Wat veroorzaakt de koersrecords van Bitcoin?

Noud van Kruysbergen
0

Nog net voor het twaalfjarig bestaan schoot de Bitcoin-wisselkoers omhoog en bereikte een nieuw record van 30.000 euro. De stijgende prijs zorgde voor een gevaarlijke angst onder speculanten om een vermeende goede kans te missen.

Toen Satoshi Nakamoto op 9 januari 2009 het Genesis-blok van de Bitcoin-blokketen publiceerde en in het bezit kwam van een aantal Bitcoins die een huidige marktwaarde van meer dan een miljoen euro, kon niemand de huidige stijgende koers voorspellen. Rond de afgelopen jaarwisseling klom het naar een nieuwe recordhoogte van meer dan 30.000 euro en leek het maar één kant op te kunnen – verder naar boven.

De belangrijkste trigger voor de koersstijging was de geplande introductie van Bitcoin, Bitcoin Cash, Litecoin en Ethereum als betaalmiddel bij PayPal, want dat betekende dat ze serieus werden genomen. PayPal CEO Dan Schulman zei ter gelegenheid van de introductie dat ze het begrip van de gebruikers willen vergroten, evenals de acceptatie van cryptovaluta.

Op dezelfde dag begon Bitcoin te stijgen, waarbij de prijs de twee maanden erna steeg van 10.000 euro naar meer dan 25.000.

Bitcoin opgesloten

In het begin mochten alleen Amerikaanse klanten Bitcoin en aanverwanten gebruiken en alleen binnen een gesloten valutasysteem, wat praktisch niets te maken heeft met de genoemde cryptocurrency’s. PayPal maakt het daardoor heel makkelijk om ermee te speculeren – maar je kunt er niet mee betalen.

Volgens PayPal hebben klanten alleen de mogelijkheid om Bitcoins te kopen bij PayPal, ze op te slaan op hun PayPal-rekening en ze terug te verkopen aan PayPal. Het is niet mogelijk om Bitcoins naar iemand anders te sturen, Bitcoins te ontvangen of in Bitcoin te betalen – betalingen worden altijd gedaan in echte valuta, tegen de wisselkoersen die door PayPal zijn ingesteld en natuurlijk tegen de door PayPal vastgestelde transactiekosten.

De Bitcoins van PayPal-klanten zijn puur boekhoudkundige activa, de klant krijgt niet eens een Bitcoin-adres. Het enige wat je kunt doen is wedden op stijgende prijzen – dat is alles waar de cryptowallet van PayPal goed voor is. Of PayPal zelf Bitcoins voor klanten verwerft, is niet te achterhalen, zelfs niet in de anders zo alwetende blockchain. Desalniettemin heeft de loutere vermelding van Bitcoin door PayPal op 21 oktober 2020 de koersexplosie aangestoken.

Last-minute paniek

De extreme stijging van de prijs vanaf medio december, van ongeveer 15.000 euro tot meer dan 25.000 euro, was waarschijnlijk te wijten aan speculanten die bang werden om een kans te missen – the fear of missing out.

Dat beperkte zich niet tot Bitcoin, tegelijkertijd stegen de prijzen van altcoins ook aanzienlijk. Ethereum kwam bijvoorbeeld weer dicht bij het historische hoogtepunt van meer dan 1000 dollar, en de prijzen van Bitcoin Cash en Litecoin stegen de afgelopen weken ook met meer dan 50 procent.

De waarde van de Bitcoin steeg boven de 30.000 euro door de bestorming van het Capitool in Washington D.C. door aanhangers van Donald Trump op 6 januari. Toen de menigte de Amerikaanse Senaat en de kamers van het Huis van Afgevaardigden binnenviel, steeg de koers in slechts zes uur van 34.500 dollar tot meer dan 37.500 dollar.

Maar het is onwaarschijnlijk dat de koers van de cryptovaluta permanent op dat niveau zal blijven. Door het maken van winst zal de koers vroeg of laat weer dalen, waardoor speculanten vrezen dat ze ook nu de boot weer zullen missen – wat de prijs nog verder zal drukken en nog meer investeerders onder druk zal zetten om snel te verkopen voordat de verliezen te groot worden.

Dat was ook het geval bij de koersschommelingen begin 2014 en begin 2018. Bitcoin en andere cryptocurrency’s blijven dan ook zeer speculatieve investeringen.

De coronapandemie leidde voor Bitcoin medio maart 2020 tot een verlies van bijna 50 procent. Het duurde zes maanden voordat de prijs zich herstelde. De aankondiging van Paypal op 21 oktober 2020 dat het Bitcoins en andere cryptocurrency’s in de toekomst zou toestaan, leidde tot een echte koersexplosie.

Mirko Dölle en Noud van Kruysbergen

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Uitgebreide achtergrondinfo lees je op je gemak in c't 06/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Met deze Odido aanbieding ontvang je tot tien maanden lang dikke korting

Ben je op zoek naar manieren om te besparen op internet en tv? Of het nu gaat om het vinden van een voordelig abonnement of vanwege een recente verhui...

Verrijk je IT-kennis met elke editie van c’t magazine dankzij deze aanbieding

Met c’t krijg je onafhankelijke IT-informatie om je kennis up-to-date te houden en je er verder in te verdiepen. We geven je inzicht in nieuwe ontwikk...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er