3rd-party app’s distribueren onder Linux

Redactie
0

Een van de grootste klachten van softwarehuizen is dat het lastig is om programma’s te distribueren onder Linux: er zijn veel verschillende smaken met allemaal kleine verschillen, waardoor er niet simpel een pakket uitgebracht kan worden dat overal werkt. Voor softwaremakers is dat een nachtmerrie waaraan ze zich eigenlijk liever niet wagen. Een van de manieren om dat op te lossen is om net als onder Windows en Mac OS programmapakketten te distribueren waarin alles zit wat nodig is om een programma te starten. Linux-desktop Gnome startte daarom een tijd geleden de ontwikkeling van xdg-app, een manier om software in een sandbox te starten. Deze week verscheen versie 0.5.0, die dit volgens de makers mogelijk maakt.

App-distributie

Het project heeft twee doelstellingen: de eerste is om het voor 3rd parties mogelijk te maken om applicaties te maken en distribueren die op elke distributie werken. Het tweede doel is om de programma’s in een sandbox te draaien, waardoor het besturingssysteem niet in zijn geheel wordt blootgesteld, maar alleen die delen die nodig zijn om het programma goed te laten werken en de volledige functionaliteit bloot te leggen. Een programma dat bijvoorbeeld geen netwerktoegang nodig heeft, krijgt die rechten ook niet. Volgens de makers is het eerste doel nu bereikt.

Sandboxing

Dankzij speciale tools is het eenvoudig om apps te bouwen. En zijn er meerdere grafische front-ends om je hierbij te helpen. Ontwikkelaar Alexander Larsson geeft aan dat hij zich nu gaat richten op het tweede doel, het sandboxing-gedeelte. Hiervoor zal gebruik gemaakt gaan worden van cgroups, namespaces, selinux, kdbus en wayland. De code voor xdg-app is te vinden op freedesktop.org inde git-repository git://anongit.freedesktop.org/xdg-app/xdg-app. Op de projectwebsite wordt beschreven waarin de 3rd party apps moeten voldoen. Dat het project nog vol in ontwikkeling is, is goed te zien wanneer de ToDo-lijst bekeken wordt.

 

Deel dit artikel

Lees ook

Chat GPT gebruiken: dit kun je allemaal doen met de chatbot van OpenAI

OpenAI heeft de ChatGPT-bot ontwikkeld als een taalmodel dat is getraind op een enorme hoeveelheid tekst op het internet. Je kunt ChatGPT gebruiken om...

GitHub Copilot: dit moet je weten over deze AI-programmeerassistent

Benieuwd naar wat GitHub Copilot is en wat je er nou eigenlijk mee kunt doen? In dit artikel leggen we je uit wat je allemaal kunt doen met de AI-assi...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er