Aantal Windows 11 gebruikers nog steeds aanzienlijk lager dan verwacht

Elwin Hodžić
1

In de wereld van Windows-besturingssystemen blijft Windows 10 veruit de meest gebruikte versie, ondanks dat het niet de meest recente versie is. Volgens verschillende onderzoeken blijft het aantal Windows 11 gebruikers behoorlijk achterlopen.

Aantal Windows 11 gebruikers nog steeds aanzienlijk lager dan verwacht

Onderzoek van Statcounter

Uit diverse onderzoeken blijkt dat het besturingssysteem van Microsoft, Windows 11, bijna twee jaar na de release nog steeds achterloopt op Windows 10. Volgens Statcounter draaide in september 2023 ongeveer 23 procent van alle getelde Windows-pc’s op Windows 11, terwijl nog steeds meer dan twee derde (71 procent) was uitgerust met Windows 10, dat al in juli 2015 werd uitgebracht.

Bovendien laten de gegevens van Statcounter geen significante groei zien voor Windows 11. Het aandeel steeg gestaag tot april 2023, maar sindsdien is er sprake van stagnatie. Windows 10 blijft daarentegen stabiel op 71 procent, na een lichte daling van 2 procentpunten in april.

Windows 10 blijft domineren

Het beeld dat wordt geschetst door de cijfers van IT-dienstverlener Lansweeper is nog drastischer. Volgens hun gegevens domineert Windows 10 met iets meer dan 80 procent, terwijl Windows 11 slechts iets meer dan 8 procent haalt. Wel moet erbij vermeld worden dat bij deze telling ook Windows-servers zijn meegenomen.Altijd op de hoogte zijn van alle nieuwtjes over Windows?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Aantal Windows 11 gebruikers volgens Steam

De cijfers van het gamingplatform Steam zijn iets positiever. Volgens de resultaten van een gebruikersenquête draait iets meer dan 38 procent van de Windows-gamers op Windows 11. Windows 10 blijft ook hier aan de top met ongeveer 59 procent. Het is echter te verwachten dat gamers meer belang hechten aan recente hardware dan andere gebruikers. Daarom wordt er sneller overgeschakeld naar een systeem met vooraf geïnstalleerde Windows 11, in vergelijking met bijvoorbeeld kantoorcomputers die door nieuwe apparaten worden vervangen.

Drempel voor de overstap naar Windows 11

Hoewel Windows 11 beschikbaar is als gratis upgrade voor Windows 10-gebruikers, heeft Microsoft met versie 11 de hardware-eisen aanzienlijk verhoogd, waardoor een drempel voor de overstap is ontstaan. Wie niet nieuw koopt, heeft vaak geen mogelijkheid om zijn hardware nog naar het nieuwste Windows bij te werken. Het enige wat je dus nog eventueel zou kunnen overwegen is om over te stappen naar Linux.

Onzekerheid voor Windows 10 gebruikers

Het blijft nog steeds onduidelijk of het voor Windows 10-gebruikers de moeite waard is om snel over te stappen naar Windows 11. Er zijn onlangs lekken en aanwijzingen geweest dat de volgende versie, Windows 12, al in 2024 zou kunnen verschijnen.

In 2015 presenteerde Microsoft Windows 10 nog als de “laatste Windows-versie” die alleen nog maar via het principe van een doorlopende release van nieuwe functies en updates zou worden onderhouden.

Echter, in 2021 verraste Microsoft met een strategiewijziging: er kwam toch weer een nieuwe versie, Windows 11, waarop moest worden overgestapt. Nu lijken Windows-gebruikers mogelijk weer kortere releasecycli te kunnen verwachten.

Ondersteuning van Windows 10

Windows 10-gebruikers kunnen nog even afwachten: het besturingssysteem krijgt nog tot oktober 2025 beveiligingsupdates. Voor Windows 11 is tot nu toe nog geen einddatum vastgesteld. Bovendien is er ook een kans dat de release van Windows 12 al volgend jaar zou kunnen plaatsvinden.Altijd op de hoogte zijn van alle nieuwtjes over Windows?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Meer over

windows

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Bestel nu je tickets voor c’t live 2024!

Bestel nu je tickets voor c't live 2024!

Verrijk je IT-kennis met elke editie van c’t magazine dankzij deze aanbieding

Met c’t krijg je onafhankelijke IT-informatie om je kennis up-to-date te houden en je er verder in te verdiepen. We geven je inzicht in nieuwe ontwikk...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Corné Beerse
Lezer
Corné Beerse

Waarom ik in het verleden met bestaande hardware ben overgestapt op nieuwere msWindows versies is vooral omdat het kon, mocht en vooral voordelig en eenvoudig werd aangeboden. Dat kan ik van windows11 niet zeggen: De hardware die nu nog W10 draait heeft geforceerde compatibiliteitsproblemen: Het zou best wel W11 kunnen draaien maar het staat niet op de lijst. Hopelijk is het microsoft nu te doen om de hardware leveranciers aan de nieuwe hardware eisen te krijgen en worden de eisen in de nabije toekomst stapje voor stapje gelicht zodat courante hardware wel over kan/mag naar W11: 4 GB geheugen, 2-kernen… Lees verder »