Een laptop kiezen voor CAD, van 2D tot 3D: waar moet je op letten?

Marco den Teuling
0

Voor professionals die geregeld op pad moeten of bijvoorbeeld op locatie werken is een laptop ideaal. Maar bij een laptop kiezen voor CAD zijn de eisen (veel) hoger dan bij een gewone zakelijke laptop. Waarop moet je letten bij een laptop kiezen voor CAD?

Bij CAD, of dat nu 2, 21/2 of 3D is, worden hoge eisen gesteld aan de computer.  De juiste laptop kiezen voor CAD kan je tijd (en geld) besparen. Als je per dag 10 minuten kwijt bent door een verkeerde keuze, zijn dat per jaar toch al gauw zo’n 40 (factureerbare) werkuren die je mist.

Met de juiste tools is het bovendien een stuk prettiger werken. We bekijken aan de hand van de ProArt StudioBook W730 van Asus waarop je kunt letten bij je keuze.

laptop voor CAD kiezen BIM StudioBook

Het scherm

Wanneer er geen externe monitor is aangesloten, is het handig als de laptop zelf een fatsoenlijk formaat scherm heeft. Een 15inch-scherm is dan eigenlijk wel het minimum om details te kunnen onderscheiden. De StudioBook W730 heeft een 17-inch scherm, wat nog makkelijker afleest. Het scherm is mat afgewerkt, zodat je geen last hebt van spiegelingen tijdens het werk. Het heeft verder een full-hd resolutie, een erg goede kleurechtheid en Pantone-validation.

Van een hogere resolutie dan full-hd profiteer je pas echt op grotere schermen, waarvoor je een externe monitor kunt aansluiten. Bovendien gaat een hogere resolutie vaak ten koste van de accuduur. Dat geldt ook voor hoge verversingssnelheden van het scherm zoals 120 Hz, waar je bij CAD toch weinig aan hebt.

Verschillende aansluitopties voor externe schermen op de laptop is wel handig: de StudioBook W730 biedt twee Thunderbolt 3 USB-C-poorten met DisplayPort-1.4-ondersteuning en een HDMI-2.0-aansluiting. Met USB-C/DisplayPort en HDMI heb je de belangrijkste opties te pakken, VGA of DVI kom je nauwelijks nog tegen tenzij je een ouder model beamer wilt aansluiten.

De Asus StudioBook W730 heeft als extra nog een tweede scherm in het touchpad, de zogeheten ScreenPad. Daar kun je bijvoorbeeld handig een preview-venster of andere vensters kwijt tijdens het werk.

tweede scherm venster plaatsen ScreenPad

Sleep een willekeurig venster naar de automatisch getoonde zwarte pijl om het venster op het onderste scherm 2 (de ScreenPad) te plaatsen.

Processor

Voor CAD is een krachtige processor nodig, zodat alle (onderliggende) berekeningen sneller worden uitgevoerd. Meer processorkernen (cores), een hogere kloksnelheid en meer cachegeheugen zorgen dat tijdrovende bewerkingen en renders sneller zijn voltooid. BIM-software zoals Revit kan vaak beter profiteren van meer cores, CAD-software van hogere kloksnelheden.

De Asus ProArt StudioBook is leverbaar met een Intel Core i7, Core i9 of Xeon processor, het model W730 heeft een Xeon E-2276M met 6-cores (12 threads) op 2,8 GHz en een Turbo Boost tot 4,7 GHz. Achteraf upgraden is niet mogelijk, dus je kunt beter wat marge hebben qua prestaties. Een voordeel van de Xeon ten opzichte van Core i-processors is dat hij ook ECC-geheugen met foutcorrectie ondersteunt. Ook bieden softwareproducenten soms alleen officiële support bij gebruik van een Xeon.

Geheugen

Hoe meer geheugen er in de laptop zit, hoe beter. Dat geldt zeker bij CAD-toepassingen. De minimum systeemeisen van AutoCad 2021 zijn maar 8 GB, maar 16 GB wordt aanbevolen en bij grote projecten is 32 GB geen overbodige luxe. Achteraf upgraden is vaak wel mogelijk, maar prijzig: als een laptop maar 2 geheugenslots heeft die zijn bezet door een 8GB-module, moet je ze beide vervangen door een 16GB-module om van 16 naar 32 GB te gaan.

Wil je niet snel tegen beperkingen aanlopen dan is 32 GB een goede hoeveelheid. De ProArt StudioBook Pro X W730 heeft maar liefst 4 geheugenslots, voor een totaal van maximaal 128 GB RAM. Een model zoals de W700 heeft twee slots voor een maximum van 64 GB.

hardware snelheid CAD render laptop

Met krachtige hardware in je laptop is ook een render van je project sneller voltooid.

Grafische kaart

De grafische kaart (GPU) is eigenlijk het belangrijkste onderdeel voor CAD. AutoCad 2021 vereist bijvoorbeeld een GPU met 1 GB videogeheugen met een bandbreedte van 29 GB/s als minimum, maar aanbevolen wordt 4 GB en 106 GB/s. De Nvidia Quadro RTX 5000 in de StudioBook W730 heeft maar liefst 16 GB RAM met een bandbreedte van 448 GB/s om ook de meest veeleisende projecten aan te kunnen. Het maakt zaken mogelijk als virtueel door een BIM-project lopen en realtime renderen.

Belangrijk is ook de stabiliteit van de drivers voor de grafische kaart. Een gamekaart zoals een Nivida GeForce RTX biedt ook leuke specificaties, maar de drivers daarvan zijn gericht op gameperformance en niet gecertificeerd voor CAD-programma’s zoals bij de Quadro-kaarten. Bij de grafische kaarten van AMD moet je voor CAD kijken naar de FirePro-kaarten.

Quadro en FirePro bieden met hun drivers niet alleen meer stabiliteit in CAD- en andere professionele software, sommige functionaliteit (zoals ‘RealView’ in SolidWorks) is alleen beschikbaar op deze professionele kaarten. Ook bieden de softwareproducenten alleen officiële support voor dergelijke kaarten.

Opslagruimte en andere kenmerken

Een snelle ssd als opslagmedium is belangrijk voor goede prestaties van de laptop. Daarbij moet het gaan om een M.2-sdd met NVMe-protocol voor optimale prestaties, zoals in de StudioBook. CAD-bestanden kunnen veel ruimte in beslag nemen, dus ga bij voorkeur voor 1TB opslagruimte of meer.

De hiervoor genoemde punten zijn het belangrijkst, maar er zijn meer kenmerken om op te letten. Het is prettig als de laptop voor CAD ondanks de stevige hardware niet al te zwaar is, zoals de 2,5 kg van de Asus StudioBook W730. Op dat model vind je ook een verlicht toetsenbord en een vingerafdrukscanner voor makkelijk inloggen met Windows Hello. Een camera met infrarood is een optie die je op andere laptops kunt aantreffen.  Bij de W730 zijn de pijltjestoetsen niet op een rij gepropt zoals bij veel laptop en is er een apart numeriek cijferblok voor het invoeren van maten en dergelijke, wat ook het gebruiksgemak ten goede komt.

toetsenbord, ScreenPad en vingerafdrukscanner StudioBook

Extra’s zoals een numeriek cijferblok op het toetsenbord of een vingerafdrukscanner (rechts onder het toetsenbord) kunnen het werk vergemakkelijken.

Verder is het handig als er genoeg (snelle) usb-poorten zijn om randapparatuur aan te sluiten, zoals tekentablets of externe opslagmedia. De Asus StudioBook heeft 3 × USB 3.2 Gen 2 Type-A (een rechts, twee links) en 2 × Type-C (beide rechts), zodat je veel opties hebt.

Tot slot

Bovenstaande punten kunnen je helpen bij een laptop kiezen voor CAD. Het budget speelt natuurlijk ook een rol. De StudioBook W730 die we als voorbeeld hebben genomen is met zijn erg krachtige hardware zoals de Quadro RTX 5000 heel geschikt, maar hij kost ook circa 6000 euro. Als je dat afzet tegen gewonnen werkuren (en werkplezier) kan dat acceptabel zijn.

Wie een kleiner budget heeft kan bijvoorbeeld kijken naar andere Asus ProArt StudioBook Pro modellen met een Quadro-kaart zoals de W700 of andere laptops met een Radeon FirePro-kaart.

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Lees uitgebreide achtergrondinfo en workshops op je gemak in c't 07/2024

Meer over

Notebooks

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Windows 11 herstelpunt maken: waarom het belangrijk is en hoe het moet

Je kunt later je computer terugzetten naar een eerdere, goed werkende situatie door een herstelpunt te maken in Windows 11. Wij laten je zien hoe je d...

Chat GPT gebruiken: dit kun je allemaal doen met de chatbot van OpenAI

OpenAI heeft de ChatGPT-bot ontwikkeld als een taalmodel dat is getraind op een enorme hoeveelheid tekst op het internet. Je kunt ChatGPT gebruiken om...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er