AMD Zen 3-architectuur verhoogt prestaties met 20 procent

Daniel Dupré
0

De komende generatie processors van AMD met Zen 3-architectuur zal naar verluidt de prestaties van de cpu een flinke boost geven ondanks het gelijke aantal kernen.

Optimalisaties in het chipontwerp zullen volgens deze methode zorgen tot ongeveer 15 procent hogere prestaties per klokcyclus (Instructions per Cycle, IPC), en de klokfrequenties zullen ook licht toenemen.

Dit wordt gemeld door de Duitse website Hardwareluxx, die zegt een folie in handen te hebben maar deze niet vrij wil geven om haar bron te beschermen. De 15 procent IPC-verhoging verwijst naar de integer-performance van de aankomende generatie Epyc-processors die de codenaam Milan hebben. In combinatie met een hogere boost zou de rekensnelheid tot 20 procent bij singlethread berekeningen kunnen toenemen. Aangezien AMD meestal dezelfde cpu-chiplets gebruikt voor server- en desktop-cpu’s, zouden Ryzen-processors daar op dezelfde manier profijt van moeten hebben. De integer-performance is belangrijk voor 3D-games.

Al in het najaar van 2019 bevestigde AMD de uitbreiding van een cpu-cluster van vier naar acht rekenkernen, waar games van profiteren die vijf tot acht cpu-kernen gebruiken. De threads hoeven dan niet meer tussen twee kerncomplexen (CCX) heen en weer te springen, wat bij Zen (1) en Zen 2 hogere latency’s veroorzaakt. De L3-cache zou met 32 MB per Zen 3 chiplet gelijk blijven.

(Bron: AMD)

Milan-Epyc-processors met maximaal 32 cpu-kernen zouden bij volle belasting een hogere kloksnelheid bereiken dan de nieuwe 64 kern-cpu’s, vermoedelijk omdat de Thermal Design Power (TDP) daar een remmende factor is. AMD zal de Zen-3 chiplets ook weer met 7-nanometer structuren laten fabriceren door fabrikant TSMC.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

(Mark Mantel/Daniel Dupré)

Meer nieuws lees je in c't magazine 10/2023

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Geen Windows 11 23H2 release, wel update met o.a. Windows 11 Copilot

Vandaag is de dag dat er verwacht werd dat de nieuwe Windows 11 23H2 release zal plaatsvinden. Toch is dit niet het geval: Microsoft brengt vandaag in...

De Philips Hue Matter-ondersteuning is dan eindelijk uitgerold

Enige tijd geleden schreven we nog over waarom de smarthome-standaard Matter niet van de grond komt, maar nu begint het balletje eindelijk te rollen. ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er