Cryptovaluta – koers en concept

Blog
0

Cryptovaluta

Hoewel er nu meer dan 4000 verschillende crypto­valuta zijn, is bitcoin de bekendste en met een marktkapitalisatie van meer dan 900 miljard euro ook veruit de belangrijkste. Bitcoin (BTC) werd gelanceerd in 2009, kort na de financiële crisis van 2008. Het werd vooral gezien als een spannende tegenhanger voor de (centraal) gereguleerde ­valuta, het is namelijk ontworpen om te werken zonder garantstellingen zoals centrale banken en overheidsinstellingen. Het vervangt het vertrouwen in banken en handelspartners door cryptoalgoritmen en legt alle macht (maar ook alle verantwoordelijkheid) in handen van de eigenaars.

Koers

De scherpe, snelle en onvoorspelbare schommelingen van cryptovaluta ofwel de hoge volatiliteit van de prijzen vormen ook een aanzienlijk risico dat kleine beleggers niet kunnen beïnvloeden. Bitcoin en andere cryptovaluta hebben meerdere keren historische hoogtepunten bereikt.

Bitcoinkoers sinds 2013

 

Om goed op de hoogte te blijven is het aan te bevelen om de schommelingen van de Bitcoin koers constant te volgen. Zolang de koers gemiddeld stijgt, wordt het koersrisico vaak onderschat. Wie echter gaat speculeren wanneer de prijs hoog is, moet hopen dat de stijgingen door blijven gaan. Dit geldt ook voor gelukszoekers die er hardware voor kopen of deelnemen aan minen. Als de prijs van de desbetreffende cryptovaluta zo sterk daalt dat de kosten van elektriciteit het minen onrendabel maken, verliest ook de mininghardware zijn waarde.

Ontwikkeling

Niemand kan op betrouwbare wijze de verdere prijsontwikkeling voorspellen. Sommigen beweren dat het toenemende gebruik van bitcoin als betaalmiddel de prijs stabiliseert. Maar het blijkt dat het ook om speculatieve investeringen gaat (gokken). De prijzen stijgen onder meer door het nulrentebeleid van de industrielanden met een hoge schuldenlast en dankzij de (Corona-)steun, die veel investeerders goedkoop geld verschaft dat ze in risicovolle beleggingsvormen stoppen. Een prijsstijging heeft ook een duidelijk zelf­versterkend element, dan haken er nog meer beleggers aan uit angst een goede deal mis te lopen. Hebzucht en angst zijn echter geen goede raadgevers.

Fascinerend concept

Cryptovaluta is een fascinerend concept, maar wel met enorme valkuilen. Hoewel het gemakkelijk is om te beginnen, is het ook erg eenvoudig om fatale fouten te maken. De beginselen van anonimiteit en persoonlijke verantwoordelijkheid betekenen dat onjuiste boekingen niet kunnen worden gecorrigeerd, wachtwoorden niet zijn te resetten en fraudeurs moeilijk te betrappen zijn. Veel ervaringen uit de echte (geld)wereld zijn dan ook niet van toepassing op bitcoin en andere cryptovaluta.

Deel dit artikel

Lees ook

Reserveer nu: De complete gids voor Windows 11

Wil je alles weten over de nieuwe mogelijkheden van Windows 11? In deze herziene speciale editie ontdek je de nieuwste functies.

Gnome 44 release: nieuwe versie maar wel zonder GTK3

Met de release van Gnome 44 is er een nieuwe versie van de gratis Linux-desktopomgeving uitgebracht, waarin belangrijke innovaties zijn doorgevoerd. Z...

0 Praat mee