Duurtest ssd geeindigd na 9,1 petabyte

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

Bij een duurtest van ssd’s probeerden we de vraag te beantwoorden hoe lang ssd’s echt meegaan. Het bleek dat alle ssd’s in de test het langer uithielden dan de fabrikanten beloofden. De laatste uitvaller hield het zelfs 9,1 petabyte lang vol.

Bij een duurtest van c’t hebben we in eerste instantie 12 ssd’s gedurende vijf maanden het vuur aan de schenen gelegd. De laatst overgebleven ssd hield het zelfs een stuk langer vol en gaf pas na een jaar intensief testen de geest.

duurtest ssd levensduur TBW schrijfcycli

Deze Samsung SSD 850 Pro was de laatste ssd die overbleef in onze duurtest.

Schrijfcycli bij ssd

Ssd-fabrikanten geven voor hun producten een beperkt aantal gegarandeerde lees- en schrijfcycli op. Sommige gebruikers maken zich zorgen om het stukgaan van hun ssd als die veel wordt gebruikt. Dat vergalt het plezier van de hoge prestaties een beetje. Daarom startte c’t in juni 2016 een duurtest van ssd’s om uit te zoeken welke schrijfbelasting een ssd in de praktijk aankan.

Twaalf ssd’s met een capaciteit van 250 GB begonnen aan de test. Pas een jaar later, op 22 juni 2017, schreef de enige overgebleven test-sdd zijn laatste bitje  – na 9,1 petabyte geschreven te hebben (9.100.000 gigabyte).

Einde levensduur ssd

We kochten twaalf ssd’s in de winkel en verdeelden die over vier testsystemen. Daarna voelden we ze aan de aan de tand met de c’t-tool H2Bench. Meer details verschenen in een eerdere uitgave van c’t en kun je op onze website vinden.  Na de testperiode waren nog drie ssd’s overgebleven.

De overgebleven drie ssd’s zouden we laten schrijven totdat ze het begaven, dat was in elk geval het plan. Maar problemen kunnen niet alleen bij de ssd optreden: een van de testsystemen viel uit door een spanningspiek en nam de overgebleven SanDisk Extreme Pro en een Samsung SSD 850 Pro mee in zijn val. De tweede SSD 850 Pro hield het uiteindelijk bijna een jaar vol.

duurtest ssd levensduur TBW schrijfcycli reallocated sector defect

Veroudering bij ssd: naarmate meer data zijn geschreven, stijgt de ‘Reallocated Sector Count’, omdat steeds meer flashcellen uitvallen.

Garantie bij ssd

Fabrikanten geven de levensverwachting (Write Endurance) van hun ssd’s aan in TBW (TeraBytes Written), oftewel een bepaalde hoeveelheid geschreven data in terabytes. Die hangt samen met de capaciteit van de ssd en ligt bij een 250GB-ssd doorgaans tussen 60 en 150 TBW. Ter vergelijking moet je bedenken dat een doorsnee kantoor-pc tussen 10 en 35 gigabyte per dag schrijft. Zelfs als je uitgaat van een ruime hoeveelheid van 40 GB per dag, bereik je een opgegeven levensverwachting van 70 TBW pas na zo’n vijf jaar.

De geteste ssd’s haalden allemaal de opgegeven waarde, soms veel meer. De twee exemplaren van de Crucial BX200 deden het het minst goed, maar dat is relatief: ze begaven het na 187 TB, respectievelijk 280 TB schrijven. Dat is minimaal 2,5 keer de door de fabrikant beloofde levensduur. Bij de goedkopere schijven scoorde Samsungs SSD 750 Evo het best met circa 1,2 petabyte.

De Pro-modellen haalden niet alleen een hogere gemiddelde schrijfsnelheid, maar hielden het ook veel langer vol: ze gingen allemaal voorbij de 2,2 petabyte. De 9,1 petabyte van de laatst overgebleven Samsung SSD 850 is maar liefst 60 maal de gegarandeerde levensduur van 150 TBW. Als je dat omrekent naar het eerder genoemde voorbeeld van een kantoor-pc die 40 GB per dag schrijft, zou deze ssd het in theorie zo’n 623 jaren hebben volgehouden.

Betrouwbare ssd's

Gebruikers van ssd’s hoeven zich dus geen zorgen te maken. Fabrikanten zijn vrij conservatief met de opgegeven levensverwachting als we kijken naar hoeveel data ssd’s kunnen schrijven voordat ze het begeven. Dat geldt zowel voor de goedkopere ssd’s als voor duurdere. Maar het maken van back-ups blijft natuurlijk noodzakelijk.

Uitgebreide achtergrondinfo lees je op je gemak in c't 05/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Dit kun je verwachten als je ChatGPT als hacking-tool wilt gebruiken

Kun je ChatGPT gebruiken als hacking-tool? We neigden naar de duistere kant en onderzochten of de assistentie van een AI van elke scriptkiddie een eli...

Raspberry Pi GPIO pinnen: een overzicht van de aansluitingen

Een kleine Raspberry Pi board is zo volgepakt met alle componenten dat er geen ruimte meer over was om de 40 GPIO pinnen van informatie te voorzien. O...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er