Bestandssynchronisatie in de cloud, zelf hosten en peer-to-peer
Bestanden delen kan tricky zijn: privacyminded vrienden willen niets via de cloud, Linux-gebruikers klagen over het wegvallen van support bij Dropbox en de minder technisch onderlegde gebruikers komen hun OneDriveaccount ineens niet meer in. We laten je zien waarom het handig is om naar iets anders dan Dropbox te kijken, of zelfs een compleet ander concept te kiezen om bestanden synchroon te houden.
Vroeger had je een pc waarop je alles opsloeg wat je vaak nodig had. Tegenwoordig goochel je met bestanden op je smartphone, tablet, laptop en pc. Je wil op allemaal bij de meest recente versie van je bestanden kunnen. Je apparaatcollectie handmatig synchroniseren is een onbegonnen taak. Cloudaanbieders als Dropbox, Google Drive en Microsofts OneDrive regelen dat in een handomdraai. Wel moet je die bedrijven vertrouwen, want al je bestanden worden daar dan wel geparkeerd. Net zo prettig, maar dan wel via je eigen server zijn oplossingen als Nextcloud en Seafile. Als je helemaal zonder centrale opslag of een server wilt werken, kom je uit bij peer-to-peer-diensten. Daarbij wisselen alle deelnemende apparaten (peers) de bestanden onderling uit.
Bij de keuze voor een dienst moet je op bepaalde dingen letten. Je moet voor jezelf helder hebben welk probleem je wilt verhelpen en welk product daar het beste bij past. Daarbij moet je ook je privacy en de taken voor het ‘up and running’ houden in je achterhoofd houden. Misschien moet je bestaande oplossingen zoals een share via je router vervangen door iets met een betere performance en vooral iets dat veiliger is.
Het handige aan clouddiensten is dat je zelf geen beheer en onderhoud hoeft te regelen. Je mag er vanuit gaan dat de bedrijven daarachter alles goed en degelijk voor elkaar hebben, of in elk geval beter dan dat je zelf zou kunnen. De oplossingen met een eigen server moet je zelf beheren en updaten. Als er iets dan niet goed gaat, moet je zelf aan de bak.
Je kunt er ook anders naar kijken: je bent compleet aangewezen op de nukken en grillen van een cloud-aanbieder. Als er een storing is, kun je niets anders doen dan alleen maar wachten totdat het betreffende bedrijf de problemen heeft opgelost. Bij een eigen server ga je zelf aan de slag en met een beetje geluk ben je zelfs een paar minuten later weer in de lucht – al komt dat altijd op momenten dat het eigenlijk niet uitkomt en kost het meestal meer tijd dan je denkt.
Bij een eigen server heb je de keuze welke techniek je gebruikt. Als je al graag werkt met versioning-software Git, is er vast iets passends voor je te vinden. Maar er zijn ook oplossingen voor mensen die niets weten van commandline-opdrachten onder Linux, en die toch graag een eigen server wil draaien (zie het artikel ‘Synchrone satellieten’ in c’t 1-2/2019).
Leuk artikel. Sinds de AVG al op zoek naar het juiste alternatief, maar dit heeft mij zeker geholpen de verschillende zien! Op dit moment bezig met vboxxcloud. Komt uit Nederland, hier bekend bij anderen? https://vboxxcloud.nl