Samsung S23 vs S23 Plus vs S23 Ultra: dit zijn de verschillen

Elwin Hodžić
0

Inhoudsopgave

  Een opluchting voor velen: Samsung stopt in zijn nieuwe S-klasse-modellen die op de Europese markt verschijnen niet langer zijn eigen Exynos-processors, die veel liefhebbers van het merk al langer als inferieur hadden bekritiseerd. Nu bepaalt een Snapdragon van Qualcomm de snelheid.   

  Nieuwsgierig naar de andere verschillen behalve alleen de processor? Lees dit artikel over Samsung S23 vs S23 Plus vs S23 Ultra & ontdek welk model bij jou past.

  Samsung S23 vs S23 Plus vs S23 Ultra

  Samsung S23 vs S23 Plus vs S23 Ultra: specificaties

  De Galaxy S23 Ultra lijkt qua uiterlijk sterk op zijn voorganger, maar de S23 en S23+ hebben een nieuw ontwerp geïnspireerd op de S22 Ultra. Ze hebben allemaal een eenvoudig, maar onberispelijk uiterlijk van glas en metaal in dekkende kleuren. De S Pen stylus is nu altijd zwart en niet meer in de kleur van het toestel.

  Samsung heeft voor het eerst in jaren de zelf ontwikkelde Exynos-chip achterwege gelaten en consequent gekozen voor de Snapdragon 8 Gen 2, die speciaal voor Samsung is ontworpen. Eerder hebben we al een artikel gepubliceerd over de verschillen tussen een Exynos en Snapdragon processor in de Samsung Galaxy S22 Ultra. De Snapdragon 8 Gen 2 presteert zeer goed in dagelijks gebruik en vertoont ongekende kwaliteiten bij continue belasting. De Galaxy S23 voert de restwarmte van de processor zonder enig probleem af en is daarom de topkeuze voor mensen die hun telefoon veel gebruiken.

  Met de Snapdragon 8 Gen 2-chipconfiguratie zijn de nieuwe Galaxy’s de snelste Android-telefoons die momenteel beschikbaar zijn. De Galaxy S23 Ultra verslaat zelfs af en toe de iPhone 14 Pro Max in benchmarkresultaten.

  Samsung S23 vs S23 Plus vs S23 Ultra: accuduur

  Alle power van de Samsung S23-familie heeft geen invloed op de accuduur, integendeel. Vooral de S23+ en Ultra-modellen gaan lang mee. De S23 moet eerder opgeladen worden, maar houdt het wel een dag vol.

  Snel opladen is niet de hoogste prioriteit van Samsung. Een 45-watt voeding kost 50 euro en laadt de grote S23-modellen in ongeveer een uur op, terwijl andere smartphones sneller opladen. De compacte Galaxy S23 laadt langzamer op vanwege zijn kleinere accu en maximale laadvermogen van 25 watt.

  Samsung S23 vs S23 Plus vs S23 Ultra: camera

  De camera’s aan de achterkant van de S23-familie hebben merkbare verschillen tussen de Ultra en niet-Ultra modellen. Ze hebben allemaal een ultragroothoek en drievoudige lens, maar de Ultra voegt een tweede telelens toe met een tienvoudige vergroting en een indrukwekkende 200 megapixel hoofdcamera. De S23 en S23+ hebben slechts 50 megapixels. Met de standaardinstelling maken de smartphones foto’s met 12 megapixels en moet je overschakelen voor volledige resolutie. De S23 Ultra combineert informatie van 16 pixels tot één superpixel. De drie smartphones maken video’s met een resolutie tot 8K.

  De foto’s van alle drie de Samsungs zijn overtuigend. De kleuren vloeien natuurlijker dan bij voorgangers en de HDR-functie werkt onopvallend om helderheid en contrast te verbeteren. Spelen met brandpuntsafstanden is leuk, vooral met de Ultra. Zoomen tot een factor 100 is meer een gimmick dan bruikbaar, maar toch indrukwekkend om te zien wat je op grote afstand kunt zien.

  Problemen met 200-megapixelstand en inconsistentie kleurweergave

  Bij flink inzoomen en kijken naar details ontstaan problemen op de foto’s. In de 200-megapixelstand is er zelfs bij goed licht merkbare beeldruis en zijn er herhaaldelijk gekleurde vlakken in fijne structuren en patronen die niet bestaan in het onderwerp. Ook zijn er trapachtige vervormingen aan de randen van objecten, wat wijst op ongecontroleerde pixelstroom. De camerasoftware en de beeldsignaalprocessor hebben dus verbetering nodig via updates. Bovendien zijn de afzonderlijke lenzen niet altijd consistent met de kleurweergave, waarbij de iPhone het beter doet.

  Bij minder daglicht heeft de 200-megapixelstand moeite om voldoende licht te vangen. Terugschakelen naar 50 of 12 megapixels verbetert de resultaten. 50 megapixels is het meest verstandige compromis met minder opslagruimte nodig. Foto’s in volledige resolutie zijn vaak 30 of 40 MB groot.

  Samsung heeft de nachtopnamen verbeterd, zonder onnatuurlijk licht en met meer details. Verschillen in belichting worden soepeler gladgestreken dan bij de concurrentie. De nieuwe astro-modus voor de sterrenhemel is niet overtuigend. De nieuwe videostabilisator verdient lof, want die zorgt ook bij beweging voor zeer stabiele beelden. De camera compenseert nu trillingen tot drie graden, voorheen was dat slechts de helft.

  Samsung S23 vs S23 Plus vs S23 Ultra: scherm

  De OLED-schermen van Samsung tonen geweldige kleuren, indrukwekkende contrasten en zijn iets beter geworden in kijkhoekstabiliteit ten opzichte van vorig jaar. De helderheidsregeling werkt snel en past het scherm altijd perfect aan het omgevingslicht aan. De displays bereiken hun maximale helderheidswaarden met de automatische functie alleen in een bijzonder heldere omgeving. De extreem hoge 1750 cd/m2 die Samsung claimt als maximale waarde hebben we bij de test niet gehaald. De door ons gemeten waarden lagen ongeveer 400 cd/m2 lager. Maar dat is nog steeds veel meer dan de meeste andere smartphones halen.

  Functies en mogelijkheden van Samsung's OneUI-gebruikersinterface

  Extra functies toevoegen aan het conventionele Android is wat de OneUI-gebruikersinterface doet. Deze functies kunnen meer of minder bruikbaar zijn. Galaxy-liefhebbers zijn gewend geraakt aan beveiligingsfuncties zoals Samsung Knox en beveiligde mappen. Het koppelen van meerdere (idealiter Samsung) toestellen is ook gemakkelijk.

  Met Samsung Dex kan je jouw smartphone omzetten in een geïmproviseerde pc-vervanger door een extern toetsenbord, muis en monitor te gebruiken. Voor noodgevallen is dit zeer handig. Definieer routines voor bepaalde scenario’s. Bijvoorbeeld, als je de S23 mee naar school neemt, kan het automatisch alle geluiden en meldingen uitschakelen.

  Opslagruimteproblemen en verwijderbare apps op nieuwe Samsung Galaxy-smartphones

  Samsung Galaxy-smartphones hebben opslagruimteproblemen vanwege de vele extra functies en apps die ze bevatten. Het systeem neemt tussen de 30 en 40 GB in beslag en het kleinste model heeft slechts 128 GB opslagruimte, waarvan na installatie slechts ongeveer 95 GB overblijft. Het is niet mogelijk om de opslagruimte uit te breiden met een microSD-kaart.

  Samsung heeft geleerd van zijn fouten en maakt het nu gemakkelijk om de meeste van zijn eigen apps te verwijderen. In totaal kunnen 22 apps, waaronder belangrijke apps zoals Samsung’s browser, de Health-app, stemassistent Bixby en de Galaxy App Store, met een paar tikken worden verwijderd. Daarnaast kunnen ook de Microsoft-apps Office en Outlook, LinkedIn, Spotify en Netflix worden verwijderd. De Microsoft OneDrive-app daarentegen kan niet verwijderd worden maar alleen gedeactiveerd worden.

  Samsung S23 vs S23 Plus vs S23 Ultra benchmarks

  Conclusie Samsung S23 vs S23 Plus vs S23 Ultra

  Als je een smartphone koopt en er tot 1700 euro aan uitgeeft, verwacht je de beste technologie. Bij de S23-modellen geldt dit voor de processor en het scherm – beter kan momenteel niet. De Galaxy S23 Ultra heeft zelfs een 200-megapixelcamera, een mijlpaal op papier. Maar bij de test bleek de camerasoftware nog verbeterd te kunnen worden. De grote S23-varianten hebben een krachtige accu, de kleine is handzaam en licht van gewicht. Samsung belooft een lange updatelevering voor alle drie modellen.

  De Ultra is iets beter dan de andere modellen vanwege de S Pen, maar ook de grootste en zwaarste. Als je van klein en licht houdt, is de S23 een goede optie en blijf je onder de duizend euro. De S23+ is de gulden middenweg.

  Deel dit artikel

  Elwin Hodžić
  Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

  Lees ook

  Dit is hoe je makkelijk maandelijks flink kunt besparen op internet en tv

  In dit artikel tonen we je hoe je kunt besparen op internet en tv. Dit kan variëren van het vergelijken van aanbieders tot het aanpassen van je huidig...

  Dit kun je verwachten als je ChatGPT als hacking-tool wilt gebruiken

  Kun je ChatGPT gebruiken als hacking-tool? We neigden naar de duistere kant en onderzochten of de assistentie van een AI van elke scriptkiddie een eli...

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er