kanten zeker naar meer.

Zowel deelnemers en organisatie kijken dan ook terug op een succesvolle dag, en een DojoCON NL 2020 lijkt volgens iedereen dan ook een logisch vervolg.

 

Meer maker-nieuws vind je in Maker Magazine

Meer over

CoderDojo

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Maak kinderen bewust van de gevaren van internet met HackShield

De kinderen van nu groeien op met internet als iets vanzelfsprekends. Maar net zoals ze bij het leren fietsten rekening moeten leren houden met allerl...

CoderDojo organiseert landelijke community-dag

CoderDojo is al een aantal jaren bezig met het opzetten van lokale clubs om jongeren aan het programmeren te krijgen. Er komt nu een dag om de vrijwil...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er